Home Uncategorized Τυφλός μαθητής θα παρελάσει χωρίς συνοδεία στις 25 Μαρτίου

Τυφλός μαθητής θα παρελάσει χωρίς συνοδεία στις 25 Μαρτίου

τυφλοςμαθητης


Γνώρισε τον κόσμο χρησιμοποιώντας την ακοή, την αφή, την όσφρησή του, όλες τις αισθήσεις του εκτός από την όρασή του, αφού γεννήθηκε με ολική απώλεια όρασης. Ο Αντρέας Σολωμού, όμως, δεν πτοήθηκε ποτέ. Γι’ αυτό και όταν έφθασε η στιγμή να πάει στην πέμπτη τάξη του δημοτικού, αποφάσισε να φύγει από τη Σχολή Τυφλών και να ενταχθεί σε δημόσιο σχολείο. Γι’ αυτό και τώρα, μετά από μήνες προετοιμασίας, θα παρελάσει χωρίς συνοδεία στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Από τη γέννησή του, μέχρι τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών και αργότερα, στο Λύκειο Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, όπου είναι τελειόφοιτος, ο Αντρέας υπήρξε πάντα αγωνιστής. Όπως αναφέρει στο Like.com.cy ο πατέρας του, Πάμπος Σολωμού, ο Αντρέας δεν έπαψε ποτέ να ονειρεύεται, να βάζει στόχους και να προσπαθεί για το καλύτερο.

Αφού έμαθε τη γραφή Braille στη Σχολή Τυφλών και πέρασε τα πρώτα του χρόνια ως μαθητής εκεί, μια μέρα πήρε την απόφαση να ενταχθεί σε δημόσιο σχολείο. Αφού το ανακοίνωσε στους γονείς του, εκείνοι τον στήριξαν κι έτσι άρχισε από την πέμπτη τάξη του δημοτικού να φοιτά στο δημόσιο.

Στη νέα του αρχή συνάντησε εμπόδια μπροστά του, αλλά δεν ήταν κάτι που δεν μπορούσε ν’ αντιμετωπίσει: «βρήκε μπροστά του τις συνηθισμένες δυσκολίες, αλλά είναι δυναμικός χαρακτήρας και ξεπερνά πάντα τα εμπόδια»

Ως επιμελής μαθητής που είναι, ο Αντρέας κατάφερε να αριστεύσει, ενώ όλοι οι καθηγητές του έχουν να λένε τα καλύτερα, όχι μόνο για τους βαθμούς του αλλά και για το ήθος του. Όπως σημειώνει ο κ. Σολωμού, τις επιδόσεις του τις οφείλει στον ίδιο τον εαυτό του: «ο γιος μου λαμβάνει ίση μεταχείριση και ευκαιρίες με τους συμμαθητές του.»

Άλλωστε, έχει μάθει να δίνει τον αγώνα του και να μην αφήνει το πρόβλημά του να τον εμποδίζει από το να έχει μια κανονική ζωή, χωρίς στερήσεις. «Αυτό ήθελε ν’ αποδείξει στον εαυτό του, αλλά και σε άλλα παιδιά, λαμβάνοντας μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ότι δηλαδή το πρόβληµα που αντιµετωπίζει δεν στέκεται εµπόδιο.»

«Επέστρεψε μια μέρα από το σχολείο και μας είπε ότι θα πάρει μέρος στην παρέλαση. Εμείς του είπαμε ότι εάν το θέλει πραγματικά τότε να το κάνει. Ήταν καθαρά δική του απόφαση, αναφέρει ο πατέρας του, εκφράζοντας την περηφάνια που νιώθει για το γιο του:

«Είναι αποφασισμένος για τον εαυτό του και σίγουρος ότι μπορεί να το κάνει. Εμείς απλά χαιρόμαστε που καταφέρνει πράγματα και νιώθουμε περήφανοι που βάζει στόχους»

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην παρέλαση δεν θα έχει την οποιαδήποτε βοήθεια, παρά μόνο ένα ακουστικό στο αυτί του, με το οποίο θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον γυμναστή του, για να τον καθοδηγεί στο δρόμο.

«Δεν πρέπει να βλέπουμε κάποια άτομα με διαφορετικό μάτι. Αυτά τα άτομα με τη δύναμή τους καταφέρνουν να ξεπερνούν τα προβλήματά τους. Δεν είναι άτομα διαφορετικά. Απλά χρειάζονται στήριξη και βοήθεια» καταλήγει ο κ. Σολωμού.

Ο επόμενος στόχος του 17χρονου, είναι να αποκτήσει πανεπιστημιακή μόρφωση, είτε στον τομέα της Νομικής, είτε της Κοινωνιολογίας, είτε της Ψυχολογίας.

Πηγή: Like.com.cy