Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Με 1 εκατομμύριο περνάει τον επόμενο έλεγχο

Με 1 εκατομμύριο περνάει τον επόμενο έλεγχο

img_0189


Η αρχική ανάγκη ήταν 2,5 εκατ., όμως ο πήχης έχει τεθεί πλέον στο 1 εκατ. ευρώ, αφού πολλές υποχρεώσεις μετακινήθηκαν σε βάθος χρόνου, αυτό αποκαλύπτει σήμερα η «Καθημερινή».

Του Ηρόδοτου Μιλτιάδους στην «Καθημερινή»

Πριν από λίγους μήνες λέχθηκε επίσημα ότι η Ομόνοια χρειάζεται να βρει 2,5 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος Ιουνίου για να ξεπεράσει χωρίς κυρώσεις τον έλεγχο των κριτηρίων της UEFA για το συγκεκριμένο τρίμηνο. Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο ποσό το οποίο φαντάζει σήμερα αδύνατο να μαζευτεί, ειδικά μετά την συγκινητική και εξαντλητική προσπάθεια των οπαδών που συνέλεξαν μέχρι τον Απρίλιο 2,5 εκατ. ευρώ.

Όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει και οι πράσινοι έχουν μπροστά τους ένα χαμηλότερο πήχη για να περάσουν τον νέο έλεγχο, κάτι που βοηθάει πολύ την κατάσταση. Συγκεκριμένα, όπως μαθαίνει η «Καθημερινή», με ένα ποσό 1 εκατομμυρίου ευρώ περίπου αναμένεται πως θα γίνει κατορθωτό από την Ομόνοια να περάσει χωρίς κυρώσεις τον έλεγχο Ιουνίου.

Πρώτα πρέπει να τονίσουμε ότι τα συγκεκριμένα χρήματα που πρέπει να βρει η Ομόνοια θα διοχετευτούν σε οφειλές του σωματείου που χρειάζεται να ρυθμιστούν για να συμπληρωθεί θετικά ο οικονομικός φάκελος που θα κατατεθεί για έλεγχο. Στην περίπτωση που δεν συμπληρωθεί θετικά ο φάκελος Ιουνίου, τότε το «τριφύλλι» θα δεχτεί ποινή αφαίρεσης τριών βαθμών από το πρωτάθλημα της σεζόν 2013-14. Η ευρωπαϊκή συμμετοχή δεν κινδυνεύει από τυχόν αποτυχία στα κριτήρια Ιουνίου.

Γιατί η διαφορά
Μεταξύ 2,5 εκατ. που ήταν ο αρχικός πήχης για να περαστεί ο έλεγχος και 1 εκατ. ευρώ που είναι ο σημερινός, υπάρχει προφανώς μεγάλη διαφορά. Ο λόγος που το απαιτούμενο ποσό έχει πέσει οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: Αρχικά, με τις συμφωνίες που γίνονται αυτό το διάστημα με τους ποδοσφαιριστές για ανανέωση των συμβολαίων τους, μετακινούνται σε βάθος χρόνου πολλές από τις υποχρεώσεις προς αυτούς. Την ίδια στιγμή, στις συμφωνίες διακανονισμών που έγιναν με παίκτες τους τελευταίους μήνες φροντίστηκε όπως οι επόμενες υποχρεώσεις προς αυτούς να προκύψουν τον Ιούλιο, όταν δηλαδή θα έχει περάσει η προθεσμία κατάθεσης του φακέλου για τον επερχόμενο έλεγχο. Παράλληλα, πολύ σημαντική είναι η τακτοποίηση των οφειλών προς το κράτος, που για την Ομόνοια ανέρχονται στο 1 εκατ. ευρώ. Ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Κώστας Κουτσοκούμνης, επιχειρεί να βρει τη χρυσή τομή σε επαφές με το κράτος και όπως έγραψε πρόσφατα η SportDay, έχει ανεπίσημα καταφέρει να εξασφαλίσει όπως τα σωματεία πληρώσουν το 10% των δόσεων που έχουν να δίνουν.

Τέλος, κρίσιμοι είναι οι διακανονισμοί που επιχειρούνται με τους πιστωτές. Όσο καλύτεροι οι διακανονισμοί, τόσο λιγότερα θα είναι τα χρήματα που θα πρέπει να εξεύρει η Ομόνοια. Το τελευταίο είναι άμεσα συνυφασμένο με την εξεύρεση ρευστού με το οποίο θα κινηθεί αυτό το διάστημα το «τριφύλλι».

