Home SPORTS NEWS Aποκλεισμό των «ομάδων-Volkswagen» ζητά η Ζανκτ Πάουλι!

Aποκλεισμό των «ομάδων-Volkswagen» ζητά η Ζανκτ Πάουλι!

sport


Μέγα θέμα έχει ανακύψει τις τελευταίες μέρες στην ποδοσφαιρική Γερμανία, σχετικά με τον διαμοιρασμό των εσόδων της πώλησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων και του τρόπου με τον οποίο κόβεται η «πίτα». Τεταμένο το κλίμα μεταξύ των ομάδων ενόψει της συνεδρίασης της Λίγκας στη Φρανκφούρτη την Τρίτη (2/12).

Μέχρι το τέλος της αγωνιστικής σεζόν ’15 / ’16 πρέπει οι ομάδες της πρώτης και της δεύτερης εθνικής κατηγορίας (Bundesliga και Zweiteliga) να έχουν καταλήξει στη νέα τηλεοπτική συμφωνία για τη διάθεση των δικαιωμάτων των αγώνων τους στα γερμανικά κανάλια. Ήδη από καιρό η Μπάγερν Μονάχου έχει εκφραστεί με διστακτικότητα υπέρ της εκ νέου κεντρικής διαχείρισης, καθώς θεωρεί πως υποτιμάται η θέση της, καθώς και πως μόνη της θα μπορούσε να εξασφαλίσει υψηλότερα έσοδα. Επικαλούμενη τον διεθνή ανταγωνισμό, η Μπάγερν αναγνωρίζει την ανάγκη συνολικής συμφωνίας, με προτεραιότητα πάντως την αδιατάρακτη ευπορία της…

Η Μπάγερν και… οι φτωχοί

Ομάδες όπως οι Βαυαροί ζητούν επίμονα απ’ το καλοκαίρι περισσότερα χρήματα, με βασικό επιχείρημα τη συνεισφορά της στην ποιότητα της Μπουντεσλίγκα, ενώ οι «μικροί» ζητούν αλληλεγγύη. Μέρος των εσόδων απ’ την εκάστοτε συμφωνία πώλησης των δικαιωμάτων καταλήγει στις μικρές κατηγορίες. Τα τελευταία χρόνια η τιμή τους ανεβαίνει και με δεδομένες τις «ορέξεις» των «μεγάλων» της Μπουντεσλίγκα, φοβούνται μήπως το μερτικό τους υποτιμηθεί.

Αποκλεισμό ομάδων ζητά η Ζανκτ Πάουλι

Ενώ λοιπόν η διασπαστική πρόθεση των Βαυαρών έχει αρχίσει να γίνεται παραπάνω από εμφανής, η έκπληξη προέκυψε από πιο βόρεια! Με αίτημα του προς την ομοσπονδία, ο γενικός διευθυντής της Ζανκτ Πάουλι, Αντρέας Ρέτιχ, «σόκαρε» τους υπόλοιπους, θέτοντας έως και ζήτημα θέμα αποκλεισμού ομάδων απ’ τα έσοδα της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών, «φωτογραφίζοντας» τις ομάδες όπου συμμετέχουν «γίγαντες» όπως η Volkswagen και κατέχουν μεγάλο μέρος των μετοχών τους, «ακροβατώντας» στα όρια του κανονισμού για το 50+1% στη σύνθεση της κάθε ποδοσφαιρικής εταιρίας. Σύμφωνα με το παραπάνω, κάθε ομάδα μπορεί να συνάπτει εμπορικές και χορηγικές συμφωνίες με εταιρίες, που μπορούν ακόμα και να συμμετέχουν στη μετοχική τους σύνθεση, αρκεί να παραμένει στην κυριότητα του συλλόγου το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και να μην παραχωρείται. Περισσότερα σχετικά με την εμπλοκή της Volkswagen είχαν αναφερθεί σε παλαιότερο κείμενο, μετά το σκάνδαλο που ξέσπασε για τη γνωστή αυτοκινητοβιομηχανία το φθινόπωρο.

