Home ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΙΔΕΣ; ΠΡΑΣΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ Η ιστορία… πίσω από το πανό των οργανωμένων

Η ιστορία… πίσω από το πανό των οργανωμένων

 


“ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΗΡΙΑΝΝΑ” έγραφε ένα από τα πανό που σήκωσαν οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας μας στο γήπεδο το περασμένο Σάββατο. Πιο κάτω διαβάστε την ιστορία, όπως δημοσιεύτηκε από τη σελίδα της Θύρας 9:

Η Ηριάννα έχει καταδικαστεί στην Ελλάδα σε 13 χρόνια φυλάκιση, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο εις βάρος της.

Η υπόθεση ξεκινά το 2011 όταν η Αντιτρομοκρατική κάνει έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της και τους συλλαμβάνει. Ο σύντροφος της κατηγορείται για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» επειδή είχε φιλική σχέση με κάποια άτομα που τότε ήταν ύποπτοι (αργότερα κατηγορούμενοι).

Η Ηριάννα οικειοθελώς τότε έδωσε δείγμα DNA και κάπως έτσι ξεκίνησε ο Γολγοθάς της. Ο φίλος της τελικά αθωώνεται οριστικά. Δύο χρόνια όμως μετά η Ηριάννα συλλαμβάνεται ξανά γιατί σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική προέκυψε ταυτοποίηση του δικού της δείγματος DNA σε έναν γεμιστήρα εκτός όπλου, σε οπλισμό που εντοπίστηκε πριν 2 χρόνια (8 μήνες μετά την πρώτη σύλληψη της).

Για 2 ολόκληρα χρόνια δηλαδή, από το 2011 έως το 2013, η Αντιτρομοκρατική είχε στην κατοχή της τα όπλα και ξαφνικά αποφάσισε πως το DNA της Ηριάννας βρέθηκε εκεί. Κατά τις έρευνες που ακολούθησαν δεν βρέθηκε οποιοδήποτε στοιχείο που να τη συνδέει με την ΣΠΦ ή με οποιαδήποτε ενέργεια.

Αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι στη συνέχεια ακυρώνονται, όμως η υπόθεση δεν κλείνει. Συνεχίζει τις σπουδές της και γίνεται υποψήφια διδάκτωρ της Φιλοσοφικής.
Όταν πλησιάζει η δίκη της, ο συνήγορός της ζητά το δείγμα DNA ώστε να ελεγχθεί από ειδικό πραγματογνώμονα, διδάκτορα της Γενετικής, σε εξειδικευμένο κέντρο. Η αστυνομία όμως απαντά πως το δείγμα ήταν ελάχιστο και δεν υπάρχει πια.

Οι γονείς της προσέλαβαν ειδικό γενετιστή καθηγητή, διδάκτορα Μοριακής Βιολογίας μεγάλου γαλλικού πανεπιστημίου και γενικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Γενετικής και Ταυτοποίησης DNA. Ο καθηγητής δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει ταυτοποίηση του DNA της κοπέλας με το μερικό δείγμα που βρέθηκε στον γεμιστήρα.

Κι όμως την πρώτη Ιουνίου 2017 το δικαστήριο την καταδίκασε σε 13 χρόνια φυλάκιση και μάλιστα χωρίς ελαφρυντικά, με μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο το αμφιλεγόμενο δείγμα DNA. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα όχι μόνο με το ποινικό δίκαιο, αλλά και με σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων, δεν μπορεί η καταδίκη να βασίζεται σε ένα και μάλιστα μερικό δείγμα DNA.

Ένα μεγάλο κύμα αλληλεγγύης ξέσπασε όμως υπέρ της Ηριάννας. Από δεκάδες χιλιάδες συλλογές υπογραφών, μέχρι οργισμένες μαζικές διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι σε κάθε κοινωνικό χώρο καθημερινά εκφράζουν την συμπαράσταση τους με πολύμορφες δράσεις.

Και στον οπαδικό χώρο υπήρχε κινητικότητα καθώς αναρτήθηκαν πανό σε πολλά γήπεδα ενώ κυκλοφόρησε και ανακοίνωση που τη υπογράφουν αρκετοί συνδέσμοι οργανωμένων οπαδών σε όλη την Ελλάδα.

Εμείς με την σειρά μας, δεν θα μπορούσαμε παρά να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στην Ηριάννα, με την ελπίδα να είναι σύντομα ελεύθερη.