Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Δεν θα μας σώσει το δάνειο, αλλά η διαχείριση του

Δεν θα μας σώσει το δάνειο, αλλά η διαχείριση του

milonas2


Σαν Χριστουγεννιάτικο δώρο, περιμένουν ο κόσμος και η διοίκηση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ το μεγάλο φημολογούμενο δάνειο από ξένη τράπεζα. Ο Αντρέας Δημητρίου τόνισε στο τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς πως υπάρχει αισιοδοξία, ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα. Χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή και ισορροπία. Το δάνειο δεν λύνει τα προβλήματα, απλά μας δίνει μια δεύτερη ευκαιρία! Είναι η διαχείριση του που θα μας βγάλει από το τέλμα.

Μόνη διέξοδος από την κρίση

Ας γίνουμε όμως ξεκάθαροι. Η λήψη δανείου, είναι κατά την άποψη μας ο μοναδικός τρόπος να αναπνεύσει η ΟΜΟΝΟΙΑ, αρκεί υτά τα λεφτά να αξιοποιηθούν ορθά. Με τα λεφτά αυτά, μπορεί να τακτοποιηθούν καταρχάς οι οφειλές στους παίκτες και αυτοί με τη σειρά τους θα νιώθουν ασφαλείς και θα μπορέσουν να συγκεντρωθούν 100% στο αγωνιστικό. Είναι πολύ σημαντικό να δουλεύουν απερίσπαστοι οι παίκτες, αφού το αγωνιστικό επηρεάζει τη ψυχολογία του κόσμου.

Επιπρόσθετα, θα εξοφληθούν οι οφειλές προς τρίτους, οι οφειλές δηλαδή που κρέμονται ως δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κάθε φορά που υπάρχει έλεγχος των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ. Κάθε λίγο και λιγάκι, προκύπτει και κάποια νέα αμαρτία του προηγούμενου συμβουλίου, μια νέα οφειλή. Όλα αυτά πρέπει να τακτοποιηθούν, να μπει μια τάξη, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν διοίκηση και προπονητής να δουλέψουν σωστά, ξέροντας που βρίσκονται και που πηγαίνουν.

Το δάνειο πρέπει να εξοφληθεί

Τα λεφτά που θα πάρει η ΟΜΟΝΟΙΑ, δεν είναι δανεικά και αγύριστα. Και όταν μιλάμε για ένα ποσό που πιθανόν να ξεπερνάει τα 10 εκατομμύρια, είναι εύκολα αντιληπτό πως η ΟΜΟΝΟΙΑ θα πρέπει να ξεπληρώνει και τόκους. Άρα αν υποθέσουμε πως τα έσοδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι 6 εκατομμύρια (ένα ποσό κοντά στην πραγματικότητα), το ποσό αυτό θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψει τόσο τις τρέχουσες υποχρεώσεις της ομάδας (μισθολόγιο, συντήρηση και λοιπά) όσο και την αποπληρωμή του δανείου! Όσοι λοιπόν ονειρεύονται πως ένα κομμάτι του δανείου θα επενδυθεί για μεταγραφές, ή ανανεώσεις σε συμβόλαια που με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι υψηλά, ας το ξεχάσουν. Τέτοια πολυτέλεια δεν υπάρχει, το δάνειο λαμβάνεται πρωτίστως για σωτηρία και μετά για ανάπτυξη!

Πρέπει να υπάρξει πλάνο μείωσης προϋπολογισμού!

Εάν λοιπόν το δάνειο εγκριθεί (άντε, μας έσπασες), αυτό δεν σημαίνει πως η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί να λειτουργεί με τα σημερινά έξοδα. Κι άλλες ομάδες πήραν δάνεια, για να πετύχουν όμως αντιλήφθηκαν πως ο προϋπολογισμός, πρέπει να μειωθεί δραστικά. Και όταν λέμε προϋπολογισμός, το πρώτο πράγμα που επηρεάζεται είναι προφανώς το μισθολόγιο. Αρκετοί παίκτες, λαμβάνουν ποσά σε φυσιολογικά πλαίσια. Υπάρχουν άλλοι όμως, που λαμβάνουν ποσά εκτός της σημερινής ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΚΗΣ πραγματικότητας. Και αυτοί χωρίζονται σε δυο κατηγορίες. Σε αυτούς που αμείβονται με ψηλά ποσά και δεν προσφέρουν ιδιαίτερα και αυτούς που αμείβονται με υψηλά ποσά και είναι σημαντικοί για την ομάδα. Προφανώς ο τρόπος χειρισμού της πρώτης ομάδας, θα είναι εντελώς διαφορετική με αυτούς της δεύτερης. Η ουσία είναι πως ο προϋπολογισμός πρέπει να πέσει.

Δεν αποδυναμώνεται κατ’ ανάγκην η ομάδα

Φυσιολογικό είναι τα πιο πάνω να δημιουργούν μια άλφα ανασφάλεια στον κόσμο, όσον αφορά την δυναμικότητα της ομάδας. Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν αποδυναμώνεται κατ’ ανάγκην με το να πέσει ο προϋπολογισμός και το λέμε για δυο λόγους. Καταρχάς, υπάρχουν παίκτες που λαμβάνουν τεράστια ποσά και προσφέρουν ελάχιστα, αν αποχωρήσουν, μόνο το μισθολόγιο μειώνεται και όχι η δυναμικότητα.

Από κει και πέρα, δεν χρειάζεται ένας παίκτης να είναι ακριβοπληρωμένος για να είναι ποιοτικός και δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να βρούμε παραδείγματα. Οι δυο κορυφαίοι της φετινής ΟΜΟΝΟΙΑΣ Χριστοφή και Σοάρες, αμείβονται με ποσά που είναι στα οικονομικά πλαίσια της ομάδας! Το ίδιο και ο Εφραίμ, το ίδιο και ο Ντανιέλσον, το ίδιο και τόσοι άλλοι. Ασσίς και Αντράντε, δεν είναι τόσο μακριά από τον οικονομικό στόχο και θεωρούμε ότι θα βρεθεί χρυσή τομή. Εκείνο που χρειάζεται είναι μεθοδική και συστηματική δουλειά στο σκάουτιγκ, σωστή προσέγγιση των μεταγραφών και ευλαβική τήρηση του πλάνου που θα μπει κάτι.

Σε κεντρική θέση και ο κόσμος

Ας μην κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας: από μόνος του ο κόσμος δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Αν μπορούσε θα το είχε κάνει 1000 φορές που ζει και αναπνέει για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Ο κόσμος όμως, μπορεί να συνεισφέρει στο να υπάρχει συνεχής κίνηση ρευστού την ΟΜΟΝΟΙΑ, που σε μια χρονιά, είναι πολύ σημαντική για τις τρέχουσες υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να το κάνει μέσω εισιτηρίων, μέσω εισφορών, μέσω αγορών από την μπουτίκ. Το πιο σημαντικό όμως, είναι τα εισιτήρια διαρκείας. Για αυτό η διοίκηση οφείλει να αφουγκραστεί τις δυσκολίες των καιρών, να ρίξει σημαντικά τις τιμές των διαρκείς και να πείσει και τον τελευταίο ΟΜΟΝΟΙΑΤΗ ότι τον έχει ανάγκη, αλλά ταυτόχρονα τον σέβεται.