Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Καταστατικές αλλαγές και άνοιγμα στον κόσμο

Καταστατικές αλλαγές και άνοιγμα στον κόσμο

sak_2593


Τόσο καιρό ακούμε για τις καταστατικές αλλαγές που θα έρθουν στο σωματείο, ο κόσμος όμως δεν ήξερε ακριβώς ποιες είναι αυτές.

Τις τελευταίες μέρες όμως, έχουν διαρρεύσει κάποιες πληροφορίες που δίνουν μια εικόνα, του ποια είναι η επόμενη μέρα στο σωματείο. Η ΟΜΟΝΟΙΑ αναμένεται τις επόμενες μέρες να κάνει άνοιγμα στον κόσμο της, κάλεσμα για βοήθεια και να ξεκινήσει εκστρατεία εγγραφής μελών. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η οικονομική κατάσταση είναι πολύ άσχημη και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια.

Η κατάσταση

Το μέγεθος του χρέους είναι γνωστό. 13 εκατομμύρια του χρέους είναι ουσιαστικά στο όνομα του Μιλτιάδη Νεοφύτου και άλλα 13 οφείλονται προς τρίτους όπως ποδοσφαιριστές, προπονητές, το κράτος, την εφορεία κλπ.. Λογιστικά αν αφαιρέσει κανείς τα 7 εκατομμύρια περιουσιακά στοιχεία της ομάδας, μένει το ποσό των 19 εκατομμυρίων.

Ο προϋπολογισμός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για τη χρονιά που μπαίνει (μισθολόγιο, έξοδα συντήρησης, εφορεία κλπ) υπολογίζεται μετά την κατακόρυφη μείωση του μισθολογίου, γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ. Τα έσοδα της για την ίδια χρονική περίοδο υπολογίζονται γύρω στα 7 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνουν εισιτήρια διαρκείας, έσοδα από εισιτήρια, τμήμα μάρκετιγκ, χορηγούς. Προφανώς υπάρχει ένα έλλειμμα 3-3,5 εκατομμυρίων ευρώ για τη χρονιά που μπαίνει. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί άλλο ένα ποσό της τάξεως των 3 εκατομμυρίων που θα δοθούν προς τρίτους (η δεύτερη κατηγορία χρέους που αναφέραμε πιο πάνω) για να αρχίσουν επαναδιαπραγματεύσεις και να είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ συνεπής. Συνολικά λοιπόν η ΟΜΟΝΟΙΑ χρειάζεται γύρω στα 6 εκατομμύρια.

Κάτι άλλο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι κάθε τρεις μήνες γίνεταιται ο έλεγχος των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ. Ο επόμενος έλεγχος είναι στις 30/9 και αν η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν είναι συνεπής κινδυνεύει με αφαίρεση βαθμών. Γίνεται κατανοητό ότι ανά τρίμηνο η ΟΜΟΝΟΙΑ χρειάζεται 1.5 εκατομμύριο για να αποφύγει τις περιπέτειες.

Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι

Καταρχάς είναι ξεκάθαρο πως θα γίνει άνοιγμα στον κόσμο και μαζική εκστρατεία εγγραφής μελών. Η καινοτομία είναι ότι θα δημιουργηθούν διαφορετικές κατηγορίες μελών. Σκοπός όπως μας μεταφέρθηκε δεν είναι να χωριστούν σε τάξεις οι ΟΜΟΝΟΙΑΤΕΣ. Είναι μεγάλη η ανάγκη όμως, η ΟΜΟΝΟΙΑ τους χρειάζεται όλους κοντά, το ποσό που ορίστηκε θεωρήθηκε το ελάχιστο για να είναι βιώσιμη η ΟΜΟΝΟΙΑ και όλα τα μέλη θα έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα.

Η συνδρομή τακτικού μέλους, που θα έχει δικαίωμα ψήφου, θα είναι 500 ευρώ το χρόνο, κάτι που σημαίνει σημαντική αύξηση στη συνδρομή. Το ποσό είναι σεβαστό και όχι ευκαταφρόνητο, έτσι θα υπάρξουν φυσικά και κάποια κίνητρα για να γίνει κάποιος τακτικό μέλος, με σημαντικότερο την έκπτωση 40% στην αγορά εισιτηρίου διαρκείας. Στόχος είναι να εγγραφούν 3000 μέλη άμεσα, για να έρθει ρευστό στο σωματείο.

Η συνδρομή για την αμέσως επόμενη κατηγορία μέλους, είναι 180 ευρώ το χρόνο. Έχει κάποια προνόμια, αλλά όχι δικαίωμα ψήφου. Υπάρχουν κι άλλα ήδη μελών, περισσότερα για αυτά θα γίνουν γνωστά σε περίπου μία εβδομάδα, όταν θα παρουσιαστεί και επίσημα το πλάνο.

Τα κριτήρια

Ένα θέμα που συζητιέται έντονα μεταξύ ΟΜΟΝΟΙΑΤΩΝ είναι οι διαδικασίες που ακολουθούνται για να εγγραφεί κάποιος μέλος. Υπάρχει κόσμος που διαμαρτύρεται ότι ενώ έχει κάνει αίτηση και πληρεί τα κριτήρια, η αίτηση του δεν προχωράει για κάποιος λόγους που δεν είναι κατ’ ανάγκη ποδοσφαιρικοί. Από τη στιγμή που θα γίνει άνοιγμα στον κόσμο, γίνεται κατανοητό πως θα είναι πιο εύκολο να γίνει κάποιος μέλος, φτάνει να πληρεί τα εξής κριτήρια:

1) Να έχει λευκό ποινικό μητρώο.

2) Να μην έχει καταδικαστεί ποτέ για πράξεις εντός αγωνιστικών χώρων.

3) Να έχει 2 υπογραφές από άτομα που είναι ήδη μέλη.

4) Να μην έχει καταδικαστεί σε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων.

5) Να μην έχει διαγραφεί από αθλητικό σωματείο ή να του έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα φιλάθλου.

Ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή στο προσκήνιο

Μια άλλη ανησυχία του κόσμου, είναι ότι δεν ξέρει που πάνε τα λεφτά που του ζητούνται να δώσει. Κάποιοι μάλιστα φοβούνται ότι “θα δίνουν από το υστέρημα τους για να ξεχρεώσει ο πρόεδρος και όχι η ΟΜΟΝΟΙΑ”, όπως λένε χαρακτηριστικά. Η εισήγηση που γίνεται στην πρόταση, είναι να δημιουργηθεί Ανεξάρτητη Ελεγκτική Επιτροπή, αποτελούμενη από 3 ελεγκτές, μη μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Σκοπός της επιτροπής θα είναι τα λεφτά να αξιοποιούνται σωστά, για να διασφαλιστεί πως δεν θα φτάσει το σωματείο ξανά σε αυτή την κατάσταση.