Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΜΟΝΟΙΑ: Ώρα μηδέν

ΟΜΟΝΟΙΑ: Ώρα μηδέν


Πριν από την εκλογική συνέλευση του Ιουλίου, αρθρογράφησα ουκ ολίγες φορές για την άθλια οικονομική κατάσταση του συλλόγου μας και για το γεγονός ότι η πιθανότητα αντιμετώπισης απρόσμενων δυσάρεστων εξελίξεων ήταν πολύ κοντά (βλέπε Ρέηντζερς Γλασκώβης, Πόρτσμουθ, Γουιμπλετόν, ΑΕΚ Αθηνών, Ηρακλής Θεσσαλονίκης, ΠΑΟ κλπ.). Δυστυχώς, η ώρα μηδέν έχει φθάσει. Σήμερα, η ανάγκη ρευστού για τους επόμενους εφτά μήνες ανέρχεται περίπου στο ποσό των €16εκ. (βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του παρελθόντος ύψους €11εκ. + τρέχουσες υποχρεώσεις φετινού μισθολογίου ύψους €4.5εκ.). Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρεθούμε προ του φάσματος της μαζικής αντίδρασης των ποδοσφαιριστών μας, της αποτυχίας να ικανοποιήσουμε τα οικονομικά κριτήρια της ΟΥΕΦΑ και της επιβολής δυσάρεστων ποινών εις βάρους μας, που μπορούν να μας οδηγήσουν μέχρι και στη διάλυση  (μόνο με τη σκέψη, το συγκεκριμένο γεγονός προκαλεί αναστάτωση).Είναι η ώρα της δυναμικής αντίδρασης ή της αποδοχής της εξευτελιστικής ήττας (make or break). Δεν χρειάζεται να αναφερθώ για τους λόγους που οδηγηθήκαμε στη σημερινή κατάσταση, γιατί επί του παρόντος κάτι τέτοιο, δεν θα ήταν καθόλου παραγωγικό και εποικοδομητικό. Αυτό που θα προσπαθήσω να κάνω είναι να εξηγήσω όσο απλά γίνεται την παρούσα κατάσταση και να εισηγηθώ μερικές άμεσες ενέργειες (πολύ πιθανόν να αποδειχθούν και αυτές μάταιες – όπως κάποιος φίλος μου είπε χθες – , αλλά ας είναι), ως μια τελευταία ύστατη προσπάθεια διάσωσης του συλλόγου μας.1. Οι τελευταίες είκοσι ημέρες

Με το ένα πόδι στο γκρεμό και με την ομάδα μας να μην βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική της κατάσταση, το Δ.Σ. απευθύνθηκε σε φίλους και υποστηρικτές μας (λόγω της επιρροής τους σε άτομα και καταστάσεις), ζητώντας τη συμβολή τους, στην επίλυση αριθμού σημαντικών ζητημάτων  της ομάδας μας, όπως:


 

  • 1.1.   Διευθέτηση πιστωτικού υπολοίπου λογαριασμού εισφορών Μιλτιάδη Νεοφύτου. Θεωρώ ότι το πιστωτικό υπόλοιπο δεν αποτελεί δάνειο, αλλά οικονομική εισφορά (δώρο) από μέρους του Μιλτιάδη Νεοφύτου προς την ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία για σκοπούς παρουσίασης, εμφανιζόταν σε διαφορετικό λογαριασμό (πολύ πιθανόν ο συγκεκριμένος να ήθελε ο κόσμος να ξέρει τι εισφέρει στο σύλλογό μας). Με την άμεση αποχώρηση του από τα διοικητικά της ομάδας μας, η εισφορά του θα μεταφερθεί στα αποθεματικά του συλλόγου μας, δια μέσου του λογαριασμού αποτελεσμάτων της φετινής οικονομικής χρονιάς. Αν στις οικονομικές καταστάσεις του παρελθόντος, η εν λόγω εισφορά παρουσιαζόταν λανθασμένα, τότε οι ελεγκτές του συλλόγου θα προβούν στην ανάλογη διόρθωση της συγκεκριμένης ουσιαστικής παράλειψης των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με το ΔΛΠ 8, παράλειψη για την οποία θα πρέπει να γίνει αναφορά στην επικείμενη Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.
  • 1.2.   Άμεση εξεύρεση ταμειακής ρευστότητας (ύψους €3εκ. περίπου) για κάλυψη των 2/3 περίπου των τρεχουσών αναγκών μας μέχρι και τον Μάρτιο του 2013.
  • 1.3.   Μετατροπή των παρόντων βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του συλλόγου (υπολογίζονται να ανέρχονται στα €11εκ. περίπου, πέραν των δικαστικών εκκρεμοτήτων για τα οποία δεν έγινε καμία λογιστική καταχώρηση και που υπολογίζονται σε άλλα €3εκ. περίπου), σε μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις (π.χ. υποθετικά ομιλούντες, μια σύναψη δανειοδότησης €11εκ., με δεκαπέντε (15) χρόνια διάρκεια αποπληρωμής, με ετήσιο επιτόκιο 6%, σημαίνει περίπου ετήσιες συνολικές δόσεις ύψους €1.2εκ. ή μηνιαίες δόσεις ύψους €100χιλ. περίπου).

