Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Μαργκάσα: “Ακόμη σηκώνεται η τρίχα μου”

Μαργκάσα: “Ακόμη σηκώνεται η τρίχα μου”

kaz-kosmos-doxa318-margaca


Μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα “Φιλελεύθερος” και το Γιώργο Σαζεΐδη παραχώρησε ο Ρενάτο Μαργκάσα. Ο Ρενάτο μίλησε για την ευρωπαϊκή κλεψιά του καλοκαιριού, την επιθυμία του να γίνει Κύπριος, αλλά και τον Κωνσταντίνο Παναγη. Διαβάστε πιο κάτω αποσπάσματα της συνέντευξης. Ολόκληρη η συνέντευξη στην σελίδα sentragoal.com.cy.

Δεν έχει μοντέρνο χτένισμα, ύφος μπλαζέ και χέρια γεμάτα τατουάζ. Δεν είναι ο ποδοσφαιριστής που θα πληρώσεις εισιτήριο για να τον παρακολουθήσεις, ούτε αυτός που θα σε κάνει να αναφωνήσεις από θαυμασμό μετά από μία περίτεχνη ενέργεια.

Είναι ο ορισμός του αντι-στάρ, η χαρά του κάθε προπονητή, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές και ο τύπος «τα κάνω όλα και συμφέρω».

Είναι από τους αγαπημένους του κόσμου της Ομόνοιας. Είναι ο Ρενάτο Μαργκάσα. Παιδί δικό μας, το καλοκαίρι συμπληρώνει επτά χρόνια στο νησί, παντρεμένος με Κύπρια και μετρά τις μέρες (τέλος Ιουνίου) για να αποκτήσει την κυπριακή υπηκοότητα και να αγωνιστεί στην εθνική μας ομάδα!

Η φετινή σεζόν είναι (μακράν) η καλύτερή του με τη φανέλα της Ομόνοιας, τόσο από πλευράς απόδοσης όσο και συμμετοχών. Αγωνίστηκε μέχρι στιγμής σε 23 παιχνίδια (21 ως βασικός και 2 ως αλλαγή) και με 1.872 αγωνιστικά λεπτά βρίσκεται στην κορυφή του σχετικού πίνακα.

Το αδιάκοπο τρέξιμο, το τρομερό πάθος, η τακτική συνέπεια, η μαχητικότητα και το γεγονός ότι μπορεί να προσφέρει σε διάφορους ρόλους στο γήπεδο, είναι στοιχεία που τον κάνουν να ξεχωρίζει και… μακιγιάρουν άλλες αδυναμίες που μπορεί να έχει.

Φέτος έχει την τιμή (σύμφωνα με τον ίδιο) να βρίσκεται ανάμεσα στους αρχηγούς του «τριφυλλιού», συνεπώς αν η Ομόνοια υλοποιήσει τους ρεαλιστικούς στόχους της (3η θέση και κατάκτηση κυπέλλου), η σεζόν θα είναι άκρως πετυχημένη για τον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή.

Συναντήσαμε τον Ρενάτο Μαργκάσα σε μία απολαυστική συνέντευξη, η οποία διήρκησε σχεδόν δύο ώρες! Ευδιάθετος, με χιούμορ και πρόθυμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, άνοιξε την καρδιά του στο «Goal».

«Βρίσκομαι επτά χρόνια στην Κύπρο. Ήρθα τον Ιούνιο του 2008 στη Δόξα. Ο Ρούι Ζούνιορ, με τον οποίον ήμασταν συμπαίχτες στην Πορτογαλία, με σύστησε στον Πάμπο Χριστοδούλου και αυτός μου έκανε την πρόταση να έρθω, την οποία (ευτυχώς) αποδέχθηκα», δήλωσε αρχικά ο 29χρονος και πρόσθεσε: «Έμεινα για δύο χρόνια στη Δόξα, μετά πήγα στην ΑΕΚ και ύστερα από ένα χρόνο πήρα μετεγγραφή για την Ομόνοια».

Κληθείς να απαντήσει αν φέτος τα πράγματα είναι πιο δύσκολα σε σχέση με την πρώτη του χρονιά στην ομάδα, είπε: «Η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο σύλλογος είχε και τότε κάποια οικονομικά προβλήματα, όχι όμως όπως τώρα που είναι χειρότερα. Οι προηγούμενες διοικήσεις (Μιλτιάδη Νεοφύτου κυρίως) έκαναν λάθη. Με τα εκατομμύρια που σπατάλησε, η Ομόνοια μπορούσε να είχε το δικό της γήπεδο. Και φαντάζεστε πώς θα ήταν η κατάσταση τώρα αν είχε το δικό της γήπεδο. Με τον κόσμο της η δυναμική θα ήταν τεράστια».

