Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Ρενάτο: “Παράδειγμα η στάση του Νούνο και του Ζοάο Πάολο”

Ρενάτο: “Παράδειγμα η στάση του Νούνο και του Ζοάο Πάολο”

img_9659


Συνέντευξη στο Αθλητικό Βήμα παραχώρησε πριν από λίγες μέρες ο Ρενάτο Μαργκάσα. Ο Πορτογάλος εξέφρασε το θαυμασμό του για τον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, μίλησε για τη στάση του Ασσίς και του Αντράντε μπρος τα οικονομικά προβλήματα και τόνισε πως θέλει να παραμείνει στην ομάδα μας, αν τον θέλει και αυτή. Αναλυτικά:

Πως σχολιάζεις αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί Ρενάτο;
«Είναι πράγματι πολύ λυπηρό αυτό που συμβαίνει. Όλοι μας βρισκόμαστε σε μεγάλη αγωνία και περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει στο μέλλον.  Στην Πορτογαλία έχω δει πολλή φτώχια και δεν θέλω να δω αυτό το πράγμα να γίνεται και εδώ. Έχω συγγενείς  και φίλους στη χώρα μου που δουλεύουν  με πολύ χαμηλούς μισθούς και δυσκολεύονται πάρα πολύ. Σας διαβεβαιώ ότι στην Πορτογαλία τα πράγματα είναι πολύ χειρότερο Όμως τώρα όλοι όσοι από τους πολιτικούς έχουν εμπλακεί σε παρανομίες μπαίνουν, ένας, ένας στη φυλακή. Η Κύπρος είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ζει κανείς και δεν περίμενα ποτέ ότι θα έφθανε σε αυτήν την κατάσταση. Υπάρχει η συμφωνία της Κυπριακής κυβέρνησης με το Eurogroup, που δεν είναι ασφαλώς η καλύτερη  για τον τόπο. Χωρίς βέβαια αυτήν τη συμφωνία τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Ας ελπίσουμε όμως ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλύτερα στη συνέχεια».

Η Ομόνοια βιώνει μια πολύ κακή οικονομική χρονιά. Πως σας επηρεάζει εσάς τους ποδοσφαιριστές αυτή η κατάσταση;
«Είναι αλήθεια ότι από την αρχή της χρονιάς  η οικονομική κατάσταση της ομάδας δεν είναι καλή. Το ζούμε συνεχώς αυτό το πράγμα και ανησυχούμε Εμείς ως ποδοσφαιριστές,  προσπαθήσαμε και προσπαθούμε  να μένουμε όσο το δυνατόν ανεπηρέαστοι  για να κάνουμε τη δουλειά μας όσο μπορούμε καλύτερα.  Βοηθάμε ο ένας τον άλλο και προσπερνούμε τα προβλήματα.  Να σας πω ότι τα Χριστούγεννα μαζέψαμε κάποια λεφτά και δώσαμε σε ανθρώπους που δουλεύουν για την ομάδα. Να σας πω κι κάτι άλλο. Υπάρχουν στην ομάδα ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει σε ψηλό επίπεδο και έχουν περισσότερες εμπειρίες. Όπως για παράδειγμα οι Νούνο Ασίς και Ζοάο Πάολο Ατράντε. Αυτοί με τη στάση τους βοηθούν πολύ την κατάσταση.  Δεν έχουμε διαμαρτυρηθεί. Ναι, μια φορά δεν πήγαμε στο γήπεδο για προπόνηση και κάναμε μόνο γυμναστήριο. Δεν το κάναμε για να δημιουργήσουμε πρόβλημα στη διοίκηση. Το κάναμε για να ξέρουμε που στεκόμαστε. Είμαστε άνθρωποι με οικογένειες. Μιλήσαμε με τη διοίκηση που μας έδωσε τις εξηγήσεις που θέλαμε. Το θέμα έληξε, αφού ικανοποιηθήκαμε με αυτά που ακούσαμε και βέβαια εμπιστευόμαστε τη διοίκηση. Θέλω να καταλήξω με το εξής. Καταφέραμε και αντιμετωπίσαμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση γιατί είμαστε όλοι μαζί. Όλοι σκεφτόμαστε  το καλό όλων και βέβαια το καλό της ομάδας. Νοιώθουμε ότι είμαστε  μια ομάδα όχι μόνο μέσα στο γήπεδο αλλά και έξω από αυτό».

Είναι πάντως πολύ συγκινητική η στάση του κόσμου στο οικονομικό πρόβλημα της ομάδας…
«Ήξερα ότι ο κόσμος της Ομόνοιας αγαπά πολύ την ομάδα του αλλά δεν περίμενα αυτό το πράγμα που είδα. Δεν νομίζω να υπάρχει τέτοιο φαινόμενο παγκόσμια. Έχω εντυπωσιαστεί από την αγάπη του κόσμου για την ομάδα του  και την διάθεση του να βοηθήσει. Πρέπει να σας πω ότι όλο αυτό το πράγμα που γίνεται, μας βοηθά ψυχολογικά και εμάς τους ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε να δίνουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Πάμε και εμείς στις συγκεντρώσεις των οπαδών με μεγάλη χαρά. Είναι άλλωστε μέρος της δουλειάς μας. Αλλά δεν το κάνουμε γιαυτό. Το κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ομόνοια. Η Ομόνοια πρέπει ν επιβιώσει και θα επιβιώσει.

