Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ “Η ΟΜΟΝΟΙΑ αγγίζει τα όρια της τέχνης”

“Η ΟΜΟΝΟΙΑ αγγίζει τα όρια της τέχνης”


Απόσπασμα από την ομιλία του καλλιτέχνη Ανδρέα Χαραλάμπους στην εκδήλωση της Παρασκευής στην Πύλη Αμμοχώστου:

«Σε μιαν εποχή που ιδεολογίες και οικονομίες καταρρέουν ή χρεοκοπούν, μια ιδέα παραμένει αθάνατη. Η Ομόνοια.  Η Ομόνοια είναι ιδέα, πάντα δυνατή, πάντα σύγχρονη, πάντα δοξασμένη. Η ομάδα του λαού, που συγκεντρώνει στο πλευρό της τους μισούς περίπου φιλάθλους ολόκληρης της Κύπρου.

Στις δύσκολες οικονομικές στιγμές στις οποίες βρίσκεται τώρα η ομάδα μας, συγκινητική είναι η προσπάθεια του λαού για την οικονομική της σωτηρία. Η τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πατρίδα μας, καθιστά την προσπάθεια του σωματείου και του Ομονοιάτικου λαού, ακόμα πιο δύσκολη. Όμως, ποιος είπε ότι η Ομόνοια και ο λαός της είναι για τα εύκολα; Τώρα, στα δύσκολα, θα λάμψει το μεγαλείο της Ομόνοιας και του λαού της.

Οι εικαστικοί καλλιτέχνες της Κύπρου, δεν ήταν δυνατό να απέχουν απ’ αυτή την προσπάθεια. Οι πιο πολλοί απ’ αυτούς είναι φίλαθλοι, η μεγάλη πλειονότητα από τους οποίους είναι φίλαθλοι της Ομόνοιας.

Είναι γεγονός ότι στην Κύπρο και σε πολλές άλλες χώρες κυρίως τριτοκοσμικές, η intelligencia σνομπάρει τον αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο. Στις προηγμένες όμως πολιτιστικά χώρες, άπειροι  είναι οι καλλιτέχνες, συγγραφείς, ζωγράφοι, ηθοποιοί, μουσικοί και άλλοι, οι οποίοι με πάθος αγαπούν τον αθλητισμό και κυρίως το πιο δημοφιλές από όλα τα αθλήματα, το ποδόσφαιρο.

Τολμώ να πω ότι αν αυτοί που σνομπάρουν το ποδόσφαιρο, παρακολουθούσαν τα παιγνίδια της Ομόνοιας τους τρεις τελευταίους μήνες, θα άλλαζαν κατά πολύ την άποψή τους για το ποδόσφαιρο. Η ομορφιά, η αρμονία, οι συνδυασμοί, η ταχύτητα, η αισθητική τελειότητα που η Ομόνοια παρουσιάζει στο γήπεδο αγγίζουν τα όρια της τέχνης. Αν δε σκεφτεί κανείς κάτω από ποιες συνθήκες κατεβαίνει αυτή η ομάδα στο γήπεδο, αυτό που παρουσίαζει εκτός από τέχνη είναι και άθλος.

Για την ιστορία σας, λέω ότι η ιδέα γι αυτή την έκθεση, γεννήθηκε στο εργαστήρι μου, όταν ήρθε να με επισκευθεί ο αγαπημένος φίλος και κουμπάρος μου ο Νίκος Χαραλάμπους περίπου πριν τρεις μήνες. Πριν ενάμιση μήνα αποφασίστηκε να γίνει η έκθεση….».

Διαβάστε ακόμα: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Έργων Τέχνης και Τροπαίων ΟΜΟΝΟΙΑΣ (pics)