Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Εκτός αποστολής ο Εφραίμ!

Εκτός αποστολής ο Εφραίμ!


Ότι θέλουν κάνουν…   Οι κανονισμοί της ΚΟΠ που ερμηνεύονται όπως συμφέρει στον καθένα, αφήνουν τον Εφραίμ εκτός του σημερινού παιχνιδιού. Στην ΟΜΟΝΟΙΑ δεν ήθελαν να ρισκάρουν τη συμμετοχή του παίκτη αφού δεν μπορούσε η ΚΟΠ να τους διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει πρόβλημα . Διαβάστε τις επιστολές πιο κάτω της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, και του Πειθαρχικού Εισαγγελέα της ΚΟΠ.

Aνακοίνωση από πλευράς ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με το ποδοσφαιριστή της ομάδας μας Γιώργο Εφραίμ και τη συμμετοχή του στο σημερινό αγώνα της ομάδας μας με την ΕΝΠ, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακοινώνει τα ακόλουθα:

1. Τις προηγούμενες ημέρες αναπτύχθηκε μία έντονη συζήτηση, από τα ΜΜΕ στο κατά πόσο ο ποδοσφαιριστής μπορούσε να αγωνιστεί στον σημερινό αγώνα της ομάδας μας με την ΕΝΠ. Ειδικότερα προβλήθηκε, κατά κόρον, η θέση ότι ο Εφραίμ δεν μπορούσε να συμμετέχει στον αγώνα με την ΕΝΠ διότι δεν συμμετείχε στους αγώνες της Εθνικής Κύπρου το περασμένο Σάββατο και την περασμένη Τρίτη.

2. Όπως είναι γνωστό, ο ποδοσφαιριστής κλήθηκε στην Εθνική Κύπρου, συμμορφώθηκε με την κλήση, και απαλλάχθηκε από το γιατρό της Εθνικής Κύπρου λόγω τραυματισμού.

3. Το Σωματείο μελετώντας το σχετικό Κανονισμό κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε οποιoδήποτε πρόβλημα στην συμμετοχή του Εφραίμ στο σημερινό αγώνα αφού ο σχετικός Κανονισμός αφορά την περίπτωση ποδοσφαιριστή που αρνείται να συμμορφωθεί με την κλήση του στην Εθνική.

4. Εντούτοις, και επειδή στο παρελθόν υπήρξαν απρόβλεπτα προβλήματα σε σωματεία από τον τρόπο ερμηνείας άλλων κανονισμών από τα αρμόδια σώματα της ΚΟΠ, και παρά το γεγονός ότι η ερμηνεία του εν λόγω Κανονισμού είναι προφανής και ξεκάθαρη, το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου μας ενεργώντας προληπτικά απευθύνθηκε γραπτώς στο Γενικό Διευθυντή της ΚΟΠ τη περασμένη Τετάρτη 11/09/2013 ζητώντας τη θέση της ΚΟΠ επί του θέματος. Η επιστολή που στάληκε στο Γενικό Διευθυντή της ΚΟΠ παρατίθεται αυτούσια:

«Επικοινωνούμε μαζί σας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα ζητώντας τη θέση της ΚΟΠ επί ενός ζητήματος που προέκυψε σε σχέση με τη συμμετοχή του ποδοσφαιριστή Γιώργου Εφραίμ στον αγώνα ΟΜΟΝΟΙΑ ν ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ το προσεχές Σάββατο.

Αν και θεωρούμε ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα, αφού ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος, εντούτοις μετά από σημερινά δημοσιεύματα σε αθλητικές εφημερίδες είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκαθαρίσουμε το θέμα. Όπως είναι γνωστό ο ποδοσφαιριστής του Σωματείου μας Γιώργος Εφραίμ κλήθηκε να συμμετάσχει στους πρόσφατους αγώνες της Εθνικής Κύπρου συμμορφώθηκε με την κλήση του και αφού εξετάστηκε από το γιατρό της Εθνικής αποκλείστηκε και για τους δύο αγώνες. Ως έχει ο σχετικός Κανονισμός θεωρούμε ότι δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα μη συμμετοχής του στον αγώνα του Σωματείου του το προσεχές Σάββατο, αφού ο ποδοσφαιριστής συμμορφώθηκε με την κλήση του στην Εθνική Κύπρου.

