Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ “Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορεί να είναι όμηρος οποιουδήποτε”

“Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορεί να είναι όμηρος οποιουδήποτε”

toni-diaskepsi-1-11


Διαβάστε ακόμα: VIDEO: Η διάσκεψη τύπου του Σαβέφσκι

Εφ όλης της ύλης μίλησε σήμερα στην διάσκεψη τύπου ο Τόνι Σαβέφσκι. Ο τεχνικός των πρασίνων μίλησε για αρκετή ώρα με τους εκπροσώπους τους τύπου. Αρχικά μίλησε για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό και στην συνέχεια απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις:

“Ντέρμπι μπροστά μας, τοπικό, μικρό αλλά με μεγάλη σημασία. Θέλουμε όχι μόνο τους 3 βαθμούς αλλά και μια σταθερότητα, μια ψυχολογική ένεση. Θέλουμε να είμαστε σε καλύτερη μοίρα, γιατί μπορεί να έχουμε τα μικρά παιχνίδια μπροστά μας, αλλά αυτά έχουμε μεγάλη σημασία. Ελπίζω να φανούμε έτοιμοι ψυχολογικά και αγωνιστικά να ανταποκριθούμε”.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ/ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Τι θέλετε να δείτε από τους παίκτες τη Δευτέρα;

Να είμαστε πιο σταθεροί, έχουμε κάποια κενά. Είναι μικρά αλλά υπάρχουν. Αν εξαιρέσουμε το παιχνίδι το τελευταίο που σκοράραμε με πολλούς παίκτες, πιο πριν δεν σκοράραμε εύκολα. Θα θέλαμε να υπάρχει αυτό στη συνέχεια. Να έχουμε καλό ρυθμό, απλά να είμαστε πιο σταθεροί.

Τι έφταιξε στα τελευταία 15 λεπτά με τη Πάφο;

Πάντα κάτι φταίει. Προσπαθούμε να τ βρούμε μόνοι μας, να μην κάνουμε μεγάλο θέμα. πολλά και διάφορα, ελπίζω να έχουμε μια σταθερότητα στο παιχνίδι μας, ψυχολογικά και αγωνιστικά, ώστε να μην υπάρχουν τα κενά. Υπάρχει μια πίεση, ένα άγχος και όλα αυτά παίζουν ρόλο

Μπορεί να μην θέλετε να γίνετε συγκεκριμένος, αν και το κάνατε με τους Σκάρα και Χριστοφή, αλλά μετά την έξοδο του Λέο, η ομάδα στο κέντρο χάθηκε…

Είναι δυο ερωτήσεις. Όταν αναφέρθηκα σε Δημήτρη και Σκάρα, καταλαβαίνω ότι ο κόσμος είναι απογοητευμένος, αλλά πρέπει να έχουμε περισσότερο υπομονή. Δεν είναι μόνο αυτοί οι δυο που τα ακούνε είναι και άλλοι όπως ο Εφραίμ. Όταν χάσουμε αυτούς τους παίκτες θα τους εκτιμήσουμε περισσότερο.

Όσον αφορά το Λέο, ταλαιπωρείται από ένα τραυματισμό, υπάρχει μια κούραση και θέλω να προφυλάσσεται, είμαστε και λίγοι. Υπάρχουν και άλλα παιχνίδια στη συνέχεια.

Είχατε πει για νεαρούς. Θα μπορούσατε να τους βάλετε μετά το 3-0 εν τούτοις ο Δημητρίου μπήκε στο τέλος…

Το σκορ ήταν 3-0 όμως είναι παγίδα. Αν βάζαμε μικρό και γινόταν 3-3, ή 3-4 θα φωνάζατε κι εσείς και ο κόσμος. Οι μικροί, θέλουμε να προωθηθούν, αλλά δεν σημαίνει ότι έχουμε μικρούς τόσο έτοιμους για να γίνουν βασικοί και αναντικατάστατοι. Θα πάρουν λεπτά, συμμετοχής, αλλά δεν είναι το ίδιο ώστε να πούμε πως είναι πανέτοιμοι να μπουν εντεκάδα. Μην νομίσει ο κόσμος πως έχουμε πίσω τη Λα Μάσια και είναι έτοιμοι να μπουν 11 βασικοί. Δεν πιστεύω πως μπορεί να γίνει αυτό σε 1-2 μήνες. Και χτες παρακολούθησα u13, υπάρχουν κάποιοι που ξεχωρίζουν. Το πλάνο είναι αυτό που είπατε, θέλει όμως υπομονή.