 

Τα αποτελέσματα των επαφών των μελών του Δ.Σ. δεν είχαν μέχρι στιγμής ούτε θετική μα ούτε και αρνητική κατάληξη, γεγονός που επιμηκύνει την αγωνία για το μέλλον του συλλόγου μας. Επειδή όμως ο χρόνος κυλάει εις βάρος μας και η προαναφερθείσα επιμήκυνση αποτελεί πολυτέλεια που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να απολαύσουμε, ένιωσα την ανάγκη να αποταθώ στη ραχοκοκαλιά της ομάδας μας, εσάς, τους χιλιάδες οπαδούς της και να σας ζητήσω, έστω και αυτή την ώρα, τη δραστική επέμβαση σας για τη σωτηρία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

 

2. Κάλυψη τρεχουσών αναγκών

 Η εισήγηση είναι απλή. Με στοχευόμενη στρατηγική και με τη χρησιμοποίηση τόσο σύγχρονων μέσων όσο και παλαιομοδίτικων (το λεγόμενο ROAD SHOW μπορεί να καταφέρει απίστευτα αποτελέσματα, ως επίσης και η οικονομική εξόρμηση από πόρτα σε πόρτα σε ολόκληρη την Κύπρο), θα πρέπει να μαζεύεται μηνιαίως ένα ποσό ύψους €500χιλ. περίπου, μέχρι και το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου (Μάιος του  2013). Τα συγκεκριμένα λεφτά θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την αποπληρωμή του φετινού μισθολογίου, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της αξιοπρεπούς αγωνιστικής παρουσίας της ομάδας μας στα γήπεδα. Με την υλοποίηση του συγκεκριμένης πρότασης, κερδίζεται χρόνος για τη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων μας υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμες, γεγονός που θα επιτρέψει στο σύλλογο μας να αναπνεύσει. Το είμαι ΟΜΟΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΩ ΠΑΡΩΝ θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους προσωπική προσέγγιση.

 

