Home ΚΥΠΡΟΣ Κουτσοκούμνης για τα τηλεοπτικά

Κουτσοκούμνης για τα τηλεοπτικά


Βλέποντας πως οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου δεν πείθονται για την ΚΟΠ-ΤV, ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης εξέδωσε την πιο κάτω ανακοίνωση.

Αναφορικά με το θέμα δήλωση του Προέδρου της ΚΟΠ κ. Κωστάκη Κουτσοκούμνη αναφέρει:

«Είναι με περισσό ενδιαφέρον που διάβασα ότι το σχέδιο της ΚΟΠ για τα τηλεοπτικά δρώμενα του 2016 – 2019 έχει αποτύχει ή θα αποτύχει ή το λιγότερο δεν θα πετύχει.

Το σχέδιο ΚΟΠ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των σωματείων μας έχει πετύχει από τώρα και για τούτο το λόγο, όλοι στην ΚΟΠ, νιώθουμε περήφανοι ότι έχουμε προστατέψει τα σωματεία μας και το ποδόσφαιρο, από την οικονομική καταστροφή ή τουλάχιστο από σοβαρά μειωμένα έσοδα για το 2016 -19. Σε πρόσφατες μου δηλώσεις είχα πει ότι το κομμάτι τηλεοπτικά έσοδα των σωματείων μας αποτελεί το 40% μέχρι και το 70% των εσόδων τους κάθε χρόνο, ένα ποσοστό εξαιρετικά μεγάλο για να το αγνοήσουμε.

Είναι γεγονός ότι κάποια σωματεία έχουν κλείσει συμφωνίες για το 2016 – 19 τόσο με την PrimeTel αλλά και με την CytaVision μια επιλογή που πάντα ήταν δοσμένη προς όλους. Αρκετά άλλα έχουν κλείσει με την ΚΟΠ. Όλα τα σωματεία ανεξαίρετα βγαίνουν κερδισμένα με τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει γιατί οι τιμές που δόθηκαν και από τους τρεις ενδιαφερόμενους ήταν πιο συμφέρουσες για τα σωματεία από τις τιμές 2013 – 16. Κάποια σωματεία έχουν εξασφαλίσει υπερδιπλάσια αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα τους συμβόλαια κάποια άλλα λιγότερη.

Έχουμε με τις ενέργειες και τους σχεδιασμούς μας όχι μόνο ανακόψει την πτωτική πορεία των συμβολαίων του 2013, πετύχαμε και αυξήσεις σχεδόν για όλους. Οι προβλέψεις και οι σχεδιασμοί κάποιων για εξαιρετικά μειωμένα τηλεοπτικά συμβόλαια για το 2016 – 19 έχουν τώρα εγκαταλειφθεί και δικαιώθηκε περίτρανα η άποψη μας πως η μείωση των οικονομικών ανταλλαγμάτων που έγινε για τα συμβόλαια των σωματείων μας για την περίοδο 2013 – 16 ήταν και αυθαίρετη και αδικαιολόγητη.

Μαζί με τα συμβόλαια και τα προσύμφωνα, δόθηκαν και προκαταβολές, τολμώ να πω σε ύψος που κανένας δεν θα φανταζόταν πριν από λίγους μήνες. Κάποιες από αυτές ήδη έχουν χρησιμοποιηθεί από τα σωματεία μας για εξόφληση προηγούμενων υποχρεώσεων τους σε ποδοσφαιριστές και άλλους. Μερικά από αυτά πέρασαν τα κριτήρια ΟΥΕΦΑ με τις προκαταβολές που πήραν από τις τηλεοπτικές πλατφόρμες και την ΚΟΠ.

Χαιρόμαστε γιατί ο τρόπος που έχει χειριστεί η ΚΟΠ το όλο θέμα, οι μελέτες που εκπόνησε και τα αποτελέσματα των μελετών μας, εξανάγκασε τους συνεργάτες των σωματείων μας στα τηλεοπτικά, να μελετήσουν ξανά το αντικείμενο ποδόσφαιρο, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και έσοδα και κατ’ επέκταση να επενδύσουν στα σωματεία μας αυτό που πραγματικά αξίζουν. Διερωτόμαστε πως έχει αποτύχει το σχέδιο ΚΟΠ.

