Home SPORTS NEWS Ο “βρώμικος” ρόλος των ατζέντηδων στις καριέρες των ποδοσφαιριστών

Ο “βρώμικος” ρόλος των ατζέντηδων στις καριέρες των ποδοσφαιριστών

neymar


Έγγραφα που διέρρευσαν από μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες που επενδύει εκατομμύρια στο μέλλον των ποδοσφαιριστών δείχνει τη μυστική – και πια απαγορευμένη- πρακτική χρηματοδότησης του πιο δημοφιλούς σπορ του πλανήτη.

Αόρατη ακόμη και στους πιο φανατικούς ποδοσφαιρόφιλους, η Doyen Sports Investments και άλλες εταιρίες όπως αυτή, έχουν γίνει μία βασική πηγή χρηματοδότησης για τα, πολλές φορές, “πεινασμένα” για ρευστό, ποδοσφαιρικά κλαμπ. Αυτοί οι επενδυτές πληρώνουν τις ομάδες για τα δικαιώματα μεταγραφών συγκεκριμένων παικτών, ποντάροντας στην αύξηση της αξίας τους. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί, η Doyen έχει μεγάλο κέρδος εάν γίνει κάποια μεταγραφή τέτοιου είδους.

Ένας εκπρόσωπος της εταιρίας απεφάνθη πως τα ντοκουμέντα που διέρρευσαν μέσω της ιστοσελίδας Football_Leaks.com, ήταν γνήσια, αλλά δεν σχολίασε περαιτέρω.

Οι λογαριασμοί για το δεύτερο μισό του 2011 αποκαλύπτουν πως η εταιρία έχει εμπλακεί σε μερικές από τις πιο μεγάλες μεταγραφές του ποδοσφαιρικού κόσμου, και έχει τεράστια κέρδη. Η εταιρία επένδυσε 25,6 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα μεταγραφής επτά παικτών, συμπεριλαμβανόμενων και μερικών από των παγκόσμιων αστέρων. Η Doyen ξόδεψε 10 εκατ. ευρώ για 33,3% μερίδιο στη μεταγραφή του Κολομβιανού Radamel Falcao. Με την μεταγραφή αυτού μετά από δύο χρόνια, η εταιρία είχε καθαρό κέρδος 4 εκατομμυρίων.

Τα ντοκουμέντα επίσης αποδεικνύουν πως η εταιρία πλήρωσαν 6 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο του 2012 για να αγοράσει τα παγκόσμια δικαιώματα του sponsoring του γνωστού σούπερσταρ της Βραζιλίας και της Barcelona, Neymar. Επίσης, δάνεισε 6,9 εκατ. ευρώ σε δύο ισπανικές ομάδες, την Atletico Madrid και την Sporting de Gijon.

Η FIFA απαγόρευσε τέτοιες κινήσεις πέρυσι, κάτι που έκλεισε την πόρτα στο μεγαλύτερο μέρος της Doyen. H εταιρία έχει πάει στα δικαστήρια για να αντιταχθεί της απόφασης.

Τα ντοκουμέντα επίσης αναφέρουν πως η πηγή της χρηματοδότησης της εταιρίας είναι δύο οντότητες με την ίδια διεύθυνση με την Doyen Sports, στην μικρή πόλη της Μάλτας Ta’Xbiex.

Μία από τις εταιρίες, η Benington Group Assets Limited, έχει έναν μέτοχο, τον Malik Ali, τουρκικής καταγωγής. Ο Ali δάνεισε πάνω από 54 εκατ. ευρώ στην Doyen, σύμφωνα με τα ντοκουμέντα, και κατέχει όλες τις Class A μετοχές της εταιρίας. Οι Class B μετοχές ανήκουν σε μία άλλη εταιρία από τη Μάλτα, την Wood, Gibbins & Partners Limited.

H Doyen Sports ανήκει στo Doyen Group Ltd., μία εταιρία που βασίζεται στο Λονδίνο και επενδύει σε εμπορεύματα, κατασκευές, ενέργεια, και ακίνητα. Επίσης κατέχει και τα πεντάστερα ξενοδοχεία Rixos Hotels.

Η διαρροή έρχεται σε πολύ δύσκολη στιγμή για την Doyen η οποία περιμένει την απόφαση της μήνυσης στο Court of Arbitration for Sport, μετά από την άρνηση της πορτογαλικής Sporting Club για πληρωμή του μεριδίου μετά τη μεταγραφή του αμυντικού Marcos Rojo στη Manchester United. Η Sporting αναφέρει πως το σύμφωνο με την Doyen είναι εκβιαστικό.

Το ακριβές μέγεθος της Doyen Sports δεν είναι γνωστό, αλλά ο CEO Nelio Lucas είχε αναφέρει το 2014 πως η εταιρία έχει πολύ καλά κέρδη, αν και μικρά σε σχέση με τo Doyen Group.

O ίδιος ανέφερε πως “το γκρουπ χρηματοδοτείται από ιδιώτες. Είναι ξεκάθαρο πως έχουμε τόσες επενδύσεις σε τόσα πράγματα. 100 εκατομμύρια είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. 200 εκατομμύρια, είναι δύο σταγόνες”.

newmoney.gr