Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; ΠΡΑΣΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στον κεντρικό

Ενδιαφέρουσα εκδήλωση στον κεντρικό

 


Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον κεντρικό σύνδεσμο της Θύρας 9 στη Λευκωσία. Αναλυτικά:

Η ΘΥΡΑ 9 σας προσκαλεί στην εκδήλωση: Οι ultras στην Ιταλία, η αρχή του κινήματος, που θα γίνει την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου ώρα 19:00 στον Κεντρικό.

Θα έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο Σεμπαστιάν Λουί, συγγραφέας του βιβλίου «Το φαινόμενο των ultras στην Ιταλία», ο οποίος θα μας κάνει παρουσίαση και ανάλυση του βιβλίου, αλλά και ευρύτερα της ιστορίας του οπαδικού χώρου στην Ιταλία.

Το βιβλίο «Το φαινόμενο των ultras στην Ιταλία» εξετάζει, ιστορικά και κοινωνικά, τη γέννηση την πορεία, την ακμή και την παρακμή του κινήματος των οργανωμένων οπαδών στην Ιταλία μέσα από την μακροχρόνια επιτόπια έρευνα και μελέτη του συγγραφέα και τις συνεντεύξεις των πρωταγωνιστών του κινήματος.

Ο Σεμπαστιάν Λουί ήταν ένας ultra και δεν το κρύβει. Ίσα ίσα, ήταν κάτι που τον έκανε να εκτιμήσει καλύτερα το φαινόμενο της οπαδικής κουλτούρας στο χώρο του ποδοσφαίρου βιώνοντάς το έντονα, γι αυτό και το βιβλίο του αποκτά ιδιαίτερη αξία.

Ταξιδεύοντας πίσω στη δεκαετία του 60’ όταν και άρχισαν να συγκροτούνται οι πρώτοι πυρήνες των ultras, βρίσκει τα κίνητρα της δημιουργίας του κινήματος και προχωρεί παρουσιάζοντας σταδιακά όλες τις φάσεις που πέρασε, μέχρι και σήμερα. Παράλληλα εξετάζει τις πολιτικές προεκτάσεις του οπαδικού μορφώματος και τις τάσεις που εμφανίζονται. Διαπιστώνεται και μέσα από το έργο του ότι το φαινόμενο των ultras, εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται επιφανειακά και με προκατάληψη από την κοινή γνώμη και με αυταρχισμό από τις κυβερνήσεις.

Σε μια εποχή όπου νόμος είναι τα συμφέροντα της εμπορευματοποίησης και που το ποδόσφαιρο κινδυνεύει να μεταβληθεί ολοκληρωτικά από άθλημα σε προϊόν, το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα είναι μια πρώτης τάξεως απάντηση στα κλισέ του τύπου “άνθρωποι του περιθωρίου”, “εντολοδόχοι των διοικήσεων”, “θολωμένα μυαλά με ροπή στη βία”, που χρησιμοποιούνται εναντίον των οργανωμένων οπαδών.

Φυσικά υπάρχουν και αρνητικές πτυχές, αναμφίβολα. Ελάχιστοι όμως αναδεικνύουν το ρόλο τους και τη σημασία που έχει γενικότερα η ύπαρξη των οργανωμένων. Πόσο σημαντική είναι η παρουσία τους στους αγώνες των ομάδων, ποια είναι η δράση τους εκτός των κερκίδων και πώς διαπλέκεται η συμπεριφορά τους με την κοινωνική ζωή;

Ελάτε να μάθουμε και να συζητήσουμε για όλα αυτά την Τετάρτη σε μια πολύ ενδιαφέρον εκδήλωση.