Η ΚΟΠ στην προσπάθεια της αυτή στηρίζεται και από την UEFA. Πρόσθετα, στην Βραζιλία, αξιωματούχοι της UEFA ζήτησαν από τον Πρόεδρο, Αναπληρωτή Πρόεδρο και Γενικό Γραμματέα να παρουσιάσουν τους σχεδιασμούς της ΚΟΠ για τα τηλεοπτικά στην Κύπρο σε ειδική επιτροπή ούτως ώστε να χρησιμοποιηθεί ως μοντέλο και για άλλες μικρές και μεσαίες ομοσπονδίες στην Ευρώπη.

Η ΚΟΠ έχοντας στο χέρι αρκετά τηλεοπτικά συμβόλαια σωματείων θα προχωρήσει στην εκμετάλλευσης όπως αρχικά είχε εκπονήσει για δύο βασικούς λόγους.

Ο πρώτος αφορά το μέλλον του τηλεοπτικού πεδίου στην Κύπρο. Κρίνουμε ότι η παρουσία της ΚΟΠ είναι απαραίτητη στον χώρο για να προστατέψει τα σωματεία μας από τυχόν μελλοντικά προβλήματα στον τηλεοπτικό χώρο. Αποχώρηση της ΚΟΠ τώρα, θα αφήσει τα σωματεία μας ορφανά και έρμαια σε αποφάσεις άλλων, σε περίπτωση που οι πλατφόρμες αντιμετωπίσουν προβλήματα. Είναι γνωστές οι περιπτώσεις που σωματεία μας έχουν να λαμβάνουν τηλεοπτικά δικαιώματα προηγούμενων ετών και η δυστοκία κάποιων να τα πληρώσουν.

Ο δεύτερος λόγος αφορά το κοινό και το προϊόν που λαμβάνει σε σχέση με την τιμή που πληρώνει. Η ΚΟΠ έχει την ευθύνη, το ποδόσφαιρο στην Κύπρο να φτάνει στο κάθε σπίτι, στο κάθε νοικοκυριό σε τιμές προσιτές και λογικές για αυτό και υπόσχεται ότι το δικό της κομμάτι στα τηλεοπτικά 2016 – 19, το οποίο θα περιλαμβάνει την πλειοψηφία των ομάδων του κυπριακού ποδοσφαίρου, θα είναι όντως προσιτό για τα νοικοκυριά.

Θα ήθελα καταλήγοντας να ευχαριστήσω όλα τα σωματεία που αποφάσισαν να συνεργαστούν μαζί μας αλλά και όλες τις πλατφόρμες που έχουν προσαρμόσει τις προσφορές τους στην πραγματική τηλεοπτική αξία του ποδοσφαίρου και των σωματείων μας.

Θα ήθελα επίσης να ενημερώσω το φίλαθλο κοινό και τις αρμόδιες αρχές της Πολιτείας ότι το σχέδιο της ΚΟΠ αποτρέπει την οποιαδήποτε μονοπωλιακή εκμετάλλευση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπριακού ποδοσφαίρου, διασφαλίζει τα συμφέροντα ΟΛΩΝ των ομάδων μας, και στοχεύει σε αυτό που απαιτεί η κοινωνία και η νέα εποχή. Δηλαδή το κάθε νοικοκυριό να χρειάζεται μία και προσιτή τιμή για να βλέπει ΟΛΟ το κυπριακό ποδόσφαιρο κάτι που ελπίζουμε ότι θα αντιληφθούν όλες οι τηλεοπτικές πλατφόρμες.

Η ΚΟΠ έχοντας τα τηλεοπτικά δικαιώματα της πλειοψηφίας των ομάδων μας θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να πείσει όλους τους ενδιαφερόμενους ότι πάνω από κάθε ατομικό συμφέρον προέχει το συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών μας»