Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΠΟΨΕΙΣ Άποψη αναγνώστη: Ω καιροί, ώ ήθη!

Άποψη αναγνώστη: Ω καιροί, ώ ήθη!

 


Διάβασα κάποτε για κάτι μαύρους μισθοφόρους όπου τις υπηρεσίες τους αγόραζαν πλούσιοι λευκοί, επιχειρήσεις αλλά ακόμη και κυβερνήσεις όπως αυτές του Απαρτχάιντ της Νοτίου Αφρικής. Ήταν αδίστακτοι. Πυροβολούσαν, σκότωναν, έδερναν, βίαζαν τους ανθρώπους της ίδιας τους της φυλής. Πιόνια του κεφαλαίου και των λευκών. Έπαιρναν όμως αρκετά λεφτά και έτσι μπορούσαν να αγοράσουν σπίτι, αμάξι, ακριβά ρούχα, ρολόγια και να έχουν ωραίες γυναίκες δίπλα τους.

Πούλησαν το έθνος, την φυλή, την πατρίδα, την υπόληψή τους για το χρήμα, και πέρασαν στην ιστορία σαν προδότες όπου ακόμη και σήμερα μόνο αηδία νιώθουμε για το πρόσωπο τους.

Τι σχέση έχει τώρα αυτό και πού το θυμήθηκες, εύλογα θα μου πείτε.

Το θυμήθηκα με τον Ποτέ . Αυτόν τον παίκτη που τον φέραμε από το πουθενά και τον αναδείξαμε σε κορυφαίο επιθετικό. Ένα παίκτη που αγαπήθηκε όσο πολύ λίγοι. Ένας παίκτης που βίωσε έντονα και την αδικία όσων φορούν την φανέλα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ άλλα και τον ρατσισμό. “Δεν ακούσαμε τίποτα” ήταν η απάντηση του εκπρόσωπου του ΑΠΟΕΛ σε ερώτηση για την ρατσιστική επίθεση που δέκτηκε από χιλιάδες οπαδούς του αποελ. Ο Ποτέ μάλιστα τιμωρήθηκε και με κάρτα γιατί αντέδρασε στα ρατσιστικά σχόλια αντί να διακόψει το παιχνίδι ο διαιτητής. Τιμωρήθηκε μέχρι και με επιθετικό φάουλ σε εκείνη την φονική έξοδο του Βάλε που τον κράτησε για μήνες εκτός γηπέδων. Στην συνέχεια επέστρεψε και δεν απέδωσε στον βαθμό που μπορούσε, εμείς όμως τον στηρίξαμε.

Και όταν θέλησε να φύγει να πάει στην Τουρκιά ενώ ήταν ακόμη παίκτης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ του κάναμε το χατίρι και τον αφήσαμε σεβόμενοι την επιθυμία του.

Δεν τον ξεχάσαμε. Συνεχίσαμε να φοράμε την φανέλα με το όνομα του. Αφήσαμε τις αφίσες του στο δωμάτιο μας. Χαιρόμασταν μαζί του κάθε φορά που μαθαίναμε πως σκόραρε στην Τουρκιά. Του κάναμε κρούση να επιστρέψει και αρνήθηκε. Και ξαφνικά, έρχεται στο αποελ! Στον αιώνιο αντίπαλο της ομάδας που τον ανέδειξε και τον λάτρεψε. Στην ομάδα που τον βρίζανε!

Ποτέ ένα έχω να σου πω. Όσα λεφτά και αν πήρες, πολύ φτηνά πούλησες την αγάπη αυτού του κόσμου. Παλαιότερα είχες πει πως το ποδόσφαιρο είναι μια γιορτή, είναι χαρά και πως αυτό το μήνυμα ήθελες να περάσεις στον γιο σου. Για κάποιους είναι κάτι περισσότερο, για σένα τίποτα.

Μια γυναίκα που θα δοθεί για να μπορέσει να εξασφαλίσει κάτι για το παιδί της για μένα είναι ηρωίδα. Μια γυναίκα που δίνεται για να αποκτήσει υλικά αγαθά είναι μια φτηνή άλλα με αφήνει αδιάφορο και δεν θα την κρίνω. Εσένα όμως Ποτέ θα σε κρίνω και θα σου πω πως είσαι εισαι ό.τι χειρότερο πέρασε από την ΟΜΟΝΟΙΑ, ακόμη και από εκείνο το κακομαθημένο το βουτυράκι τον Εφραιμ.

Δεν ξέρω αν έχεις ιδανικά η αυτό που λέμε στα κυπριακά, τσίπα του ανθρώπου αλλά να ξέρεις πως αυτή η ομάδα γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη του κόσμου για αξιοπρέπεια. Για να ενώσει και να αγκαλιάσει όλο τον κόσμο ανεξαρτήτου θρησκείας, γλώσσας, έθνους και χρώματος. Είναι μια λαϊκή ομάδα. Αλλά αυτό είναι δύσκολο για σένα να το καταλάβεις. φτωχέ μου Ποτέ .

Υστερόγραφο – Σεβόμενοι την ιστορία και τα ιδανικά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, στον πρώτο αγώνα τις ομάδας μας με τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή κάμνω έκκληση σε όλους τους οπαδούς μας να μην επιτεθούν με τρόπο που να θεωρηθεί ρατσιστικό στον Ποτέ .

Οι του αποελ, όσους κάλπικους τίτλους και να πάρουν δεν θα μπορέσουν ποτέ μα ποτέ να φτάσουν την ΟΜΟΝΟΙΑ σε ήθος και σε χαρακτήρα. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να μας προκαλέσουν. Να κρατήσουμε την αξιοπρέπεια και την περηφάνια μας. αν τα χάσουμε και αυτά, χάσαμε τα πάντα.