Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Reijgwart: “Αν οι διαιτητές είναι πρόθυμοι να μάθουν”

Reijgwart: “Αν οι διαιτητές είναι πρόθυμοι να μάθουν”

kop-ref


Μεγάλη συνέντευξη στην ιστοσελίδα της ΚΟΠ έδωσαν οι επικεφαλείς της Ε.Δ. Hans Reijgwart και Jaap Uilenberg. Οι δύο άντρες δήλωσαν πως χρειάζεται χρόνος για να βελτιωθούν οι Κύπριοι διαιτητές και αποτελέσματα της δουλειάς που γίνεται θα φανούν σε 2 με 3 χρόνια! Ο κος Reijgwart ανέφερε πως ήδη γνωρίζει πολλά για το Κυπριακό Ποδόσφαιρο και ότι πολλά εξαρτώνται και από τους ίδιους τους διαιτητές… εάν δηλαδή είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν (ή να συνεχίσουν να βλέπουν πορτοκαλιά λέμε εμείς). Διαβάστε την συνέντευξη τους:

-Ποιος είναι ο στόχος σας για την Κυπριακή  Διαιτησία; Ποιο αποτέλεσμα θα σας έκανε ευτυχείς στο τέλος της σεζόν;
Hans Reijgwart: «Είμαστε εδώ για να αναπτύξουμε την Κυπριακή διαιτησία και να την κάνουμε καλύτερη από ότι είναι σήμερα. Ήδη, πιστεύω πως η διαιτησία πέρσι ήταν καλύτερη από πρόπερσι. Ελπίζω πως θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τους διαιτητές, τους βοηθούς διαιτητές αλλά και τους παρατηρητές οι οποίοι αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διαιτησίας. Μεγάλο καθήκον μας αποτελεί επίσης η προσπάθεια, μαζί με την Επιτροπή Διαιτησίας να εντοπίσουμε νεαρούς ταλαντούχους διαιτητές τους οποίους θα προετοιμάσουμε κατάλληλα προκειμένου να υπάρξει ανανέωση στη διαιτησία».
Jaap Uilenberg: «Όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι χρειάζεται χρόνος. Μια ποδοσφαιρική ομάδα μπορεί να αγοραστεί. Μπορείς να αγοράσεις ποδοσφαιριστές, μπορείς να χρησιμοποιήσεις χρήματα και να κάνεις ισχυρή μια ποδοσφαιρική ομάδα. Όμως, για τους διαιτητές, χρειάζεται χρόνος. Αποτελέσματα θα φανούν σε 2-3 χρόνια. Χρειάζεται αυτός ο χρόνος για να βγουν νέοι ταλαντούχοι διαιτητές. Στη φετινή σεζόν, θα προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε τους διαιτητές με τους οποίους θα δουλέψουμε ενώ θα προσπαθήσουμε επίσης να βελτιώσουμε αυτούς οι οποίοι είναι σήμερα στο ψηλότερο επίπεδο της Κυπριακής διαιτησίας».
-Άρα, η πρόοδος στην Κυπριακή διαιτησία θα προκύψει σταδιακά και όχι από την μια ημέρα στην άλλη…
Jaap Uilenberg: «Αυτός πρέπει να είναι ο ρεαλιστικός στόχος. Πολύ σημαντικό για την βελτίωση των διαιτητών είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης τους. Θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο πρόγραμμα εκπαίδευσης το οποίο θα είναι το ίδιο για όλους τους διαιτητές. Έτσι, όταν ένας διαιτητής ανεβαίνει από το χαμηλότερο επίπεδο στο πιο ψηλό, δεν θα βρίσκει μπροστά του νέα πράγματα. Όταν θέλεις να δημιουργήσεις μια δυνατή ομάδα διαιτητών και βοηθών διαιτητών, πρέπει να τους εκπαιδεύεις και να τους επιμορφώνεις με τον ίδιο τρόπο από τα πρώτα τους βήματα και αυτό θα κάνουμε εμείς».