(Ο γενικός διευθυντής της Ζανκτ Πάουλι, Αντρέας Ρέτιχ).

Εκεί βρίσκεται και η ουσία της διαφωνίας: στον ανταγωνισμό. Ομάδες όπως η Μπάγερν, η Βόλφσμπουργκ, η Ντόρτμουντ κ.α είναι σε θέση να προσελκύουν συμφωνίες εξαιρετικά επικερδείς, κάτι που δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να έχουν ομάδες της Zweiteliga ή των κατώτερων «στρωμμάτων» της Μπουντεσλίγκα. Μαζί με τα χρήματα απ’ τα τηλεοπτικά έσοδα κερδίζουν έτι περισσότερο, εξασφαλίζοντας οικονομική ευχέρεια και μοιράζοντας την «πίτα» σε μεγαλύτερα κομμάτια, άρα στερώντας σημαντικά έσοδα από τους υπόλοιπους.

(Η σύγκριση των τρέχουσων συμφωνιών των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων).

Στο «συνασπισμό» των μεγάλων έσπευσε η πρωταθλήτρια Μπάγερν, δια στόματος του διευθύνοντος συμβούλου της, Καρλ – Χάιντς Ρουμενίγκε. Απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου ο Ρέτιχ «κατέβασε» τους τόνους, ως πράξη συμφιλίωσης με τους Βαυαρούς: «Πρέπει να πούμε ένα “ευχαριστώ” στη Μπάγερν και σε όλους όσοι αποδεδειγμένα συμβάλλουν περισσότερο στην αλληλεγγύη μεταξύ των ομάδων», ανέφερε ο Ρέτιχ σε τηλεοπτική εκπομπή του Sky, συνεχίζοντας: «Αυτό το γνωρίζει ο καθένας απ’ την Zweiteliga, όπως φυσικά και η Ζανκτ Πάουλι. Δεν θα ήθελα όμως αυτό να εκληφθή ως “ταξική πάλη”».

Αντίθετα, κάθε άλλο παρά κατευναστικά χαρακτηρίζονται όσα υπογράμμισε ο Ρέτιχ για τις υπόλοιπες ομάδες – «κολοσσούς» της Γερμανίας, όσες έχουν συνάψει χορηγικές συμφωνίες εκατομμυρίων με εταιρίες που τις στηρίζουν και συμμετέχουν στη μετοχική τους σύνθεση. Ο γενικός διευθυντής της ομάδας του Αμβούργου κατέστησε σαφή τη θέση του, πως η διατήρηση του 50+1 στο γερμανικό ποδόσφαιρο είναι ζωτικής σημασίας: «Αν το 50+1 διαβρωθεί περαιτέρω και οι σύλλογοι αντλούν κεφάλαια από τρίτες εταιρίες που τους ευνοούν με την ευρωστία τους, δεν θα πρόκειται για καλή εξέλιξη για το ποδόσφαιρο, καθώς θα είναι σαφές πως πίσω απ’ αυτό θα βρίσκονται άλλα ενδιαφέροντα, άσχετα με το άθλημα. Πρέπει λοιπόν να συνομολογήσουμε αν υποστηρίζουμε το 50+1 ή όχι»…

Ήδη πριν τη γενική συνέλευση της Λίγκας την περασμένη Τετάρτη, η Ζανκτ Πάουλι είχε επιστήσει επίσημα την προσοχή στους συλλόγους, προτείνοντας να διαγράφεται όποιος δεν τηρεί τον καταστατικό κανόνα για το 50+1 στις μετοχές και στις ψήφους των μετόχων της διοικητικής τους σύνθεσεις, επικαλούμενος «εξαίρεση» ή αιτούμενος «ειδική μεταχείριση». Η διάταξη αυτή εξασφαλίζει ότι οι σύλλογοι θα διατηρούν την πλειοψηφία των μετοχών τους, άρα και την πλειοψηφία στο Δ.Σ τους, ανεξάρτητα από την οικονομική τους σχέση με όποιον θέλει να εμπλακεί εμπορικά στην ομάδα.

