Home Uncategorized “Αν κάτι το αγαπάς και το κάνεις με μεράκι” – Ο δημιουργός...

“Αν κάτι το αγαπάς και το κάνεις με μεράκι” – Ο δημιουργός των κομψών ξύλινων γυαλιών

 


Εμπνέεται από τον ήλιο και το μακρύ καυτό ελληνικό καλοκαίρι. Δημιουργεί με το απόλυτα φιλικό προϊόν της φύσης. Το ξύλο. Σχεδιάζει συμβαδίζοντας με τις διεθνείς τάσεις της μόδας και παντρεύει υλικά με ευφάνταστο τρόπο.

«Αν κάτι το αγαπάς και το κάνεις με μεράκι, δεν υπάρχουν δυσκολίες, αλλά προκλήσεις που καλείσαι να υπερκεράσεις» λέει ο Ευγένιος Φωτιάδης. Ο δημιουργός των κομψών και κυρίως ελληνικών ξύλινων γυαλιών «Eugène», που απευθύνονται σε όλους, καθώς η τιμή τους είναι ιδιαιτέρως… ευγενική, τόλμησε και επιχείρησε σε μία περίοδο κρίσης για την Ελλάδα, βλέποντας την ως πρόκληση και αποδεικνύοντας πως όταν έχεις όραμα και θέληση μπορείς να πετύχεις σε ό,ποιες συνθήκες.

Τα Eugene διαφημίζουν την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχοντας αναδειχθεί ως το απόλυτο must της μόδας διατίθενται σε περισσότερα από 180 καταστήματα μόδας σε πάνω από 60 πόλεις και νησιά της Ελλάδας καθώς και σε περισσότερες από 10 χώρες σε όλες τις Ηπείρους.

Έχεις σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός εργάστηκες ως σύμβουλος επιχειρήσεων και διαφημιστής πώς τελικά προέκυψε να ασχοληθείς με το σχεδιασμό και τη δημιουργία ξύλινων γυαλιών;

Κάθε σταθμός της μέχρι τώρα ζωής μου, είτε ακαδημαϊκός, είτε επαγγελματικός, ήταν ένα μεγάλο σχολείο για μένα. Θεωρώ πως οποίος κι αν είναι ο τομέας ή η θέση που δραστηριοποιείται κάποιος επαγγελματικά, έχει να πάρει πράγματα τα οποία, πολλές φορές υποσυνείδητα, επηρεάζουν ή και εξελίσσουν το χαρακτήρα μας.

Το γεγονός λοιπόν ότι η έως τώρα πορεία μου ήταν σε εντελώς ετερόκλητους τομείς, θεωρώ πως με βοήθησε πάρα πολύ, δεδομένου πως κάθε αντικείμενο δουλειάς σου μαθαίνει και ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης. Κι εγώ ευτυχώς είχα τη δυνατότητα να παντρέψω αρκετούς διαφορετικούς τρόπους σκέψης! Ώσπου κάποια στιγμή, έπιασα τον εαυτό μου να «εγκλωβίζεται» μέσα σε ένα γραφείο, ενώ το μυαλό μου ταξίδευε δημιουργικά, οραματιζόμενο κάτι που θα συνδύαζε όλη την έως τότε εμπειρία μου, με το «φετίχ» μου που ήταν πάντοτε τα γυαλιά ηλίου. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα…

Πόσο δύσκολο ήταν να ξεκινήσεις μία επιχείρηση μέσα στην κρίση;

Σίγουρα είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεκινήσεις μια επιχείρηση στην Ελλάδα της κρίσης, δεδομένου πως η κρίση ήρθε να προστεθεί στα παγιωμένα δυστυχώς προβλήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας (γραφειοκρατία, υψηλή φορολόγηση κλπ). Όμως εγώ το είδα σαν πρόκληση.