-Έχουμε ενώπιον μας παραδείγματα άλλων χωρών που έχουν δουλέψει με τον ίδιο τρόπο και ο τρόπος αυτός έφερε αποτέλεσμα;

Jaap Uilenberg: «Το 2002 ανέλαβα επικεφαλής της Ολλανδικής Διαιτησίας. Από τότε, αρχίσαμε την προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας γενιάς Ολλανδών διαιτητών και σήμερα, αυτοί οι διαιτητές βρίσκονται στο ψηλότερο επίπεδο της Ευρώπης. Πριν από 2,5 χρόνια ανέλαβα υπεύθυνος της Διαιτησίας στην Τουρκία. Τότε, ο καλύτερος Τούρκος διαιτητής ήταν στη δεύτερη κατηγορία της UEFA. Στο τελευταίο EURO στην Πολωνία και στην Ουκρανία, ένας από τους καλύτερους διαιτητές ήταν Τούρκος (σ.σ. ο Cüneyt Çakır).

Όμως θέλω να τονίσω το εξής: Πέραν των προγραμμάτων και της εκπαίδευσης, πάρα πολλά εξαρτώνται από τον ανθρώπινο παράγοντα. Αν οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να μάθουν, αν οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να δουλέψουν και κυρίως, αν οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τη διαιτησία με πιο επαγγελματικό τρόπο, τότε θα πετύχουμε. Ένα από τα σημαντικά μας θέματα εδώ στην Κύπρο είναι να αλλάξουμε τη νοοτροπία των διαιτητών και να τους κάνουμε να περισσότερο επαγγελματίες, τόσο στη νοοτροπία όσο και στον τρόπο δουλειάς.

Hans Reijgwart:  «Ο Jaap και εγώ ήμασταν μαζί στην Επιτροπή Διαιτησίας της Ολλανδίας. Εργαστήκαμε μαζί σκληρά και αναδείξαμε αρκετούς ταλαντούχους Ολλανδούς διαιτητές οι οποίοι είναι σήμερα στους καταλόγους της FIFA. Χρειαστήκαμε 4-5 χρόνια για να αναδιαρθρώσουμε πλήρως το σύστημα της Ολλανδικής διαιτησίας καθώς και να μειώσουμε το μέσο όρο ηλικίας των Ολλανδών διαιτητών».
-Θεωρείτε εφικτό στόχο να έχουμε Κύπριο διαιτητή στην κατηγορία «ελίτ» της FIFA και της UEFA. Όχι άμεσα αλλά στα επόμενα μερικά χρόνια;
Hans Reijgwart: «Αυτό εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους ίδιους τους διαιτητές. Αν έχουμε ένα διαιτητή να κάνει αυτό που ανέφερε προηγουμένως ο Jaap Uilenberg, να είναι δηλαδή πρόθυμος να εργαστεί με επαγγελματισμό,   να αποκτήσει τη σωστή νοοτροπία και να κάνει όλα όσα απαιτούνται όσον αφορά την εκπαίδευση του, ναι είναι πιθανό να έχουμε Κύπριο διαιτητή στην κατηγορία «ελίτ».
Jaap Uilenberg: «Ποτέ μην πεις ποτέ. Όμως, ο πρώτος μας στόχος είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα της διαιτησίας στις εγχώριες διοργανώσεις. Οτιδήποτε επιπλέον προκύψει ασφαλώς και θα είναι καλοδεχούμενο. Όμως, προτεραιότητα μας αποτελεί η βελτίωση της διαιτησίας στις εγχώριες διοργανώσεις».
