Home TOP NEWS Δημ. Στροβόλου: Απέρριψε το αίτημα των αιώνιων

Δημ. Στροβόλου: Απέρριψε το αίτημα των αιώνιων

gsp-kre


Απέρριψε τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Στροβόλου τα αιτήματα των ποδοσφαιρικών σωματείων Αποέλ και ΟΜΟΝΟΙΑΣ, για περαιτέρω μείωση του φόρου θεάματος των ποδοσφαιρικών αγώνων που διεξάγονται στο ΓΣΠ, είτε αυτοί αφορούν το τοπικό πρωτάθλημα, είτε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη και δίνει ένα τέλος στην αναστάτωση που προκλήθηκε τόσο στις υπηρεσίες του Δήμου, όσο και ανάμεσα στους Δημότες.

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, στις 21 Νοεμβρίου του 2014, το τέλος θεάματος (για κυπριακό πρωτάθλημα και ευρωπαϊκές διοργανώσεις) μειώθηκε από 10% σε 5% , ενώ στη συνέχεια τα σωματεία Αποέλ και ΟΜΟΝΟΙΑΣ αιτήθηκαν την περαιτέρω μείωση από 5% σε 3%, με προσπάθεια για αναδρομική ισχύ.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δήμαρχος Στροβόλου Λάζαρος Σαββίδης είπε πως το αίτημα για την μείωση του τέλους του φόρου θεάματος για ποδοσφαιρικούς αγώνες τοπικού πρωταθλήματος και κυπέλλου παραμένει στο 5%, προσθέτοντας ότι στο 5% παραμένει και το τέλος του φόρου θεάματος για τους ευρωπαϊκούς αγώνες που διεξάγονται στο ΓΣΠ.

Αποέλ και ΟΜΟΝΟΙΑ ζητούσαν μηδενικό συντελεστή στο φόρο για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, ωστόσο, το αίτημα τέθηκε σε ψηφοφορία, με την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου να λέει πως το συγκεκριμένο τέλος θα παραμείνει επίσης στο 5%.

Επίσης, για το αίτημα της αναδρομικής ισχύς της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου (από 10% σε 5%), η οποία να ισχύει από 1 Ιουλίου του 2014, η απόφαση ήταν ομόφωνη και λήφθηκε με βάση τη νομική γνωμάτευση, η οποία αναφέρει πως δεν ισχύει η αναδρομικότητα. “Η απόφαση είναι πως από τη στιγμή που λαμβάνεται μια απόφαση ισχύει από τη δεδομένη στιγμή και έπειτα και δεν μπορεί να πάει πίσω”, είπε ο κ. Σαββίδης.

Επιπλέον, τα δύο σωματεία ζητούσαν την οριστική και αμετάκλητη δέσμευση όλων των μελλοντικών Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Στροβόλου για όλα τα πιο πάνω αιτήματα.

Ερωτηθείς σχετικά ο Δήμαρχος Στροβόλου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι “αυτό το πράγμα είναι εκτός πραγματικότητας, αφού κάθε Δημοτικό Συμβούλιο είναι υπόλογο στον εαυτό του και δεν μπορεί να αποφασίσει αμετάκλητα, για οτιδήποτε μελλοντικό”, σημειώνοντας πως “αυτό είναι παράνομο και ενάντια σε οποιαδήποτε αρχή”.

Ανέφερε πως το θέμα συζητήθηκε πολλές φορές ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι υπήρξαν συζητήσεις, υπήρξαν αντιδράσεις από διάφορους Δημοτικούς Συμβούλους και μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κατορθωτή η λήψη οποιασδήποτε απόφασης.

“Δεν μπορούσαμε να περιμένουμε περισσότερο, γιατί υπάρχουν πολλές και μεγάλες οφειλές προς το Δήμο. Δεν μπορεί ο Δήμος να αφήνει εκκρεμότητες και να μην πληρώνεται, λόγω του ότι ο Δήμος δεν μπορεί πάρει μια απόφαση για να τελειώνει”, είπε.