Και συνέχισε για τη φετινή ατμόσφαιρα στην ομάδα: «Είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χρονιές. Στα αποδυτήρια δεν υπάρχουν προβλήματα, είμαστε όλοι φίλοι, βρήκαμε χημεία και είμαστε πολύ δυνατοί. Πιστεύω ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας και ειλικρινά σου λέω δεν θα αφήσω κανέναν να τα παρατήσει μέχρι να τα καταφέρουμε!».

«ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΚ; ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΓΕΛΑΣΑ»

Πολύ λόγος γίνεται για ποια θέση είναι η φυσική του Ρενάτο Μαργκάσα και πού αποδίδει καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο. Τα περισσότερα ματς, στη φετινή σεζόν, αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο της άμυνας, εκεί όπου καθιερώθηκε και έγινε βασικός και αναντικατάστατος.

Όμως, στα τελευταία δύο παιχνίδια (ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση) μετακινήθηκε στη μεσαία γραμμή, όπου μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια ευχέρεια.

«Όταν ήρθα στη Δόξα αγωνιζόμουν ως επιτελικός μέσος, ενώ στην ΑΕΚ μετακινήθηκα ως ανασταλτικός. Μία ημέρα ο Τον Κάανεν μου είπε αν θέλω να αγωνιστώ ως αριστερό μπακ και γέλασα πολύ. Όμως, του είπα αν θέλει να παίξω εκεί, θα το κάνω. Έτσι και έγινε, λοιπόν, και καθιερώθηκα (και) σε αυτή τη θέση», τόνισε.

Στην Ομόνοια πού προτιμά να αγωνίζεται; «Πάλι δεν έχω πρόβλημα. Όπου θέλει ο προπονητής θα αγωνιστώ και θα τα δώσω όλα. Είμαι πάντα στη διάθεση της ομάδας, μου αρέσει να παίζω ποδόσφαιρο και να βοηθώ. Δεν έχω πρόβλημα, ειλικρινά».

Αναπόφευκτα στη συνέντευξη μας με τον Μαργκάσα δεν θα μπορούσαμε να μη τον ρωτήσουμε για τον οδυνηρό αποκλεισμό από την Ντιναμό Μόσχας που στέρησε από την Ομόνοια την είσοδο στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ.

«Βλέπεις το χέρι μου; Ακόμη σηκώνεται η τρίχα μου! Ήταν η χειρότερη στιγμή στην καριέρα μου γιατί ήμασταν τόσο κοντά, είναι τόσο λυπηρό και άδικο. Ήταν τόσο δύσκολο να το δεχθούμε, αφού ήμασταν καλύτεροι και στα δύο παιχνίδια», δήλωσε αρχικά ο εκ των αρχηγών του «τριφυλλιού».

Και συμπλήρωσε: «Φυσικά και επηρεαστήκαμε από τον αποκλεισμό. Ήταν αναπόφευκτο, γιατί απείχαμε μόνο 1-2 λεπτά από την πρόκριση. Θα γράφαμε ιστορία, καθώς θα ήταν μια πολύ σημαντική στιγμή για τον σύλλογο, τον κόσμο, όλους. Θα μείνει στη μνήμη μας χαραγμένο για πάντα. Ήταν κρίμα και άδικο».

Κληθείς να σχολιάσει αν ο Μορέιρα επηρεάστηκε περισσότερο από όλους, είπε: «Ήταν δύσκολο, ειδικά για τον τερματοφύλακα. Ήταν πολύ λυπημένος, αλλά όλοι μας κλάψαμε στα αποδυτήρια».

Ο Ρενάτο Μαργκάσα μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Κώστα Καϊάφα, τον οποίο χαρακτήρισε πολύ καλό προπονητή.

«Είναι Ομονοιάτης και μας μεταφέρει το αίσθημα να αγαπάς αυτή την ομάδα. Μαθαίνει σιγά-σιγά και γίνεται ολοένα και καλύτερος. Χρειάζεται εμπειρία για να μπορείς να κοουτσάρεις μία μεγάλη ομάδα και δείχνει πως έχει ό,τι χρειάζεται για να τα καταφέρει», επισήμανε.

 

Εδώ όσα λέει για τον Κωνσταντίνο Παναγή

Εδώ όσα λέει για την επιθυμία του να γίνει Κύπριος