-Υπάρχει μια άποψη η οποία υποστηρίζει πως όποιες αλλαγές και να κάνουμε στη διαιτησία μας, όσο και να προοδεύσουμε, υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτα: Η νοοτροπία του κόσμου…
Hans Reijgwart : «Η Κύπρος είναι μια εξαιρετική χώρα με καταπληκτικούς ανθρώπους. Όμως, όταν είναι στην κερκίδα, μεταμορφώνονται δραματικά. Πάντα τα έχουν με το διαιτητή και φωνάζουν εναντίον του. Πιστεύω αυτό μπορεί να βελτιωθεί όταν οι διαιτητές αποκτήσουν πιο επαγγελματική νοοτροπία. Τότε, ο κόσμος θα αντιληφθεί καλύτερα τι προσπαθεί να κάνει ο διαιτητής στο γήπεδο και ενδεχομένως να διαμορφωθεί σε κάποιο βαθμό και η αντίδραση του στην κερκίδα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να υπάρξει διαιτησία χωρίς λάθη. Ακόμη και στο ψηλότερο επίπεδο όπως το EURO, είδαμε λάθη. Τα λάθη είναι μέρος του παιχνιδιού και αυτό πρέπει να το αντιλαμβάνονται οι θεατές στην κερκίδα».
Jaap Uilenberg: «Η δική μου άποψη είναι πώς πως πρέπει να δημιουργήσουμε μια διαφορετική ατμόσφαιρα, μια διαφορετική σχέση μεταξύ Συλλόγων και διαιτητών. Αυτός είναι και ο λόγος της παρουσίασης του DVD με τις κατευθυντήριες γραμμές της UEFA σε σχέση με τη διαιτησία στους ποδοσφαιριστές και στους προπονητές. Όταν τα σωματεία γνωρίζουν τι οδηγίες έχουν οι διαιτητές, θα υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση και σεβασμός στις αποφάσεις τους. Αυτή η τακτική ακολουθείται εδώ και χρόνια στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Αγγλία και σε όλες τις προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες. Οι διαιτητές πάνε κοντά στις ομάδες και τους παρουσιάζουν τις κατευθυντήριες γραμμές που τους δίνει η UEFA. Αυτό ακριβώς έγινε και στο πρόσφατο EURO. Ακόμη, κάθε φορά που υπάρχουν αλλαγές στη διαιτησία, οι ομάδες πρέπει να ενημερώνονται για αυτές. Επίσης, κατά την άποψη μου, μεγάλη ευθύνη έχουν οι προπονητές. Η δική τους συνεργασία με τους διαιτητές είναι πολύ σημαντική. Μεταξύ διαιτητών, ποδοσφαιριστών και προπονητών πρέπει να υπάρχει συνεργασία και αλληλοσεβασμός. Με αυτό τον τρόπο, επιλύονται πολλά προβλήματα».
-Υπάρχει ταλέντο στους Κύπριους διαιτητές;
Hans Reijgwart: «Οι αναφορές που είχαμε από την UEFA όσον αφορά την παρουσία Κυπριών διαιτητών σε διεθνείς αγώνες το καλοκαίρι ήταν απόλυτα θετικές. Ασφαλώς πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Έχουμε δημιουργήσει από φέτος την κατηγορία «Elite Development Referees» στην οποία περιλαμβάνονται νεαροί ταλαντούχοι διαιτητές την οποία θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε με την πάροδο του χρόνου. Χρειαζόμαστε περισσότερους νεαρούς διαιτητές. Δύο μέλη της Επιτροπής Διαιτησίας, ο Μιχάλης Καραϊσκάκης και Ανδρέας Μιχαήλ είναι υπεύθυνοι να εντοπίζουν νεαρούς διαιτητές οι οποίοι θα έχουν την προοπτική να ανελιχθούν. Απαντώντας την ερώτηση σας, πιστεύω πως ναι, υπάρχει ταλέντο στην Κυπριακή διαιτησία, όμως, υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει για να αξιοποιήσουμε σωστά αυτό το ταλέντο. Σε αυτό, έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει η νέα Επιτροπή Διαιτησίας η οποία θέλω να πιστεύω πως αποτελείται από σωστούς επαγγελματίες. Στην Επιτροπή υπάρχει ένας από τους καλύτερους κατά την άποψη μου παρατηρητές στην Ευρώπη, ο κ. Χρίστος Σκαπούλλης. Μαζί με το Δημήτρη Δημητρίου είναι υπεύθυνοι για τους παρατηρητές και έχουν σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν».