Αναφερόμενος στις δύο ομάδες που χρησιμοποιούν το ΓΣΠ, για τη διεξαγωγή των αγώνων τους, ο κ. Σαββίδης είπε πως χρωστούν αρκετά χρήματα στο Δήμο.

Όπως είπε “το Αποέλ χρωστά πάρα πολλά λεφτά, λόγω των ευρωπαϊκών παιχνιδιών, που είχε”, προσθέτοντας πως “αυτά που χρωστά είναι λίγο πιο κάτω από τις 300 χιλιάδες ευρώ και η οφειλή αυτή αφορά μόνο τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και όχι το τοπικό πρωτάθλημα”.

Σε ό,τι αφορά την ΟΜΟΝΟΙΑ, ο Δήμαρχος Στροβόλου είπε πως “χρωστά λίγο πιο κάτω από τις 80 χιλιάδες, ποσό το οποίο αφορά τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και όχι το κυπριακό πρωτάθλημα”.

“Δεν είναι μόνο αυτά τα χρήματα. Υπάρχουν και άλλα, τα οποία εμείς διεκδικούμε από τον ΚΟΑ και εναπόκειται στον ΚΟΑ να αποφασίσει τι θα κάνει σχετικά με τα υπόλοιπα”, συμπλήρωσε.

Για το Απόλλων, ο οποίος πέρσι χρησιμοποίησε το ίδιο γήπεδο για τους αγώνες του, ο Δήμαρχος Στροβόλου είπε ότι “τουλάχιστον έχει εκπληρώσει κάποιες από τις υποχρεώσεις του, αφού έχει πληρώσει το 5%, το οποίο οι ομάδες της Λευκωσίας δεν το έχουν πληρώσει”.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2014 ο φόρος θεάματος υπολογιζόταν επί του 30% των συνολικών εισπράξεων από έναν αγώνα, ενώ μετά από προσφυγή του Δήμου Στροβόλου στη δικαιοσύνη, το καθεστώς έχει αλλάξει και τώρα ο φόρος επιβάλλεται επί ολοκλήρου του ποσού των εισπράξεων από έναν αγώνα, γεγονός που τριπλασίασε το ποσό, που καλούνται τα σωματεία να καταβάλουν.

Όπως εξήγησε ο κ. Σαββίδης “ο ΚΟΑ, που καθόριζε το εισιτήριο για τους αγώνες, αποφάσισε πριν αρκετά χρόνια να χωρίσει το εισιτήριο των αγώνων στα δύο, θεωρώντας ότι το 70% του συνόλου του εισιτηρίου, που πλήρωνε ένας φίλαθλος, ήταν για το αθλητόσημο και το υπόλοιπο 30% ήταν για το εισιτήριο”.

Συνέχισε λέγοντας πως ο ΚΟΑ πλήρωνε στο Δήμο φόρο θεάματος για το 30%, αφού όπως είπε, το 70% που ήταν για το αθλητόσημο, θεωρούσε ότι δεν ήταν μέρος του εισιτήριου.

Το 2006, ο Δήμος Στροβόλου κατέφυγε στο δικαστήριο, ενώ από τον περασμένο Ιούνιο το καθεστώς έχει αλλάξει και τώρα ο φόρος επιβάλλεται επί ολοκλήρου του ποσού των εισπράξεων από έναν αγώνα.

Σε ερώτηση πότε θα κληθούν τα σωματεία Αποέλ και ΟΜΟΝΟΙΑΣ να καταβάλουν τις οφειλές τους προς το Δήμο, ο κ. Σαββίδης είπε ότι θα τους δοθεί ένα περιθώριο, ενώ στην περίπτωση που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα θα συναποφασιστεί ο τρόπος, με τον οποίο θα καταβληθούν οι οφειλές.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