Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Λεόνι: «Ήρθα για να πανηγυρίσω το πρωτάθλημα»

Λεόνι: «Ήρθα για να πανηγυρίσω το πρωτάθλημα»

leoni-kallis


Στον Κώστα Καλλή και την εφημερίδα «GOAL» μίλησε ο διεθνής πορτιέρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Τζόνι Λεόνι. Ο Ελβετός δηλώνει πως η ΟΜΟΝΟΙΑ έχει την ποιότητα για να πάρει φέτος το πρωτάθλημα.
Τζόνι, μετά από τρεις μήνες παρουσίας σου στην Ομόνοια, ποιες οι εντυπώσεις σου;

«Μου άρεσε η Κύπρος και το πιο ευχάριστο είναι ότι η οικογένειά μου είναι ευτυχισμένη εδώ. Οι συνθήκες είναι ιδανικές, τόσο για έναν ποδοσφαιριστή να κάνει καριέρα, αλλά και για να ζήσει καλά, όπως και η οικογένειά του. Μπορώ να πω πως βρήκα πολύ περισσότερα από ό,τι ανέμενα και όλα αυτά βοηθούν στην καλύτερή μου παρουσία στις προπονήσεις αλλά και στα παιχνίδια».

Πώς προέκυψε η συνεργασία με την Ομόνοια;

«Σκάουτερ της Ομόνοιας βρέθηκε σε κάποια παιχνίδια της Ζυρίχης, με παρακολούθησε και μίλησε μαζί μου, εκφράζοντας πρόθεση να ενταχθώ στο δυναμικό της Ομόνοιας. Υπήρχε ενδιαφέρον και προτάσεις και από άλλους συλλόγους, όμως η Ομόνοια ήταν η πρώτη που ενδιαφέρθηκε, έδειξε πραγματικό ενδιαφέρον και από τη στιγμή που είπα το «ναι» δεν θέλησα να αλλάξω απόφαση. Ο Σάλατιτς μου είχε πει τα καλύτερα. Επίσης, με έλκυσε ο κόσμος και η ιστορία του συλλόγου, ενώ το γεγονός ότι κάθε χρόνο αγωνίζεται στην Ευρώπη είναι πρόκληση για κάθε ποδοσφαιριστή».


Πρώτη φορά καλείσαι να αγωνιστείς μακριά από την πατρίδα σου. Τι σε οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

«Ναι, είναι η πρώτη φορά που καλούμαι να παίξω εκτός Ελβετίας, όμως το γεγονός αυτό δεν αποτέλεσε κανένα εμπόδιο να πω «ναι» στην πρόταση των ανθρώπων της Ομόνοιας. Αρχίσαμε καλά την προσπάθειά μας στο πρωτάθλημα, είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Με την Αγία Νάπα ανέμενα ότι θα φθάναμε στην επιτυχία, ίσως όμως όχι με τόσο επιβλητικό τρόπο».

Η Ομόνοια τα προηγούμενα έξι χρόνια είχε κάτω από τα δοκάρια τον Αντώνη Γιωργαλλίδη, τερματοφύλακα της Εθνικής Κύπρου. Πιστεύεις είναι μεγάλο το βάρος για σένα;

«Κανένα βάρος και ευθύνη δεν φέρω, αφού ξέρω ποιος είμαι και τι ήρθα να κάνω εδώ. Ούτε με απασχολεί πόσα χρόνια ήταν ο προηγούμενος τερματοφύλακας στην ομάδα και ποια η σχέση του με τον κόσμο. Εγώ είμαι στην Ομόνοια για μια δουλειά και προσπαθώ να την κάνω όσο καλύτερα γίνεται, ώστε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Γνώρισα τον Αντώνη, αφού για κάποιο διάστημα κάναμε προπονήσεις μαζί, είναι καλό παιδί».

