Home Uncategorized Το Instagram των 80’s

Το Instagram των 80’s

Πριν υπάρξει το Instagram, υπήρχε ο Άντι Γουόρχολ. «Μια φωτογραφία σημαίνει ότι ξέρω πού ήμουν κάθε λεπτό. Γι’ αυτό τον λόγο τραβάω φωτογραφίες. Είναι ένα οπτικό ημερολόγιο» έλεγε ο βασιλιάς της Pop Art.


Έχοντας πάντα μαζί του μία κάμερα Polaroid, μία Polaroid Big Shot Camera, ο Άντι, από τα τέλη της δεκαετίας του ’50 έως τον θάνατό του το 1987, συγκέντρωσε μια τεράστια συλλογή ενσταντανέ φωτογραφιών διαφόρων. Φίλων, ερώτων, celebrities και άλλων. Πολλές πουλήθηκαν σε δημοπρασίες, 700 από αυτές εκδόθηκαν από τις εκδόσεις Taschen στον τόμο «Andy Warhol Polaroids, 1958- 1987».

«Μπαίνει κανείς στο πειρασμό να υποθέσει ότι ο Γουόρχολ θα είχε αγκαλιάσει το Instagram και τις selfies» γράφει στον πρόλογο του βιβλίου ο Richard B. Woodward, για πολλά χρόνια κριτικός τέχνης στους Τάιμς της Νέας Υόρκης. «Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Θα είχε, στα σίγουρα, εκτιμήσει το άμεσο feedback και τη φτηνή ξετσιπωσιά της κάμερας ενός iPhone».

Η photo gallery που μας προσφέρει ο ιστότοπος Vintage Everyday παρουσιάζει celebrities, όπως την Νταϊάν Ρος, την Φάρα Φόσετ, την Λίζα Μινέλι, τον Τζόρτζο Αρμάνι, την Τζέιν Φόντα, τον Ντένις Χόπερ, την Τζόαν Κόλινς, τον Τζάνι Βερσάτσε, την Τζέρι Χολ, τον Τζακ Νίκολσον, την Ντέμπι Χάρι (ε, ναι, δεν θα μπορούσε να λείπει η Ντέμπι Χάρι), την Ντιβάιν, τον Τζον Λένον και την Γιόκο, την Σόνια Ρίκιελ, τον Βαλεντίνο, την Μπιάνκα Τζάγκερ, τον Ιβ Σεν Λοράν (βεβαίως, βεβαίως), την Καρολίνα Χερέρα αλλά και τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ. Κι άλλες κι άλλους…

«Ο δικός μου ορισμός μιας καλής φωτογραφίας είναι ότι πρέπει να είναι εστιασμένη και να απεικονίζει μια διασημότητα» είχε πει κάποτε ο Άντι Γουόρχολ.