Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; ΠΡΑΣΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ «Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Καταλονίας»

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Καταλονίας»

 


Μετά το πανό που σηκώθηκε στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, η ΘΥΡΑ 9 τοποθετείται και με ανάρτηση στη σελίδα της, όσον αφορά ένα από τα θέματα των ημερών σε όλο τον κόσμο. Οι οργανωμένοι δίνουν τη δική τους θέση, όσον αφορά τις εξελίξεις στην Ισπανία και το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία της Καταλονίας. Αναλυτικά:

Όπως είναι γνωστό χτες έγινε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας που προκήρυξε η τοπική κυβέρνηση. Το γεγονός προκάλεσε ξαφνικά παγκόσμιο ενδιαφέρον όχι τόσο γιατί διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα, αλλά γιατί με αφορμή αυτό, το ισπανικό κράτος και η δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι, εξαπέλυσε μια άγρια επίθεση και καταστολή ενάντια στο λαό της Καταλονίας, θυμίζοντας το φασιστικό καθεστώς του Φράνκο που δολοφόνησε χιλιάδες αριστερούς, αναρχικούς και δημοκρατικούς Ισπανούς, Καταλανούς και Βάσκους.

Σίγουρα το ζήτημα της ανεξαρτησίας είναι σύνθετο και περίπλοκο με πολλά αντιφατικά στοιχεία, όχι μόνο σε αυτή την περίπτωση αλλά γενικότερα, αφού συγκρούονται σ αυτό προοδευτικές αλλά και εθνικιστικές δυνάμεις που υπάρχουν και στα 2 αντιμαχόμενα μέρη (υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας).

Φυσικά αυτό που είναι αυτονόητο για μας είναι ότι κάθε λαός έχει το δικαίωμα να επιλέξει ελεύθερα ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, παλεύοντας για την αυτοδιάθεση του.

Απ ότι φαίνεται όμως το ισπανικό κράτος αλλά και η ΕΕ όχι μόνο δεν σέβονται αυτό το δικαίωμα αλλά το απαγορεύουν με τον πιο φασιστικό τρόπο.

Και τι δεν έκαναν για να σταματήσουν αυτό το δημοψήφισμα. Το κήρυξαν παράνομο και συνέλαβαν όσους είχαν την ευθύνη για την πραγματοποίηση του. Έστειλαν χιλιάδες μπάτσους και ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις ώστε να αποκλείσουν τα εκλογικά κέντρα και να τρομοκρατήσουν τον λαό, ξυλοφορτώνοντας όποιον αντιστεκόταν και τραυματίζοντας πάνω από 800 ανθρώπους. Δεν δίστασαν ακόμα και να πυροβολήσουν με πλαστικές σφαίρες και να κτυπήσουν βάναυσα ακόμα και υπερήλικους ανθρώπους, αλλά και μικρά παιδιά.

Απέναντι σε όλα αυτά εμείς δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς παρά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, στον λαό της Καταλονίας που όρθωσε το ανάστημα του και αντιστάθηκε ηρωικά στις φασιστικές ορδές του Ραχόι και της ΕΕ. Με τον αγώνα τους έδωσαν μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας σε όλους τους λαούς που παλεύουν για ένα καλύτερο μέλλον.

Όπως λέει και το πανό που αναρτήσαμε: “Αλληλεγγύη στον καταλανικό λαό, ενάντια στη καταστολή του Ραχοι, για την λαϊκή εξουσία”