Ειδικότερα ο συγκεκριμένος Κανονισμός αναφέρει:

«ποδοσφαιριστής ο οποίος έχει κληθεί από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να παρουσιαστεί για τις ανάγκες οποιασδήποτε εθνικής ομάδας δεν θα δικαιούται να αγωνιστεί σε αγώνα του Σωματείου το οποίο είναι εγγεγραμμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου για την οποία έχει παραχωρηθεί ή θα έπρεπε να είχε παραχωρηθεί σύμφωνα με τις Πρόνοιες του Παραρτήματος αυτού. Η απαγόρευση συμμετοχής του ποδοσφαιριστή σε αγώνα του σωματείου του θα επεκτείνεται περαιτέρω για ακόμα 5 μέρες μετά την ημέρα διεξαγωγής του αγώνα της εθνικής στην οποία εκλήθη, φιλικού ή επίσημου, ανεξάρτητα από το λόγο που ο ποδοσφαιριστής εξέφρασε την επιθυμία να μη συμμορφωθεί ή δεν μπορούσε να συμμορφωθεί με την κλήση του».

Είναι σαφές με βάση τα πιο πάνω ότι για να ενεργοποιηθεί η πρόνοια που αφορά την απαγόρευση ενός ποδοσφαιριστή να μη συμμετάσχει για πέντε μέρες μετά τον αγώνα της εθνικής σε αγώνα του σωματείου του θα πρέπει ο ποδοσφαιριστής να αρνηθεί ή για οποιοδήποτε λόγο π.χ. να είναι άρρωστος, να μην μπορεί να συμμορφωθεί με την κλήση του στην εθνική.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο, αφού ο ποδοσφαιριστής συμμορφώθηκε με την κλήση του, προσήλθε στην εθνική ομάδα και αφού εξετάστηκε από το γιατρό του δόθηκε απαλλαγή. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία του Κανονισμού θα ήταν παράλογη και εντελώς άδικη.

Σε κάθε περίπτωση, παρακαλούμε όπως έχουμε την επίσημη θέση της ΚΟΠ επί του ζητήματος για αποφυγή οποιωνδήποτε παρεξηγήσεων, αφού κατά την άποψη μας ο ποδοσφαιριστής μπορεί να συμμετάσχει κανονικά στον ποδοσφαιρικό αγώνα το προσεχές Σάββατο με την Ένωση Νέων Παραλιμνίου.»

5. Χθες το απόγευμα, μας κοινοποιήθηκε η άποψη του Επικεφαλής Πειθαρχικού Εισαγγελέα της ΚΟΠ, ενώπιον του οποίου τέθηκε η επιστολή μας και κλήθηκε από την ΚΟΠ να γνωματεύσει επί του θέματος. Ο κ. Βρυωνίδης στη γνωμάτευση του καταλήγει ως εξής:

«Από το λεκτικό της τελευταίας γραμμής θα μπορούσε κάποιος να προβεί σε ερμηνεία ότι η πιο πάνω πρόνοια αφορά και ποδοσφαιριστή ο οποίος, ενώ ο ίδιος επιθυμούσε να αγωνιστεί, λόγω του ότι δεν μπορούσε να συμμορφωθεί στην κλήση του (π.χ. λόγω τραυματισμού όπως στην παρούσα περίπτωση) και ως εκ τούτου για να μπορεί να αγωνίζεται πρέπει να παρέλθουν 5 τουλάχιστον μέρες από τον τελευταίο αγώνα που έδωσε η Εθνική ομάδα. Σε μια τέτοια ερμηνεία ασφαλώς ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής δεν δικαιούται να αγωνιστεί.

Συνοψίζοντας τα πιο πάνω θα ήθελα να τονίσω τα ακόλουθα:

Έχοντας κατά νου τι ο νομοθέτης ήθελε να διασφαλίσει, η προσωπική μου άποψη είναι ότι ο ποδοσφαιριστής δικαιούται να αγωνιστεί.

Από την άλλη είναι γνωστό ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο ποδοσφαιριστής αγωνιστεί και υποβληθεί ένσταση για αντικανονική συμμετοχή, η υπόθεση θα αχθεί ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής η οποία είναι πιθανόν να ερμηνεύσει διαφορετικά την σχετική πρόνοια (με τον τρόπο που είναι διατυπωμένη) και να κάνει δεκτή την ένσταση με όλες τις δυσμενείς συνέπειες για το σωματείο και τον ποδοσφαιριστή.

Με βάση τα πιο πάνω και τους διαφαινόμενους κινδύνους, η συμμετοχή ή μη του ποδοσφαιριστή στον συγκεκριμένο αγώνα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ιδίου του ποδοσφαιριστή και του σωματείου του.

Για οποιεσδήποτε άλλες διευκρινήσεις, είμαι στη διάθεση σας.»

6. Συνεπώς η θέση του Πειθαρχικού Εισαγγελέα είναι ότι ο ποδοσφαιριστής μπορεί να αγωνιστεί όμως δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα ενδεχόμενης ένστασης ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής. Καταλήγει ότι με βάση «τους διαφαινόμενους κινδύνους, η συμμετοχή ή μη του ποδοσφαιριστή στον συγκεκριμένο αγώνα αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του ιδίου του ποδοσφαιριστή και του σωματείου του.»