Το να πνίξω τη δημιουργικότητά μου και το όραμά μου εξαιτίας της κρίσης, θεωρώ πως για εμένα θα ήταν πολύ μοιρολατρικό. Άλλωστε είμαι οπαδός και της θεωρίας «όταν κανείς άλλος δεν επενδύει, τότε να επενδύσεις εσύ κι όταν όλοι οι άλλοι επενδύουν να μην επενδύεις εσύ». Έτσι, μετά από σχεδόν δυο χρόνια συνεχούς αναζήτησης πρώτων υλών, δοκιμών που έπρεπε να γίνουν, και εξεύρεσης άξιων συνεργατών, ξεκίνησαν το ταξίδι τους τα ξύλινα γυαλιά ηλίου «Eugène».

Υπάρχουν πολλοί που δραστηριοποιούνται με την κατασκευή ξύλινων γυαλιών, σε τι διαφέρουν τα γυαλιά που προτείνεις εσύ;

Τα βασικά πλεονεκτήματα των γυαλιών «Eugène» είναι τρία: Πρώτο και σπουδαιότερο, οι εξαιρετικής ποιότητας φακοί που είναι εγκεκριμένοι τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από το Αμερικανικό FDA, αλλά και κάτι που κανείς δε κοιτάει ή ενδιαφέρεται, που είναι το να έχουν πιστοποίηση οι φακοί ότι έχουν περάσει με επιτυχία το λεγόμενο «drop ball test», ότι δηλαδή δε σπάει ο φακός σε κάποιο ενδεχόμενο χτύπημα ή ατύχημα, ώστε να τραυματίσει τα μάτια του καταναλωτή.

Δεύτερο, η μεγάλη ποικιλία των ξύλων, από πολλές χώρες του κόσμου και από εύκολα ανανεώσιμες σοδειές ώστε να μην βλάπτει το περιβάλλον η υλοτόμησή τους.

Τρίτον, η εξαιρετικά προσιτή τους τιμή ώστε να είναι προσιτά από όλους, ειδικά σε αυτήν την περίοδο της κρίσης.

Τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η διαρκής προσθήκη νέων σχεδίων ώστε να μπορούμε να προσφέρουμε πάντα στους ανθρώπους που μας τιμούν με την επιλογή τους, ένα απόλυτα επικαιροποιημένο στιλ. Σε αυτό έχει συμβάλει πολύ και η έντονη παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού, είτε σαν εκθέτες είτε σαν απλοί επισκέπτες, ώστε να συμβαδίζουμε με όλες τις διεθνείς τάσεις της μόδας.

Γιατί επέλεξες το ξύλο ως υλικό; Και από πού προμηθεύεσαι την πρώτη ύλη;

Το ξύλο είναι ένα προϊόν της φύσης. Κατά συνέπεια, είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον. Είναι όμως και ένα υλικό που δεν είχε χρησιμοποιηθεί μέχρι πριν λίγα χρόνια για την κατασκευή αξεσουάρ. Πέρα όμως από την πρωτοτυπία του, είναι και ένα πολύ όμορφο και ζωντανό υλικό. Με την μεγάλη του ποικιλία, επιτρέπει εξαιρετικούς και πάρα πολλούς χρωματικούς συνδυασμούς τόσο με τους φακούς όσο και με τα φυσικά χρώματα του κάθε καταναλωτή. Επιπρόσθετα, είναι ένα ελαφρύ σχετικά υλικό, το οποίο κατ’ επέκταση καθιστά τα ξύλινα γυαλιά «Eugène» ξεκούραστα στη καθημερινή χρήση. Η προέλευση αυτών των ξύλων είναι ευρύτατη, αφού εκτείνεται από την Ελλάδα και την Ευρώπη (π.χ. Γαλλία) μέχρι την νοτιοανατολική Ασία (π.χ. Βιετνάμ), την Αφρική (π.χ. Νιγηρία) και την Αμερική (π.χ. Βραζιλία).