3.Δικλείδα ασφαλείας

Επειδή πολλές φορές ειπώθηκε, ότι ο μοναδικός λόγος που και αυτή ακόμα τη δύσκολη ώρα, οι χιλιάδες Ομονοιάτες απέχουν από την προσπάθεια διάσωσης του ενδοξότερου και λαοφιλέστερου σωματείου στην Κύπρο, λόγω του ότι δεν επιθυμούν τη χρησιμοποίηση των οποιωνδήποτε κονδυλίων συγκεντρωθούν, για την αποπληρωμή των αμαρτιών του παρελθόντος, προτείνω το άνοιγμα ενός λογαριασμού όψεως σε συγκεκριμένο συνεργατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα (ρισκάρω να κατηγορηθώ ότι προωθώ προσωπικά και επαγγελματικά συμφέροντα, αλλά αυτό δεν το λογαριάζω, αν είναι να σωθεί η ΟΜΟΝΟΙΑ) και με διαχειριστές δύο ανεξάρτητα άτομα, που χαίρουν της εκτίμησης της πλειοψηφίας του Ομονοιάτικου κόσμου. Δέσμευση είναι η καθημερινή ενημέρωση, μέσο της επίσημης ΟΜΟΝΟΙΑΣ, του ποσού που συγκεντρώνεται στον εν λόγω λογαριασμό, ως επίσης και του τρόπου που εκταμιεύεται. Η συγκεκριμένη μηνιαία εκστρατεία θα πρέπει να τεθεί κάτω από την αιγίδα της επίσημης ΟΜΟΝΟΙΑΣ (έκδοση αποδείξεων εισφοράς), αλλά η επιτυχία της  θα εξαρτάται από τη μαζικότητα της κινητοποίησης της Θύρας 9, των οργανωμένων επαρχιακών επιτροπών των Συνδέσμων Φιλάθλων της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, των επιτροπών όλων των μορφωτικών συλλόγων και λαϊκών οργανώσεων κάθε ΧΩΡΙΟΥ της Κύπρου, μα πάνω από όλα της ουσιαστικής συμμετοχής κάθε Ομονοιάτη (προσωπική συμβολή και ενημέρωση κάθε γνωστού Ομονοιάτη). Το άνοιγμα του συγκεκριμένου λογαριασμού σε συγκεκριμένο συνεργατικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, ενισχύει κατ’ εμένα τη διαφάνεια της διαχείρισης του οποιοδήποτε ποσού συγκεντρώνεται μηνιαίως, μιας και θα βρίσκεται κάτω από στενή παρακολούθηση. Παράλληλα, αυξάνει τις προσωπικές μου ευθύνες προς όλους εσάς, τους χιλιάδες Ομονοιάτες, γεγονός που δεν με τρομάζει καθόλου.

 

4.Οι ενέργειες

Ο πίνακας που ακολουθεί (Παράρτημα Α) παρουσιάζει τις ενέργειες (εισηγήσεις) των επόμενων μηνών και το τι αποσκοπούν.

 

5.Συμπέρασμα

Η κριτική προσέγγιση σε τέτοιες ώρες δεν προσφέρει ουσιαστικά τίποτα. Συμμερίζομαι της άποψης ότι οι ένοχοι θα πρέπει να τιμωρηθούν. Επί του παρόντος όμως, η παραδειγματική τιμωρία τους πέφτει σε δεύτερη μοίρα. Προέχει η σωτηρία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ενωμένοι μπορούμε.

 

Νικόλας Χριστοδούλου

Μέλος Δ.Σ.

Αθλητικού Συλλόγου ΟΜΟΝΟΙΑ Λευκωσίας

 

Παράρτημα Α’ – Χρονοδιάγραμμα άμεσων ενεργειών και βραχυπρόθεσμη στοχοθέτηση

ΜΗΝΑΣ

ΓΕΓΟΝΟΤΑ

ΣΤΟΧΟΣ

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2012

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΣΟΥ €100.000

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΡΑΝΟΣ

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΣΟΥ €500.000

ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
  • ΔΙΟΡΘΩΣΗΣ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΤΟΥ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΗ ΝΕΟΦΥΤΟΥ
  • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΜΟΝΤΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
  • ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ Δ.Σ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΧΘΕΙ
  • ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • ΕΓΚΡΙΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΑΥΤΟ ΝΑ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΧΘΕΙ
  • ΟΡΙΣΜΟΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΡΑΝΟΣ

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΣΟΥ €500.000

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΡΑΝΟΣ

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΣΟΥ €500.000

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

  • ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ Δ.Σ. ΚΑΙ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΕΚΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΕΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΑΚΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 2012

ΜΑΡΤΙΟΣ 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΡΑΝΟΣ

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΣΟΥ €500.000

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

  • ΕΚΛΟΓΗ ΜΕΛΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΣΥΝΑΨΗ ΔΑΝΕΙΟΥ

  • ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΣΕ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΡΑΝΟΣ

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΣΟΥ €500.000

ΜΑΙΟΣ 2013

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΡΑΝΟΣ

  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΟΣΟΥ €500.000