7. Είναι η θέση μας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι προφανές ότι ο εν λόγω Κανονισμός σκοπεί στο να τιμωρήσει ποδοσφαιριστές που αρνούνται να ανταποκριθούν σε κλήση της Εθνικής Κύπρου προφασιζόμενοι διάφορες δικαιολογίες. Στη παρούσα περίπτωση ο Εφραίμ συμμορφώθηκε με την κλήση, δηλαδή παρουσιάστηκε στην Εθνική και απαλλάχθηκε από το γιατρό της. Άρα θα ήταν τουλάχιστον παράλογο και άδικο να τιμωρηθεί ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος ανταποκρίθηκε στη κλήση του, προσήλθε στην Εθνική και απαλλάχθηκε από τον γιατρό της Εθνικής Κύπρου.

8. Το Σωματείο μας συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες, κατέληξε ότι υπό τις περιστάσεις δεν ενδείκνυτο η συμμετοχή του Εφραίμ στο σημερινό αγώνα και ως εκ τούτου ενημέρωσε την τεχνική ηγεσία σχετικά.

9. Οι λόγοι για τους οποίους το Διοικητικό Συμβούλιο κατέληξε σε αυτή την απόφαση είναι οι εξής:

9.1 Παρατηρείται, δυστυχώς, για μια ακόμη φορά το φαινόμενο η ΚΟΠ να μην μπορεί να τοποθετηθεί με σαφήνεια για την ερμηνεία των Κανονισμών που η ίδια θεσπίζει. Ειδικά όταν αυτοί αφορούν σοβαρά θέματα όπως την αντικανονική συμμετοχή ποδοσφαιριστή. Σε περίπτωση που η ΟΜΟΝΟΙΑ κερδίσει το σημερινό αγώνα με την συμμετοχή του Εφραίμ υπάρχει ένα ενδεχόμενο, έστω και απομακρυσμένο, να χάσει τον αγώνα στα χαρτιά, λόγω αυτής της ασάφειας, αλλά ακόμα χειρότερα και να τιμωρηθεί και ο ποδοσφαιριστής με αποκλεισμό χωρίς να ευθύνεται.

9.2 Η προηγούμενη εμπειρία με παρόμοιες υποθέσεις που άχθηκαν ενώπιον της ΚΟΠ δεν μας δημιουργεί την απαραίτητη βεβαιότητα ως προς την εξέλιξη και κατάληξη οποιασδήποτε διαδικασίας.

9.3 Έχοντας υπόψη, ενόψει της αχρείαστης παραφιλολογίας που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ότι υπήρχε πραγματική πιθανότητα να υποβληθεί ένσταση για αντικανονική συμμετοχή του Εφραίμ από το αντίπαλο σωματείο, σε περίπτωση που ο ποδοσφαιριστής αγωνιστεί στο σημερινό αγώνα, και ειδικότερα έχοντας κατά νου ότι στο παρελθόν παρακολουθήσαμε σήριαλ δικαστικών υποθέσεων στη ΚΟΠ για την ερμηνεία, κατά τα άλλα, απλών Κανονισμών, το Σωματείο μας έκρινε ότι σε αυτή τη συγκυρία δεν υπήρχε λόγος να εισέλθει το Σωματείο σε μία βέβαια δικαστική διαμάχη με ενστάσεις, εφέσεις κ.ο.κ. που θα έπαιρνε εβδομάδες για να τελεσιδικήσει και στο μεταξύ να επικρατεί άγχος και αγωνία για την τύχη των 3 βαθμών (στη περίπτωση βέβαια που η ομάδα μας κερδίσει τo σημερινό αγώνα).

9.4 Ο Πειθαρχικός Εισαγγελέας της ΚΟΠ, σε περίπτωση ένστασης, δεν θα λάμβανε μέρος στη διαδικασία και επομένως η προσωπική άποψη του – που συμπίπτει με αυτή του Σωματείου – δεν θα είχε καμία βαρύτητα ενώπιον της Δικαστικής Επιτροπής της ΚΟΠ που θα εκδίκαζε την υπόθεση.

10 Εν όψει των πιο πάνω ο ποδοσφαιριστής δεν θα συμμετάσχει στο σημερινό αγώνα. Αισθανόμαστε λύπη και έντονη δυσφορία για την εξέλιξη αυτή όμως υπό τις περιστάσεις κρίθηκε ότι αυτή η απόφαση εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του Σωματείου μας το οποίο ως γνωστό καλείται να δώσει τους πρώτους δύο αγώνες εντός έδρας κεκλεισμένων των θυρών