Πού θα βρει τα χρήματα
Σύμφωνα με τα παραπάνω, για να μπορέσει η Ομόνοια να προχωρήσει σε διακανονισμούς με πιστωτές και να καλύψει το 1 εκατ. ευρώ περίπου που απαιτείται για τον έλεγχο Ιουνίου, πρέπει να διαθέτει χρήμα στο χέρι.

Οι πηγές εσόδων για να βρεθεί σχετικά άμεσα το 1 εκατ. ευρώ είναι:
– Πωλήσεις παικτών όπως οι Αντρέ Άλβες και Δημήτρης Χριστοφή. Γι’ αυτό είναι που η Ομόνοια επέμενε σε πλήρη καταβολή του ποσού από τη Σιόν και δεν δέχτηκε την πρόταση των Ελβετών για δόσεις.

– Επιπλέον πωλήσεις διαρκείας. Τα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία από τα πρώτα 5000 περίπου σίζον χρησιμοποιήθηκαν για τις οφειλές που τακτοποιήθηκαν στους διακανονισμούς Μαρτίου. Από εδώ και πέρα τα χρήματα που μπαίνουν στα ταμεία από τη συνέχιση της διάθεσης των διαρκείας θα αξιοποιούνται για τις οφειλές Ιουνίου. Σήμερα τα σίζον έχουν ξεπεράσει τις 6.000 και στην Ομόνοια νιώθουν ότι ο αριθμός μπορεί να φτάσει τις 7.000. Ένα τέτοιο νούμερο στα διαρκείας κρίνεται ανεπανάληπτος, με βάση και τις συνθήκες στην κοινωνία. Δεν είναι πάντως υπερβολή να πούμε πως μερικές εκατοντάδες διαρκείας μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον έλεγχο των κριτηρίων Ιουνίου.

Τα άλλα έσοδα
Πέρα από τα πιο πάνω, στην Ομόνοια επιχειρούν να μεγιστοποιήσουν και από άλλους τομείς τα έσοδά τους, έτσι ώστε να μαζέψουν και άλλα χρήματα για τον έλεγχο των κριτηρίων Ιουνίου αλλά και πιο σημαντικό, για να ενισχυθεί το μπάτζετ της σεζόν 2013-14. Άλλωστε η προσπάθεια για εισροή χρημάτων δεν σταματά στο τέλος Ιουνίου.

Η πρόσφατη συναυλία έφερε στα ταμεία της ομάδας μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Την ίδια στιγμή έχει κυκλοφορήσει νέος λαχνός ενίσχυσης.
Ταυτόχρονα, γίνεται προσπάθεια να ανεβεί και άλλο ο αριθμός των διαρκείας. Με την πώληση να διαρκεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου, γίνεται αντιληπτό ότι η συγκεκριμένη πηγή εσόδων ενδέχεται να φέρει στα ταμεία της ομάδας αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, αν η διάθεση συνεχιστεί σταθερά τους επόμενους μήνες.

Η τριετή συμφωνία με την PrimeTel προνοεί 7,5 εκατ. ευρώ για τα ταμεία της Ομόνοιας. Παλαιότερα είχε δοθεί το 1 εκατ. ευρώ, ενώ για φέτος θα έρθουν στα ταμεία του σωματείου άλλα 1,5 εκατ. ευρώ. Το καθένα από τα επόμενα δύο χρόνια θα φέρει στα ταμεία της Ομόνοιας 2,5 εκατ. ευρώ έκαστος από την PrimeTel.

Επιπλέον, στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση θα προκύψουν καταστατικές αλλαγές, που μεταξύ άλλων θα αυξήσουν το ετήσιο κόστος για τα μέλη, κάτι που προϋποθέτει περισσότερα έσοδα για το «τριφύλλι».

Σημαντική προσπάθεια για έξτρα έσοδα θα γίνει με τους χορηγούς φανέλας. Από την Ομόνοια θεωρούν ότι με την πώληση των σημείων διαφήμισης στη φανέλα, έχουν περιθώριο για επιπλέον έσοδα της τάξης των 200.000 ευρώ.
Τέλος, η παρουσία σε δύο προκριματικούς γύρους του Γιουρόπα Λιγκ (η Ομόνοια είναι ισχυρή στον β΄ και γ΄ προκριματικό) θα φέρει στα ταμεία της ομάδας περίπου 500.000 ευρώ έσοδα μίνιμουμ.