Τι σου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση σ’ αυτό το διάστημα που διαμένεις στην Κύπρο;

«Ο κόσμος της Ομόνοιας αποτελεί μεγάλο ατού, κάτι που έκανε εντύπωση και στον Σάλατιτς και μου το είχε επισημάνει. Είναι φανατικοί με την ομάδα, το ζεις καθημερινά και εκτός γηπέδου. Στη Ζυρίχη ο κόσμος ήταν λιγότερος, ενώ δεν ήταν τόσο εκδηλωτικοί. Μόνο στα ντέρμπι υπήρχε έντονη ατμόσφαιρα. Προτιμώ τις συνθήκες που δημιουργούν οι οπαδοί της Ομόνοιας, λειτουργούν για το καλύτερο για τους ποδοσφαιριστές».

Ο μεγάλος στόχος της Ομόνοιας είναι η διάκριση στην Ευρώπη. Ούτε φέτος τον υλοποίησε. Τι έφταιξε;

«Το γνώριζα με την κάθοδό μου στην Κύπρο, ότι η Ομόνοια έχει ως μεγάλο στόχο τη διάκριση στην Ευρώπη, όπως και εγώ. Δεν μπορώ να πω τι ακριβώς έφταιξε, σίγουρα όμως οι πολλές αλλαγές στο ρόστερ επηρεάζουν. Σαφώς και μέσα από τέτοιες εμπειρίες γίνεσαι πιο σοφός. Κάναμε καλό παιχνίδι στο Βελιγράδι, όχι όμως και στην Κύπρο, δεν σκοράραμε και το πληρώσαμε. Ο αποκλεισμός ήταν πιο σκληρός, αφού χάσαμε την πρόκριση στη διαδικασία των πέναλτι».

Έχεις εμπειρία από όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης…

«Ναι, έχω την εμπειρία της Ευρώπης, αφού αγωνίστηκα με τη Ζυρίχη στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Είναι πολύ όμορφο, το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και είναι ό,τι καλύτερο για τους ποδοσφαιριστές. Δεν αγχώνομαι, αντιθέτως το απολαμβάνω. Είχαμε αντιπάλους όπως η Ρεάλ και η Μίλαν. Ήταν εκπληκτικό, ειδικά η επιτυχία μας μέσα στο Μιλάνο (νίκησε η Ζυρίχη 1-0)».

Έχοντας εικόνα των ομάδων που συνήθως διεκδικούν το πρωτάθλημα, από την παρουσία τους στην Ευρώπη. Ποιες οι εκτιμήσεις σου για το νέο πρωτάθλημα;

«Είναι νωρίς ακόμη, αφού δεν έχουμε εικόνα όλων των ομάδων, πέραν απ’ αυτών που έπαιξαν στην Ευρώπη. Απ’ ό,τι μαθαίνω και η ΑΕΚ είναι καλή ομάδα, αλλά και ο Απόλλων προσπαθεί να φτιάξει καλό σύνολο. Θα δούμε στην πορεία. Εμείς στοχεύουμε βήμα – βήμα και στο τέλος θα δούμε πού θα φθάσουμε».

Μπορεί η Ομόνοια να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Εγώ γι’ αυτό ήρθα, να πανηγυρίσω πρωτάθλημα και όχι για διακοπές. Έχουμε δυνατή ομάδα με αρκετά καλούς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, θα το παλέψουμε μέχρι τέλους και ελπίζω να πετύχουμε το στόχο μας».

Η Ομόνοια πέτυχε πέντε γκολ στην πρεμιέρα, όμως κανένα στην Ευρώπη. Ο κόσμος επιθυμεί όπως παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο.

«Δεν είμαι προπονητής. Στόχος της ομάδας, αλλά και ιδιαίτερα εμένα είναι να μην δεχόμαστε γκολ. Θεωρώ πως με τους παίκτες που είναι στην ομάδα, μπορούμε να παίζουμε επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο, όμως είναι δύσκολο να βάζουμε πέντε σε κάθε αγώνα. Είναι θετικό ότι σε δυο ματς, με ΑΕΛ για το Σούπερ Καπ και Αγία Νάπα, πετύχαμε συνολικά 10 γκολ. Βλέπουμε παιχνίδι με παιχνίδι».

