Home Uncategorized «25 m² of Syria», σε ένα πολυκατάστημα

«25 m² of Syria», σε ένα πολυκατάστημα [εικόνες]

 


Ένα μόνον δωμάτιο. Είκοσι πέντε τετραγωνικά μέτρα. Οι τοίχοι από πλίνθους. Ένα δωμάτιο, μέρος σπιτιού στα περίχωρα της Δαμασκού. Εκεί ζει η Ράνα και η εννεαμελής οικογένειά της (τέσσερα είναι τα παιδιά). Δεν είναι το αληθινό, όμως. Είναι ένα πιστό αντίγραφο. Το οποίο, σε συνεργασία με τον νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό, η IKEA τοποθέτησε σε μία από τις αίθουσες έκθεσης προϊόντων της, στο βασικό της πολυκατάστημα στο Σπέλεντεν της Νορβηγίας.

ikea-syrian-home-replica-norwegian-red-cross-designboom-03

Η σύλληψη της εγκατάστασης -γιατί περί εγκατάστασης πρόκειται-ανήκει στην διαφημιστική εταιρεία POL. Είναι μέρος της δράσης για προώθηση της «TV-Aksjonen», της ετήσιας εκστρατείας στην Νορβηγία για συγκέντρωση χρημάτων. Οι φετινές δωρεές θα πάνε στον Ερυθρό Σταυρό για όσους ζουν σε ζώνες συγκρούσεων και πολέμων.
Στο λιτό δωμάτιο, οι γνωστές αφίσες της IKEA και οι γνωστές ταμπελίτσες με περιγραφές και τιμές αντικειμένων, εδώ, «αφηγούνται» ιστορίες για αυτούς που μένουν στο δωμάτιο, την έλλειψη τροφής, την έλλειψη φαρμάκων, την έλλειψη νερού. Σε κάθε ταμπελίτσα, ένας σύνδεσμος μέσω του οποίου οι πρόθυμοι επισκέπτες μπορούν να προχωρήσουν σε δωρεά.

ikea-syrian-home-replica-norwegian-red-cross-designboom-05

«Δουλεύαμε μήνες, με τον Ερυθρό Σταυρό και είχαμε πολλά γυρίσματα από Συρία» δήλωσαν, στο Dezeen, οι άνθρωποι της POL. «Όσο συγκινητικό κι αν ήταν, τίποτα δεν πλησιάζει την εμπειρία της επίσκεψης σε ανθρώπους που ζουν σε ζώνη πολέμου. Συνειδητοποιήσαμε ότι μπορούσαμε να δώσουμε αυτή την εμπειρία στους Νορβηγούς. Στο ένα και μοναδικό μέρος όπου μπορείς να σκεφτείς και να προγραμματίσεις για το μέλλον, το διαμέρισμα λειτουργεί ως υπενθύμιση του πόσο τυχεροί είμαστε» τόνισαν.

ikea-syrian-home-replica-norwegian-red-cross-designboom-08 ikea-syrian-home-replica-norwegian-red-cross-designboom-10