-Πως μπορούμε να προσελκύσουμε νεαρούς να ασχοληθούν με τη διαιτησία όταν γενικότερα η αντίληψη που επικρατεί στην Κύπρο για τους διαιτητές δεν είναι η καλύτερη;
Jaap Uilenberg: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κόσμου. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε είναι την ατμόσφαιρα, την σχέση μεταξύ σωματείων και διαιτητών. Δεν αξίζει τον κόπο να προσπαθήσει κάποιος να αλλάξει τη νοοτροπία του οπαδού. Είναι χάσιμο χρόνου. Αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε, αυτό που μπορούμε να δημιουργήσουμε, είναι τον σεβασμό μεταξύ των τριών σημαντικότερων μερών ενός ποδοσφαιρικού αγώνα: Των ποδοσφαιριστών, των προπονητών και των διαιτητών. Αυτό, ναι, μπορούμε να το κάνουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε μέσω συνεχούς και σωστής επικοινωνίας των τριών αυτών μερών. Οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα με τους διαιτητές».
-Αυτή είναι η δεύτερη σας χρονιά στην Κύπρο κ. Reijgwart. Νιώθετε σοφότερος σε σχέση με το Κυπριακό ποδόσφαιρο από ότι ήσασταν πέρσι όταν αναλάβατε;
Hans Reijgwart: «Ασφαλώς. Κυρίως όσον αφορά τη νοοτροπία του κόσμου. Η Κύπρος είναι μια μικρή χώρα και ο περισσότερος κόσμος γνωρίζεται μεταξύ του. Ήρθα πέρσι τον Οκτώβρη, με τη σεζόν να είναι σε εξέλιξη. Θεωρώ ότι ήδη έχουμε αλλάξει κάποια πράγματα. Όμως, η προσπάθεια συνεχίζεται. Τώρα, ξέρω πολύ περισσότερα πράγματα γύρω από το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Είμαι ευτυχής που έχω δίπλα μου φέτος τον Jaap. Μαζί με αυτόν, την Επιτροπή Διαιτησίας αλλά και την Ομοσπονδία, θεωρώ ότι θα βρούμε τον τρόπο να βελτιώσουμε τόσο τους διαιτητές όσο και τους παρατηρητές».
Στην περσινή σεζόν, μείνατε ικανοποιημένος από την απόδοση των διαιτητών;
Hans Reijgwart: «Ήταν καλή, όμως μπορούσε να ήταν και καλύτερη».
Jaap Uilenberg: «Αυτή είναι η απάντηση την οποία θα πάρετε σε κάθε χώρα από τον επικεφαλής της διαιτησίας.Αυτό που δεν είναι καθόλου εύκολο εδώ στην Κύπρο αλλά και σε κάποιες άλλες χώρες, είναι τα play offs στο τέλος της σεζόν.Είναι πολύ δύσκολο για τους διαιτητές γιατί υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη πίεση σε αυτούς. Στη Γερμανία για παράδειγμα έχουν μεγάλα προβλήματα στο τέλος της σεζόν με τους αγώνες στα play offs. Σε αρκετούς αγώνες έχουμε διακοπές 20 και 30 λεπτά. Η πίεση στους διαιτητές είναι τεράστια γιατί ένα λάθος τους, μπορεί να είναι καθοριστικό ως προς την έκβαση της σεζόν για μια ομάδα. Τα play offs είναι πάντα δύσκολα για τους διαιτητές».