Πάνω στο ίδιο θέμα. Η διοίκηση έκανε λόγο για επανασχεδιασμό της ομάδας. Το δουλέψατε καθόλου στο μυαλό σας;

Τοποθετήθηκα στη διοίκηση, πριν η διοίκηση πει κάτι για το θέμα. Το πρώτο πράγμα που είπα, είναι ότι στις ακαδημίες δεν υπάρχουν αποδυτήρια. Προσπαθώ να στήσουμε κάτι που θα μείνει ανεξάρτητα αν ο Σαβέφσκι είναι εδώ ή όχι. Να μένει για το καλό του σωματείου, να μείνουν πράγματα.

Είπατε 2-3 φορές από τη μέρα που ήρθατε, να ξαναχτιστεί η ομάδα. Για ποιο λόγο; Δεν υπάρχουν παίκτες; Ή επειδή το μισθολόγιο πρέπει να πέσει πολύ; Θεωρείται πως η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστική με το ρόστερ της;

Καλή ερώτηση. Δεν είπα να ξαναχτιστεί επειδή δεν είναι καλό το ρόστερ. Είπα πως θέλουμε γερές βάσεις. Έδωσα ένα παράδειγμα για τις ακαδημίες. Αυτό εννοώ να ξαναχτιστεί, όλα έχουν να κάνουν με τη πρώτη ομάδα, ίσως όμως όχι άμεσα. Στα επόμενα 3-5 χρόνια θα έχει σχέση, όμως. Τα επόμενα χρόνια, με τα οικονομικά που υπάρχουν, θα υπάρξει προφανές πρόβλημα από τον τρόπο που είναι στημένη η ομάδα. Να πάρουμε την ΟΜΟΝΟΙΑ εκεί που πρέπει, με πιο λίγα λεφτά, καλύτερη οργάνωση, καλύτερο σχεδιασμό. ΔΕν θέλουμε να πουλούμε πνεύμα και προσδοκίες. Να δουλέψουμε θέλουμε. Όταν μιλάω για κτίσιμο, το εννοώ γενικά, ανεξάρτητα από το προπονητή. Ειδικά η ΟΜΟΝΟΙΑ, δεν πρέπει να εξαρτάται από κανένα προπονητή. Πρέπει να είναι πρώτα η ΟΜΟΝΟΙΑ και μετά οι προπονητές και οι παίκτες. Για να γίνει αυτό όμως, πρέπει να υπάρχει μια βάση, χωρίς να είναι αιχμάλωτο το σωματείο οποιουδήποτε Σαβέφσκι

Ο επανασχεδιασμός προνοεί μείωση του προϋπολογισμού και ακαδημίες. Ποιο είναι πιο σημαντικό;

Ο κάθε ένας όπως το ζυγίζει, όπως το βλέπει. Παντού υπάρχουν μειώσεις και ο παίκτης που ζητούσε 1 μύριο τώρα μπορεί να θέλει μισό. Ο νεαρός από πίσω θέλει χρόνο, η μείωση όχι. Είναι μια διαπραγμάτευση άμεση, που γίνεται ακόμα και τώρα. Σε όλες τις ομάδες, σε όλες τις χώρες, οι μισθοί πέφτουν. Το πρώτο είναι να δούμε τι γίνεται με τους ποδοσφαιριστές, αν υπάρχει κάποια συζήτηση, το δεύτερο είναι οι ακαδημίες. Αυτές όμως δεν είναι χτισμένες, όπως θέλαμε να είναι και από κει και πέρα να δούμε τι μπορεί να βγάλει. Όσο ταλέντο κι αν είναι ένας μικρός, θέλει το χρόνο του. Εύκολα μπαίνει το 3-0 γίνεται 3-3, φεύγει ο προπονητής και καίμε και το μικρό. Το κάθε τι στο χρόνο του. Έχουμε ανεβάσει κάποια παιδιά, πάμε με ένα προγραμματισμό, ήρεμο, χωρίς έξτρα πίεση, χωρίς βιασύνη.

Τόσα χρόνια είχε δωθεί το μήνυμα από τη διοίκηση πως γίνεται σωστή δουλειά. Φαίνεται πως διαφωνείτε…

Απάντησα ποια είναι η θέση μου. Κενά υπάρχουν σε όλες τις ακαδημίες, μπορεί όχι στη Μπαρτσελόνα αλλά στις υπόλοιπες υπάρχουν κενά. Ποιοι παίκτες βγήκα να από ακαδημία εδώ; Μετράμε 1 ή 2. Παντού υπάρχουν κενά. Το θέμα είναι να έχουμε ποδοσφαιριστές έτοιμους να μπαίνουν να παίζουν. Μόνο η Μπαρτσελόνα μπορεί να το κάνει αυτό μαζικά, αλλά είναι άλλες συνθήκες. Λα Μάσια, Μπαρτσελόνα Β” και πάει λέγοντας…

