Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα

Να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα

ma_05798


Παίρνουμε αφορμή για αυτό το άρθρο, από την συνεχόμενη, συντηρούμενη παραφιλολογία για το μέλλον του Γιουβάλ Σπούγκιν. Ξεκινάμε λοιπόν λέγοντας πως, δεν γνωρίζουμε αν ο κορυφαίος δεξιός μπακ στο πρωτάθλημα θα συνεχίσει να αγωνίζεται και από χρόνου στην ΟΜΟΝΟΙΑ. Κατακρίβιαν κανείς δεν ξέρει, γιατί ο ποδοσφαιριστής δεν δικαιούται να υπογράψει (εάν φυσικά το επιθυμεί) οπουδήποτε πέραν της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, πριν την 1/1/13. Μέχρι τότε, πολλά μπορούν να συμβούν.

Το δάνειο φέρνει λιτότητα

Πλέον έχει γραφτεί, έχει λεχθεί, έχει χιλιοειπωθεί. Η ΟΜΟΝΟΙΑ είναι κοντά στο να πάρει ένα δάνειο για ποσό πέραν των 10 εκατομμυρίων. Με αυτό θα αποπληρωθούν οι οφειλές (και είναι πολλές), η ομάδα δεν θα κινδυνεύει κάθε τρεις και λίγο από τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ και αν διαχειριστεί σωστά τα έσοδα της, ούτε από προσφυγές παικτών. Από τη στιγμή όμως που θα πάρει ένα τόσο μεγάλο δάνειο, γίνεται ξεκάθαρο ότι θα πρέπει να πληρώνει επί μηνιαίας βάσης μια δόση προς την τράπεζα που θα της το παραχωρήσει. Για να καταφέρει να κάνει κάτι τέτοιο, προφανώς εξυπακούεται πως όχι μόνο τα έσοδα της πρέπει να καλύπτουν τον προϋπολογισμό της, αλλά πρέπει να καλύπτουν και τη δόση του δανείου! Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα πάντα. Ίσως φύγουν παίκτες, πρέπει όμως να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες μας.

Που το πάμε; Σε αυτό που γράψαμε 100άδες φορές, ο προϋπολογισμός θα μειωθεί δραστικά. Παίκτες που έχουν πολύ ψηλά συμβόλαια, δεν μπορούν να υπάρχουν στην ομάδα. Επιπρόσθετα αν έρθει κάποια καλή πρόταση για ένα περιουσιακό στοιχείο, αυτό πρέπει να πωληθεί. Τέλος, για να επανέλθουμε στο θέμα Σπούγκιν, η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορεί να μπαίνει σε πλειστηριασμούς για τις απολαβές των παικτών. Έχει πλέον ξεκάθαρο ταβάνι.

Θέμα Πρώτο: Να προστατέψει τα περιουσιακά της στοιχεία

Γράψαμε πιο πάνω πως η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορεί ούτε να μπει σε πλειστηριασμούς, ούτε να αρνηθεί κάποια καλή πρόταση για ένα παίκτη της. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα ξεπουλήσει κιόλας. Οφείλει να προστατέψει τα περιουσιακά της στοιχεία όπως μπορεί. Και ας γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.

Στην πρώτη κατηγορία, αυτή των παικτών με συμβόλαια  που πιθανόν να δεχτούν προτάσεις, συναντάμε κατά κύριο λόγο τους Εφραίμ, Χριστοφή και Αβραάμ. Σε καλή ηλικία, ταλαντούχοι, ειδικά οι πρώτοι δυο μπορούν να φέρουν πρόταση από τη μια μέρα στην άλλη. Η τιμή τους όμως, έχει αρκετά μηδενικά στο τέλος και δεν πρέπει να δοθούν όσο όσο απλά για να έρθει ρευστό.

Στην δεύτερη κατηγορία είναι ο Γιουβάλ Σπούγκιν. Εξαιρετικός παίκτης, τρομερά αξιόπιστος, το συμβόλαιο του τελειώνει. Είπαμε, το ποσό που μπορεί να δώσει η ΟΜΟΝΟΙΑ για μισθό έχει ταβάνι, για τέτοιες περιπτώσεις όμως, οφείλει να φτάνει μέχρι αυτό, οφείλει να χρησιμοποιεί κάθε μέσο για να πείσει τον παίκτη να μείνει. Ο Γιούβι δεν είναι αχάριστος, θεωρούμε πως είναι ευχαριστημένος στην ΟΜΟΝΟΙΑ, το είπε πολλές φορές. Με τέτοιους παίκτες η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί να παραμείνει ανταγωνιστική. Αν τώρα πάρει πρόταση εκτός των δυνατοτήτων μας και θέλει να την αρπάξει, τον ευχαριστούμε, αλλά δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Θέμα Δεύτερο: Επιβάλλεται η ειλικρίνεια

“Ο Σπούγκιν έχει κλείσει στο Αποέλ”, “ο Σπούγκιν έχει κλείσει στην Ανόρθωση”, “ο Σπούγκιν δεν έχει δεχθεί πρόταση ανανέωσης”, “ο Σπούγκιν έχει δεχθεί πρόταση ανανέωσης αλλά προφορική”. Κάθε μέρα ακούμε άλλο σενάριο. Κάθε μέρα φίλοι και εχθροί το αναπαράγουν, οι μεν πανικοβλημένοι πως χάνουν το παικταρά, οι δε γιατί τους συμφέρει η αναστάτωση. Μόνο ένας μπορεί να βάλει τέλος σε όλα αυτά και είναι το συμβούλιο. Καταλαβαίνουμε ότι μέχρι την 1/1/13 δεν μπορεί να πει και πολλά αφού ο Γιούβι έχει συμβόλαιο, πρέπει όμως η υπόθεση να ελεχθεί.

Ο Σπούγκιν είναι μια μόνο από τις περιπτώσεις που ενδέχεται να ακολουθήσουν αν είναι να πέσει ο προϋπολογισμός και το επικοινωνιακό είναι σημαντικό κομμάτι. Αν ο κάθε ποδοσφαιριστής έχει δεχθεί πρόταση την οποία η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπορεί να κτυπήσει, πολύ απλά να λεχθεί “κύριοι, δεν μπορούμε” και τέλος. Πρέπει να προστατευθεί και η ΟΜΟΝΟΙΑ και οι ποδοσφαιριστές. Εδώ μέχρι και ότι ο Γιούβι είναι εντάξει αλλά έκλεισε αλλού και για αυτό δεν παίζει, έχει λεχθεί. Αυτή η φημολογία προφανώς δεν ευνοεί κανένα.