Τον… χαβά τους οι Βαυαροί

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην προηγούμενη γενική συνέλευση, ο Ρουμενίγκε είχε εκφραστεί «θερμότερα» απ’ όλους υπέρ της κατάργησης της υπάρχουσας πρόβλεψης για αλληλεγγύη και ποσοτικό διαμοιρασμό των εσόδων απ’ την πώληση του «πακέτου» των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των εθνικών πρωταθλημάτων, απαιτώντας μεγαλύτερο κομμάτι της «πίτας» για τους πρωταθλητές Γερμανίας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο kicker.de, «δεν είμαι δυσαρεστημένος με το αίτημα της Ζανκτ Πάουλι. Το πραγματικό ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: Quo vadis Bundesliga? (μτφ: Που οδηγείται η Μπουντεσλίγκα;) Τι θέλει ο συνεταιρισμός; Προς τα που θέλουμε να κινηθούμε; Θέλουμε να εισάγουμε παραμέτρους που έχουν να κάνουν με τις επιδόσεις και τη συμμετοχή της κάθε ομάδας στην επιτυχία ή να διατηρήσουμε τον υπάρχοντα τρόπο διανομής των εσόδων μας απ’ τα τηλεοπτικά δικαιώματα, δίχως να αλλάξουμε; Η Ζανκτ Πάουλι πήρε την πρωτοβουλία: έχει τελείως διαφορετική της κατάστασης από μας, όμως κινείται στη σωστή κατεύθυνση ως προς τον τρόπο σκέψης».

Υπάρχουν πάντως ομάδες που καταπατούν τον κανόνα 50+1, όπως η Βόλφσμπουργκ, η Λεβερκούζεν, η Χόφενχάιμ, το Ανόβερο, που έχουν συνάψει χορηγίες (κυρίως) με τη Volkswagen και τις θυγατρικές της. Αυτές εννοεί ο Ρέτιχ, όταν αναφέρετε σε περιπτώσεις που «δεν τηρούν τους κανόνες» και που «έχουν έσοδα από οικονομικούς παράγοντες που έχουν σχέδια άσχετα με το ποδόσφαιρο» και τις οποίες οι μικρότερες ομάδες θα ήθελαν να τις δουν εκτός του κανόνα για την κεντρική διαχείριση και τον αναλογικό μοιρασμό των τηλεοπτικών εσόδων.

«Η Ζανκτ Πάουλι έβαλε αυτογκολ»…

«Ξέρω τον Ρέτιχ εδώ και χρόνια, από τότε που εργαζόταν στη Φράιμπουργκ. Πάντα συμμετείχε σε έξυπνες λύσεις, όταν εμπλεκόταν σε μια διαπραγμάτευση. Ωστόσο, αυτή τη φορά, ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η Ζανκτ Πάουλι ήταν αυτογκολ. Όποιος ζητά αλληλεγγύη για την Zweiteliga, πρέπει να είναι και ο ίδιος αλληλέγγυος. Κάποιος που ζητά τον αποκλεισμό ομάδων από διαδικασίες όπου εκ των πραγμάτων συμμετέχουν όλοι εξίσου, όπως είναι ο συνεταιρισμός των ποδοσφαιρικών συλλόγων, ουδόλως ανταποκρίνεται στην ιδέα της αλληλεγγύης», πρόσθεσε ο Ρουμενίγκε με νόημα, βάζοντας εκ νέου «φωτιά» στις συζητήσεις που ακόμα δεν έχουν ηρεμήσει.

Εξάλλου, ο «θρύλος» των Βαυαρών πρόσθεσε: «Η Μπάγερν είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο ζήτημα της κεντρικής διαχείρισης. Υπάρχουν όμως όρια, τα οποία δεν γίνεται να ζητά κάποιος να υπερβεί. Συμμετέχουμε σε κάθε συζήτηση περί αλληλεγγύης και ισοτιμίας, εφ’ όσον δεν διακυβεύεται απ’ αυτές η ικανότητα μας να είμαστε ανταγωνιστική ως ομάδα σε διεθνές επίπεδο».