Υπάρχουν οι παίκτες για να αποδίδει επιθετικά η ομάδα;

«Ο Νούνο Ασίς είναι σπουδαίος παίκτης, από τους καλύτερους που αγωνίζονται στο κυπριακό πρωτάθλημα κι ας πάτησε τα 35 του. Υπάρχουν καλοί επιθετικοί παίκτες και έχουμε τη δυνατότητα να σκοράρουμε. Ο Σκέμπρι που εντάχθηκε τελευταίος στην ομάδα πιστεύω θα βοηθήσει αρκετά».

Ποιες οι εντυπώσεις σου από τον κόσμο της Ομόνοιας, τι μπορείς να υποσχεθείς;

«Είναι εξαιρετικός. Είχα παρακολουθήσει βίντεο στο ίντερνετ, αλλά μου είχε πει τα καλύτερα ο Σάλατιτς. Έχω πάρει μια πρώτη γεύση από τα πρώτα ματς και είμαι σίγουρος ότι στη συνέχεια θα είναι συνεχώς δίπλα μας. Στόχος είναι να κατακτήσουμε πρωτάθλημα και κύπελλο. Δουλεύουμε σκληρά. Να είναι σίγουροι γι’ αυτό και εύχομαι στο τέλος να τους κάνουμε ευτυχισμένους».

Έπαθε την πλάκα του!

Εντυπωσιασμένος από τη φιλοξενία του κόσμου και γενικά από τη συμπεριφορά των Ομονοιατών, ειδικά, δηλώνει ο Λεόνι. Ο Ελβετός πορτιέρο δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίησή του, όπως κι ένα περιστατικό που του συνέβη, που όπως φαίνεται θα το θυμάται για πάντα, παρόλο που αναμένεται να του προκύψουν κι άλλα τέτοια. «Είχα πάει σ’ ένα εστιατόριο με την οικογένειά μου. Ζήτησα τον λογαριασμό και μου λέει το γκαρσόνι είναι πληρωμένα. Έπαθα σοκ!», μας εξομολογείται ο 26χρονος τερματοφύλακας και πρόσθεσε: «Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού ήταν Ομόνοιάτης με αναγνώρισε και δεν πλήρωσα. Ήταν εκπληκτικό. Κάτι τέτοιο δεν έζησα ποτέ στην Ελβετία και στην Κύπρο είμαι μόλις μερικούς μήνες».

«Έδεσε» με τον Σάβο
Αν και μικρό το χρονικό διάστημα στην ομάδα, ο Λεόνι φρόντισε να κάνει φίλους. Έχεις με κάποιο συμπαίκτη σου κάποια ιδιαίτερη σχέση; «Με τον Παβίτσεβιτς έχω δέσει με την πρώτη και κάνουμε πολύ καλή παρέα. Είμαστε μαζί καθημερινά σχεδόν. Επίσης, με τον Σκέμπρι, που μιλά ιταλικά είμαστε πιο κοντά. Όμως, με όλα τα παιδιά υπάρχει αρμονική σχέση», μας είπε.

Πιο ανοιχτόμυαλοι οι Κύπριοι
Ποδοσφαιριστής της Ομόνοιας για μια διετία, τουλάχιστον, θα είναι ο Τζόνι Λεόνι. «Έχω υπογράψει συμβόλαιο δύο χρόνων με την Ομόνοια», μας είπε, ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο για παραμονή του στους πράσινους για περισσότερα χρόνια, εφόσον υπάρχει επιθυμία και από τις δυο πλευρές. «Δεν μπορώ να γνωρίζω από τώρα πόσο, τελικά, θα μείνω στην ομάδα. Άλλωστε, στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι ρευστά. Ωστόσο, αν προκύψει επιθυμία και από τις δυο πλευρές για επέκταση της συνεργασίας μετά τα δυο χρόνια, γιατί όχι. Ο χρόνος θα δείξει», επισήμανε.

Μας ανέφερε πως με τον δεύτερο τερματοφύλακα της ομάδας Οχάντ Λεβίτα, έχω πολύ καλή σχέση, «είναι καλό παιδί και τερματοφύλακας», ανέφερε. «Από την πρώτη μέρα που ήρθα όλοι με υποδέχθηκαν πολύ καλά και νιώθω λες και είμαι χρόνια στην ομάδα. Στην Κύπρο, σε σχέση με την Ελβετία, η νοοτροπία είναι διαφορετική, ο κόσμος είναι πιο ανοικτόμυαλος και σε προσεγγίζει με ξεχωριστό τρόπο, σε κάνει να αισθάνεσαι Κύπριος», σημείωσε.