Σας προβληματίζει ότι όλη αυτή η ιστορία για την ακαδημία, μπορεί να επηρεάζει την πρώτη ομάδα;

Ότι με ρωτάτε απαντάω. Δεν θέλω ούτε γω να μιλάω συνεχώς για την ακαδημία. Σας είχα αναφέρει κάποια πράγματα για την ακαδημία. Θεωρώ όμως πως και ο μεγάλος παίκτης, καταλαβαίνει, ξεκίνησαν και αυτοί από ακαδημίες! Είναι φυσιολογική εξέλιξη στο ποδόσφαιρο.

Με τα όσα είδατε ως τώρα, υπάρχουν παίκτες της ακαδημίας που να μπορούν να παίξουν φέτος στην πρώτη ομάδα;

Όχι. Εξαρτάται φυσικά πως το εννοείται. Χρόνο μπορούν να πάρουν και θα πάρουν. Αν εννοείται αν υπάρχουν παίκτες να μπουν βασικοί και αναντικατάστατοι και να πάρουν την ομάδα, όχι. Έχουμε ανεβάσει παίκτη του 96′ σημαίνει τον πιστεύουμε. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι έτοιμος να μπει εντεκάδα την άλλη βδομάδα. Θέλουν χρόνο τα παιδιά, για να είναι έτοιμοι.

Νιώθετε πως υπάρχει ένα καλό και ένα κακό στη φετινή σαιζόν; Λείπει η πίεση του τίτλου, αλλά υπάρχει η πίεση του να βγάλετε μικρούς;

Η ΟΜΟΝΟΙΑ πάντα είναι ΟΜΟΝΟΙΑ και ακόμα και αν δεν έχει στόχους, έχει πίεση. Και προχτές που έγινε το περιστατικό με κάποιους παίκτες, φάνηκε πως ο κόσμος πάντα θα είναι απαιτητικός και θα ζητάει το κάτι παραπάνω. Αυτό είναι δεκτό, σεβαστό και θεμιτό. Και ο κόσμος αντιλαμβάνεται πως έχουν αλλάξει οι εποχές, πολύ μάλιστα. Αν δεν προσαρμοστούμε και μπούμε στα καινούρια δεδομένα, θα είναι πολύ δύσκολο να το δεχτούμε. Καλώς ή κακώς, όλους μας αγγίζουν κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να βάλω κάποιον που δεν είναι έτοιμος, απλά και μόνο επειδή είναι μικρός. Η ΟΜΟΝΟΙΑ είμαστε, δεν μπορούμε να βάλουμε ένα παιδί ανέτοιμο επειδή έχουμε απαιτήσεις ή έχουμε αλλάξει το πλάνο. Δεν νιώθω καμιά πίεση σε αυτό, θα κάνω αυτό που πιστεύω. Μόνιμος στο ποδόσφαιρο δεν είναι κανένας. Ο χρόνος θα δείξει αν είχα δίκαιο ή όχι.

Τι προέχει για την ΟΜΟΝΟΙΑ;

Τίποτα, σας είπα, όσο έχουμε μαθηματικές ελπίδες για το τίτλο θα τις ψάχνουμε. Επόμενος στόχος η τετράδα, μακροπρόθεσμος το πρωτάθλημα, θα ψάξουμε όσο μπορούμε τις πιθανότητες μας γιατί είμαστε η ΟΜΟΝΟΙΑ. Δεν μας επιτρέπει η ιστορία να παίζουμε με τα αισθήματα του  κόσμου και να τα παρατάμε.

Μπαίνουμε σε περίοδο μεταγραφών. Ξέρουμε ότι υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, για αυτό βλέπετε περισσότερο ακαδημίες…Θα εισηγηθείτε στη διοίκηση για κάποιους ποδοσφαιριστές; Ποιες θέσεις;

Μα είναι λάθος να λέμε να αναπτύξουμε τις ακαδημίες λόγο προβλημάτων. Για το μεταγραφικό θα μου πει η διοίκηση αν μπορούμε. ΤΟ ιδανικό είναι να μην υπάρχει το χρέος, να μπορώ να φέρω όσους χρειάζομαι. Όμως πρέπει να δούμε αν έχουμε τη δυνατότητα. Αν η διοίκηση μου πει πως είναι ΟΚ θα κάνουμε μεταγραφές. Για το ποια θέση, δεν απαντάμε τώρα…Θα το συζητήσουμε με τη διοίκηση. Όλα αυτά συζητιόνται στη πορεία.