«Αρκετά κουτός όποιος ζητά κάτι τέτοιο», λέει η Ντόρτμουντ

Η Ντόρτμουντ επίσης έσπευσε να αντιπαρατεθεί με την πρόταση του Ρέτιχ. Την περασμένη Πέμπτη γενικός διευθυντής των Βεστφαλών, Γιόακιμ Βάτσκε, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «είναι αρκετά μεγάλη κουταμάρα μια τέτοια ιδέα, δεν γίνεται να εφαρμοστεί». Με περισσότερο συμβιβαστική πρόθεση πάντως, αντιπρότεινε να μπουν στα κριτήρια παράμετροι όπως η ιστορία του συλλόγου και η απήχηση τους στους οπαδούς, τοποθετούμενος αόριστα προς το παρόν. «Δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ηθικό να συζητάμε αποκλεισμό ομάδων».

Αύξηση των εσόδων στο 1 δις ευρώ!

Κοινώς: όλα καλά κι όλα ωραία, κι «εμείς» ως Μπάγερν θέλουμε να είστε όλοι ικανοποιημένοι, ΑΡΚΕΙ να μη σημαίνει αυτό πως πρέπει να βρεθούμε σε μειονεκτική θέση ως προς τα συμφέροντα μας, όπως επίσης και να μην υστερούμε σε χειρισμούς συγκριτικά με τα πρωταθλήματα του εξωτερικού και ειδικά με τις αγγλικές ομάδες, που συνάπτουν συμφωνίες – «μαμούθ», ή με τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μπαρτσελόνα, που «χορεύουν» σε διαφορετικό, πιο γρήγορο «σκοπό» απ’ τις υπόλοιπες ομάδες της Πριμέρα Ντιβιζιόν. Άλλωστε, αυτές είναι οι ομάδες που ανταγωνίζονται με τη Μπάγερν και οι Βαυαροί είναι η μόνη γερμανική ομάδα που μπορεί συστηματικά να τις κοιτάει στα «μάτια», αφού οι υπόλοιπες μόνο περιστασιακά στέκονται στο ανώτερο επίπεδο.

(Στον παραπάνω πίνακα παρατίθενται τα ποσά που είχαν λαμβάνειν οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα τη σεζόν ’14 – 15 και τα φετινά (’15 – ’16) συγκριτικά)

Το επείγον νόημα της όλης συζήτησης γίνεται κατανοητό, όσο ακούει κανείς τον Ρουμενίγκε να… αναλύει τα σχέδια του για τις τηλεοπτικές συμφωνίες της Μπουντεσλίγκα στο μέλλον: «Πρώτο βήμα πρέπει να είναι η επίτευξη του στόχου του 1 δις ευρώ ως τιμή πώλησης των δικαιωμάτων! Στη συνέχεια, πρέπει να εξεταστεί ο τρόπος κατανομής. Αυτός πρέπει να καθοριστεί απ’ το Δ.Σ της Λίγκας και την Επιτροπή Διαγωνισμού. Απ’ ό,τι ακούω, όλοι θέλουν περισσότερα χρήματα. Αυτό όμως μπορεί να λειτουργήσει μόνο όταν έχει μια ομάδα περισσότερα λεφτά για να δαπανήσει. Έτσι, μπορούν όλοι να είναι ευτυχισμένοι, και οι 18, απ’ τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο.

» Κανονικά βέβαια θα έπρεπε να χαμογελάω. Άλλωστε, τα όσα ακούω είναι ένα διασκεδαστικό και όμορφο παραμύθι», κατέληξε με… αιχμηρούς υπαινιγμούς για τα αιτήματα των «φτωχών» του γερμανικού ποδοσφαίρου ο Ρουμενίγκε, σε έναν «κύκλο» επεισοδίων που δεν φαίνεται πως θα ολοκληρωθεί σύντομα.

Πηγή: Gazzetta.gr