Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σκέψεις για δημιουργία λίγκας;

Σκέψεις για δημιουργία λίγκας;

sak_7899


Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον κομμάτι για τη δομή του πρωταθλήματος περιλαμβάνει η σημερινή έκδοση της εφημερίδας “GOAL”. Σε αυτό αναλύεται η σκέψη για δημιουργία λίγκας, με τη συμμετοχή λιγότερων ομάδων και κεντρική διαχείριση των χρημάτων. Το θέμα ασφαλώς αφορά άμεσα την ΟΜΟΝΟΙΑ, όπως και κάθε άλλη ομάδα στη Κύπρο. Πιο κάτω απόσπασμα από το άρθρο καθώς και σύνδεσμος προς αυτό:

“Βλέποντας πως τα περιθώρια ελιγμών έχουν στενέψει και ότι από το κράτος -κύριος χρηματοδότης του ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια, μέσω ελαφρύνσεων στις πληρωμές και των χρημάτων της Cytavision- ωριμάζει η ιδέα της δημιουργίας ενός «συνασπισμού», μίας λίγκας που θα διαχειρίζεται τα έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και χορηγίες του πρωταθλήματος, των διαφημιστικών πινακίδων, ακόμα και τις φανέλες των ομάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το θέμα έχει προχωρήσει αρκετά, όπως φάνηκε στη συνάντηση των προέδρων στο Δασάκι, πριν δέκα μέρες. «Πρέπει να αλλάξει κάτι στη δομή του ποδοσφαίρου, διαφορετικά, όπως πάμε σήμερα, δεν υπάρχει μέλλον», σημειώνει στέλεχος της Εκτελεστικής Επιτροπής, που επισημαίνει ότι «ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί αν μιλάμε για μία λίγκα των σωματείων χωρίς την ΚΟΠ ή κεντρική διαχείριση υπό τη σκέπη της Ομοσπονδίας».

Το σίγουρο είναι πως τον τομέα των χορηγιών, ίσως της οργάνωσης και της διοίκησης, θα διαχειρίζονται πλέον καταρτισμένοι επαγγελματίες και όχι χομπίστες – ήδη η ΚΟΠ προκήρυξε θέση υπευθύνου Μάρκετινγκ.

Μείωση ομάδων

Αρκετοί πρόεδροι των σωματείων μας επαναφέρουν στο τραπέζι την ιδέα της μείωσης των ομάδων στην Α’ Κατηγορία, την ώρα που πολλοί από τους μεγάλους δεν φαίνονται αρνητικοί στην ιδέα της κεντρικής διαχείρισης. Η αρχική σκέψη έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση όλων των κατηγοριών της ΚΟΠ. Από την πρώτη μέχρι την τέταρτη κατηγορία! Οι συζητήσεις είναι προχωρημένες και ήδη επεξεργάζονται κάποια σχέδια για τη μορφή που θα έχει το νέο σχέδιο.

Δύο είναι τα αγκάθια και για να επιτευχθεί συμφωνία πρέπει να υπάρξουν αμοιβαίες υποχωρήσεις: οι «μικροί» να δεχθούν τη μείωση των ομάδων και οι «μεγάλοι» να συμφωνήσουν στην κεντρική διαχείριση εσόδων. Ενδεχόμενη δημιουργία λίγκας δεν προϋποθέτει την κεντρική διαχείριση όλων των εσόδων ή τη συμμετοχή όλων των ομάδων στη διαχείριση κάποιων εσόδων.

Επί παραδείγματι, η Ομόνοια και ο Απόλλων, που έχουν τα πιο υψηλά τηλεοπτικά συμβόλαια, θα μπορούσαν να είναι στη λίγκα, αλλά να εξαιρεθούν για κάποια χρόνια από την κεντρική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων -έγινε στην Ελλάδα με Ολυμπιακό και Ξάνθη- ή αντιστοίχως να εξαιρεθεί ο ΑΠΟΕΛ στο θέμα του χορηγού εμφάνισης.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κεντρική διαχείριση των εσόδων από χορηγίες (π.χ. των 500.000 ευρώ που θα δώσει ο ΟΠΑΠ για να χορηγήσει το πρωτάθλημα) και τις διαφημιστικές πινακίδες, ώστε να υπάρχει το (περιβόητο) centralization, κλειδί της επιτυχίας του Τσάμπιονς Λιγκ.”

 

Όλο το άρθρο εδώ