Hans Reijgwart: «Κυρίως πέρσι, στα play offs, ήταν πολύ αγχώδες για εμένα να ορίσω τους διαιτητές και τους βοηθούς διαιτητές στους καθοριστικούς αγώνες. Από την στιγμή που το Κυπριακό πρωτάθλημα διεξάγεται με αυτό τον τρόπο, είναι απόλυτο σεβαστό, όμως, επαναλαμβάνω, δεν είναι καθόλου εύκολο να ορίζεις διαιτητές σε τέτοιους καθοριστικούς αγώνες».
-Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της Επιτροπής Διαιτησίας; Τι είδους συνεργασίας θέλετε να έχετε με τα μέλη που την αποτελούν; 
Hans Reijgwart: «Φέτος θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο λειτουργίας της Επιτροπής Διαιτησίας. Θέλουμε να λειτουργεί εντελώς διαφορετικά από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Στη νέα Επιτροπή, το κάθε μέλος έχει το δικό του καθήκον. Εγώ είμαι υπεύθυνος για τους ορισμούς των διαιτητών και των βοηθών, ο Jaap είναι υπεύθυνος για τα επιμορφωτικά σεμινάρια, όμως, θέλουμε να έχουμε πολύ στενή συνεργασία με τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής γιατί έχουμε σημαντικό έργο να επιτελέσουμε. Ο καθένας σε αυτή την Επιτροπή έχει το ρόλο του, όμως, από την άλλη, θα καθόμαστε όλοι μαζί και θα συζητάμε για το αν κάναμε πρόοδο ή όχι».
-Θα συνεχίσετε να δημοσιοποιείται τα ονόματα των διαιτητών παραμονές των αγώνων, όπως κάνατε στους τελευταίους αγώνες της περσινής σεζόν;
Hans Reijgwart: «Ναι, θα συνεχίσουμε αυτή την τακτική. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό προηγουμένως, όμως, αυτό το σύστημα δεν μπορεί να δουλέψει στην Κύπρο. Για εμένα δεν υπάρχει πρόβλημα να δημοσιοποιούνται τα ονόματα και θα το κάνουμε. Κάθε Παρασκευή, τα ονόματα των διαιτητών θα είναι στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας».
-Είστε αισιόδοξοι για το μέλλον της Κυπριακής διαιτησίας;
Jaap Uilenberg: «Είχα την επιλογή να συνεχίσω σαν επικεφαλής του προγράμματος «CORK» της UEFA. Το CORK (Center Of Referee Excellence) είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας που άρχισε πριν από δύο χρόνια με στόχο, την εκπαίδευση των νεαρών διαιτητών στην Ευρώπη. Δύο Κύπριοι διαιτητές συμμετείχαν ήδη σε αυτό το πρόγραμμα, ο Δημήτρης Μασιάς και ο Αβραάμ Τσούκκας. Όταν όμως δέχθηκα την πρόταση από την Κύπρο, έπρεπε να επιλέξω: Την UEFA ή την Κύπρο. Αν δεν έβλεπα μέλλον στη Κυπριακή διαιτησία, θα έμενα στην UEFA. Όμως, πραγματικά πιστεύω ότι μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση στην Κύπρο. Μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα γιατί οι άνθρωποι εδώ, μου έδειξαν ότι είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν και να μάθουν. Δεν ήταν εύκολη επιλογή για εμένα, όμως πιστεύω ότι τελικά έκανα τη σωστή επιλογή. Μείωσα σημαντικά τη δουλειά μου στην UEFA, προκειμένου να μπορώ να δουλέψω στην Κύπρο».
-Εκ της θέσεως σας στην Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA, τι εντύπωση έχουν στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για τους Κύπριους διαιτητές κ. Uilenberg: 
Jaap Uilenberg: «Στην UEFA έχουν πολύ καλή εντύπωση για τους Κύπριους διαιτητές, όμως, η Κύπρος χρειάζεται ένα διαιτητή ο οποίος θα μπορέσει να ανέβει τις βαθμίδες της Ευρωπαϊκής διαιτησίας».