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να φτιάξεις ξύλινα γυαλιά;

Το ξύλο παρουσιάζει ειδικές δυσκολίες γιατί είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Δεν έχει την ευκαμψία ούτε του μετάλλου ούτε του πλαστικού. Επί πλέον, χρειάζεται επίστρωση με ειδικά βερνίκια εμποτισμού για να προστατευθεί και να ελαχιστοποιηθεί η τυχόν φυσική φθορά του. Ωστόσο, αν κάτι το αγαπάς και το κάνεις με μεράκι, δεν υπάρχουν δυσκολίες, αλλά προκλήσεις που καλείσαι να υπερκεράσεις!

Σε ποιους απευθύνονται τα γυαλιά που φτιάχνεις;

Σε όλους! Για την ακρίβεια, σε όσους είναι ή αισθάνονται νέοι, και θέλουν να έχουν κάτι φυσικό που μπορεί να απογειώσει το στυλ τους. Επειδή όμως, ότι μας αρέσει ή θέλουμε, δε μπορούμε πάντα και να το αποκτήσουμε, εμείς προσπαθήσαμε επιτυγχάνοντας οικονομίες κλίμακας, να τα κάνουμε προσιτά σε όλους! Έτσι, μοναδικό κριτήριο για την επιλογή τους είναι το σχέδιο, το είδος του ξύλου και το χρώμα, καθώς και το πόσο νέος αισθάνεται ο υποψήφιος αγοραστής, αφού ο σχεδιασμός τους είναι ανάλαφρος και απόλυτα φρέσκος.

Πού τα βρίσκει κανείς στην ελληνική αγορά και σε ποιες χώρες εξάγονται;

Τα ξύλινα γυαλιά «Eugène», συνειδητά δεν βρίσκονται σε καταστήματα οπτικών, παρά μόνο σε καλές boutique ή concept stores, καθότι αποτελούν το must της μόδας και του lifestyle. Γι’ αυτό μπορεί να τα βρει κανείς σε περισσότερα από 180 καταστήματα μόδας σε πάνω από 60 πόλεις και νησιά της Ελλάδος.

Επιπλέον, εξάγονται ήδη σε πολλές χώρες όπως στην Γερμανία, την Ιταλία, την Κύπρο, τις ΗΠΑ, τη Σλοβακία, τον Λίβανο, την Αυστραλία, την Κένυα και αλλού.

Τι αποτελεί για σένα πηγή έμπνευσης;

Υπάρχει μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από τον ελληνικό ήλιο και το ελληνικό καλοκαίρι; Με βάση αυτά λοιπόν, αντλώ ερεθίσματα και έμπνευση από καθετί που μπορεί να δω και να μου τραβήξει τη προσοχή, προσπαθώντας μετά να το μετουσιώσω δημιουργικά στα ξύλινα γυαλιά ηλίου. Πολλές φορές, και μέσα από συζητήσεις με άλλους ανθρώπους, μπορείς να αντλήσεις έμπνευση και να αφουγκραστείς και κάποιες τάσεις, γεγονός που εμένα με έχει ήδη βοηθήσει πολύ.

Ποιες είναι οι τάσεις της μόδας για το φετινό καλοκαίρι;

Η κυρίαρχη τάση επιμένει και φέτος στο ρετρό στυλ, καθώς και στο χρώμα. Ωστόσο, δε θεωρώ πως πρέπει μια τάση να καθορίζει το τι θα φορέσουμε ή θα επιλέξουμε, αλλά το τι μας ταιριάζει και μας αρέσει πάνω μας πρέπει να είναι το πλέον βασικό κριτήριο επιλογής μας.

Σχεδιάζεις μόνο ξύλινα γυαλιά;

Κατά βάση ναι! Ωστόσο, προσπαθώ να εμπλουτίσω τα ξύλινα γυαλιά με τη χρήση και άλλων υλικών, όπως επί παραδείγματι μέταλλο, φελλός, ή ακόμα και πραγματική πέτρα. Σχεδιάζω και κάποια αλλά συμπληρωματικά αξεσουάρ, πάντα με βάση το ξύλο, αλλά ο βασικός άξονας δημιουργίας μου είναι και παραμένουν τα ξύλινα γυαλιά ηλίου.