Μπορούσε να ήταν ξεναγός!
Σταματώντας το ποδόσφαιρο ο Τζόνι Λεόνι και αφού θελήσει να εργαστεί σε κάποιο άλλο χώρο, κάλλιστα μπορεί να κάνει τον ξεναγό. Έξι γλώσσες μιλά ο τερματοφύλακας της Ομόνοιας. Αφού τον ρωτήσαμε για την παρουσία παικτών από διαφορετικές χώρες στην ομάδα και κατά πόσο είναι αρνητικό, δόθηκε η ευκαιρία να μας αποκαλύψει το πιο πάνω. «Θεωρώ πως δεν αποτελεί πρόβλημα, γιατί λίγο ή πολύ γνωρίζουν όλοι αγγλικά και συνεννοούμαστε. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα, αφού πέραν από αγγλικά μιλώ άλλες πέντε γλώσσες, πορτογαλικά, ιταλικά, γερμανικά, γαλλικά και ισπανικά», είπε και ακολούθως μας εξήγησε πώς προέκυψε να μιλά τόσες γλώσσες.

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στη Σιόν, όπου λόγω του ότι συνορεύει με τη Γαλλία, μιλούν γαλλικά και τα έμαθα από μικρός. Πηγαίνοντας στη Ζυρίχη, η οποία είναι κοντά στη Γερμανία, μιλούν γερμανικά και επίσης τα έμαθα. Ο πατέρας μου είναι Ιταλός και μικρός μου μιλούσε ιταλικά, ενώ η γυναίκα μου είναι από την Πορτογαλία και έμαθα και τα πορτογαλικά. Τα ισπανικά μοιάζουν με τα πορτογαλικά και δεν είναι δύσκολο να τα μιλήσεις. Τα αγγλικά είναι διεθνής γλώσσα και αναπόφευκτα τα έμαθα», σχολίασε.

Θυσίασε την Εθνική του για την Ομόνοια
Όσο σκληρό κι αν ακούγεται, ο Ελβετός πορτιέρο θυσίασε την Εθνική για την Ομόνοια. Γιατί όμως; «Γνώριζα ότι όταν θα έρθω στην Κύπρο, δύσκολα θα διατηρούσα τη θέση μου στην Εθνική (ήταν 2ος – 3ος)», ανέφερε και συνέχισε: «Ήταν κάτι που μου ξεκαθάρισε ο ομοσπονδιακός προπονητής (Χίτζφελντ), αφού θεωρεί το κυπριακό πρωτάθλημα υποδεέστερο από το ελβετικό. Η θέση του προπονητή δεν με επηρέασε καθόλου, είχα πάρει την απόφασή μου, αφού ήθελα να έρθω σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και κάθε χρόνο δηλώνει παρούσα στην Ευρώπη».

Για τις αναμετρήσεις της Κύπρου με την Ελβετία, αφού είναι στον ίδιο όμιλο για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2014, σχολίασε: «Δεν θέλω να είμαι υπερόπτης, όμως η Ελβετία είναι πιο κοντά στη νίκη, τόσο εντός όσο και εκτός. Βεβαίως, το κυπριακό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντική βελτίωση και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν τα παιχνίδια».

Κληθείς να μας συγκρίνει το επίπεδο του κυπριακού με το ελβετικό πρωτάθλημα, υπογράμμισε: «Το ελβετικό μοιάζει με το κυπριακό, όσον αφορά στο μέγεθος των ομάδων που διεκδικούν το πρωτάθλημα. Δυο – τρεις ομάδες έχουν υψηλούς στόχους, όπως και στην Κύπρο και οι υπόλοιπες ακολουθούν. Θα έλεγα ότι το φαινόμενο αυτό παρατηρείται σ’ όλα σχεδόν τα πρωταθλήματα της Ευρώπης. Είναι κάτι το αναπόφευκτο. Σπάνια θα βρεθεί μια ομάδα να κάνει την έκπληξη».