Είναι αλήθεια ότι η Ομόνοια παρουσιάζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο τους τελευταίους δυο μήνες. Πως το εξηγείς αυτό;
«Είναι γεγονός ότι παίζουμε ωραία μπάλα. Όμως έχω τη άποψη ότι και στο προηγούμενο διάστημα παίζαμε καλά, αλλά δεν ήμασταν αποτελεσματικοί. Χάναμε πολλές και κλασικές ευκαιρίες και οι αντίπαλοι έβαζαν γκολ με μια επίθεση για παράδειγμα. Τώρα είμαστε αποτελεσματικοί. Αυτό το γεγονός μας αυξάνει την αυτοπεποίθηση και βελτιώνει την απόδοση».

Κύπελλο και τετράδα οι στόχοι…
«Ναι έτσι είναι. Το κύπελλο είναι ο μεγάλος μας στόχος. Αντίπαλος μας η ΑΕΛ που έχει και αυτή τον ίδιο στόχο. Δυνατός αντίπαλος.Στόχος είναι η πρόκριση στον τελικό. Για το στόχο της τετράδας πρέπει να κερδίσουμε τη Νέα Σαλαμίνα (η συνέντευξη πάρθηκε την περασμένη Πέμπτη). Από κει και πέρα πάμε  στα πλέι οφ. Το πρωτάθλημα με βάση τα βαθμολογικά δεδομένα είναι μακριά, αλλά υπάρχει η δεύτερη και η τρίτη θέση».

Ποια άποψη έχεις για τον Τόνι Σαβέβσκι;
«Πολύ καλός προπονητής και πολύ καλός άνθρωπος. Με τον Τόνι στον πάγκο παίζουμε ελεύθερα. Αυτό μας βοηθά πολύ. Επίσης έχει εξαιρετική συμπεριφορά απέναντι μας. Καταλαβαίνει τις δυσκολίες που περνάμε και συμπεριφέρεται ανάλογα. Εργάζεται επίσης πολύ με τους νεαρούς»

Ξέρεις ήταν και πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Από τους καλύτερους που έχουν περάσει από το Ελληνικό ποδόσφαιρο.
«Ναι το ξέρω. Προσωπικά δεν τον είχα δει να αγωνίζεται αλλά επειδή μου το είπανε ότι ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής, έψαξα στο διαδίκτυο και το διαπίστωσα».

Έχεις αρκετά χρόνια στην Κύπρο. Έχεις να θυμάσαι κάτι ξεχωριστό;
«Όπως είπα και πριν  μου αρέσει η Κύπρος. Ήμουν πρώτα στη Δόξα όπου πέρασα πολύ καλά. Παρά το ότι είναι ομάδα χωρίς κόσμο  υπήρχε οργάνωση από τη διοίκηση. Και στην ΑΕΚ είχα που καλές εμπειρίες. Είχε όμως περισσότερο κόσμο η ομάδα. Στην Ομόνοια είναι όλα διαφορετικά. Είναι τεράστια ομάδα με πάρα πολύ κόσμο και πάντα πρωταγωνιστεί. Πήραμε το κύπελλο και το Σούπερ Καπ. Αυτές ήταν οι καλύτερες μου στιγμές».

Αγωνίζεσαι στο κέντρο του γηπέδου και στην αριστερή πλευρά. Έχεις προτίμηση;
«Όχι δεν έχω. Πάνω απ’ολα είναι η ομάδα»…

Σε θυμόμαστε στη Δόξα να αγωνίζεσαι στα χαφ. Στην ΑΕΚ όμως σε είδαμε να παίζεις στο αριστερό άκρο της άμυνας.
«Ναι, πάντα αγωνιζόμουν στο κέντρο σε όλες τις πλευρές.  Στην Πορτογαλία αλλά και στη Δόξα. Θυμάμαι σ ένα παιχνίδι με την ΑΕΚ ήταν τραυματίας ο Τζέισον Δημητρίου και ο τότε προπονητής στην ΑΕΚ ο Τον Κάανεν μου είπε να παίξω αριστερό μπακ. Δεν είχα ποτέ ξανά παίξει στη θέση αυτή. Έπαιξα, πήγα καλά και αυτό ήταν. Πάντως μου αρέσει αυτή η θέση γιατί μου αρέσει να ανεβοκατεβαίνω».

Πότε τελειώνει η συνεργασία σου με  την Ομόνοια;
«Το καλοκαίρι λήγει  η συνεργασία μου με την Ομόνοια. Έχει η Ομόνοια το δικαίωμα άσκησης ανανέωσης του συμβολαίου. Δεν  έχει γίνει μέχρι τώρα καμία επαφή για συνέχιση της συνεργασίας. Είναι λογικό με αυτά που συμβαίνουν. Θα περιμένω για να δω πως θα πάνε και τα πράγματα. Το βασικό είναι να με θέλουν να μείνω. Να με θεωρούν χρήσιμο για να μου προτείνουν συμβόλαιο. Δεν θέλω να υπογράψω συμβόλαιο, για το συμβόλαιο».

Τι σκέφτεσαι για το μέλλον;
«Έχω πρόθεση να μείνω στην Κύπρο. Έχω αγοράσει σπίτι στα Λειβάδια στη Λάρνακα και έχω εγκατασταθεί  εκεί. Παντρεύομαι στις 2 του Ιούνη.Θα μείνω στο χώρο του ποδοσφαίρου. Έχω σκοπό να πάρω δίπλωμα προπονητή και να εργαστώ σε Ακαδημίες».