Home TOP NEWS Ντρέπομαι και φοβάμαι

Ντρέπομαι και φοβάμαι

pod-agianapa-32-refs


Από όλους τους διαιτητές οι οποίοι σφυρίζουν σε αγώνες Α’ Κατηγορίας, πόσοι είναι ικανοί να φέρουν εις πέρας το έργο τους σε κάποιες αναμετρήσεις; Θα το πάρω κλασματικά. Κατά την ταπεινή μου άποψη, μόλις το 1/4. Ακόμη και οι καλοί διαιτητές, όμως, απέδειξαν πολλές φορές πως με το δίκιο τους οι οπαδοί είναι προκατειλημμένοι, όταν πρόκειται να οριστούν σε αγώνες των ομάδων τους.

Του Χρίστου Θεοχάρους, sentragoal.com.cy

Έχω μνήμη ελέφαντα, αλλά θα τολμήσω να αναφέρω ότι δεν θυμάμαι ποτέ κάποιος Κύπριος διαιτητής να άρχισε την καριέρα του και να την ολοκλήρωσε με επευφημίες και χειροκρότημα απ’ τους οπαδούς όλων των ομάδων. Για αυτό και όποιον ρωτήσεις σήμερα αν κατά την τελευταία 20ετία υπήρξε έστω ένας διαιτητής που να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, στην προσπάθειά του να θυμηθεί κάποιον με τέτοιο χαρακτηριστικό, το μυαλό του θα μπερδευτεί τόσο πολύ, που στο τέλος θα μοιάζει με ένα πιάτο ριζομακάρονα (noodles για όσους δεν κατάλαβαν τι εννοώ). Και απάντηση δεν θα λάβεις…

Πληρώνουν οι οπαδοί για να πάνε στο γήπεδο (πολλές φορές εκτός της πόλης που κατοικούν) και ένα τεράστιο ποσοστό από αυτούς, πέρασαν ή θα περάσουν απ’ το ταμείο ανεργίας. Άρα κάνουν θυσίες για να πάνε να δουν την αγαπημένη τους ομάδα και στερούνται κάποια υλικά αγαθά για να φυλάξουν ένα χρηματικό ποσό για τα εισιτήρια. Σωστά; Σωστά… Πληρώνουν οι ομάδες για τα έξοδα διαιτησίας και αν οι μαυροφορεμένοι τα… κάνουν σκατά πληρώνουν και πρόστιμο για τις δηλώσεις και τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν.

Παρένθεση: Για το τελευταίο όπως και για όλα τα τραγελαφικά που αποτελούν επακόλουθο των αποφάσεων που παίρνονται στις συνελεύσεις των σωματείων και της ΚΟΠ, φταίνε τα ίδια τα σωματεία. Όταν τους παρέχονται, όμως, κάποιες ευκολίες που αφορούν στα προπληρωμένα τηλεοπτικά δικαιώματα και χάρες σχετικά με τα κριτήρια της UEFA, δεν μπορούν να… στήσουν πόδι.

Επιστρέφουμε στο θέμα με τους διαιτητές. Όταν οι καλοί τα κάνουν μαντάρα σε ένα παιχνίδι και για τιμωρία -ή μπορεί και για τα μάτια του κόσμου- δεν οριστούν σε επόμενες αγωνιστικές, τότε αναγκαστικά αυτοί που ορίζουν τους διαιτητές, θα ορίσουν ανίκανους και «εγκληματίες» στη συνέχεια αφού μόνο τέτοιους θα έχουν στη διάθεσή τους.

Και διερωτώμαι το εξής ρε ΑΠΟΕλίστα, Ομονοιάτη, ΑΕΛίστα, Απολλωνίστα και Ανορθωσιάτη: Όταν π.χ. ορίζεται ο Αντώνης Χριστοδούλου, ο Βασίλης Δημητρίου, ο Δημήτρης Μασιάς, ο Χρίστος Νικολαΐδης και ένας – δυο άλλοι σε παιχνίδι της ομάδας σου και χάρις στην αμεσότητα των διαδικτυακών ΜΜΕ και του ραδιοφώνου ενημερώνεσαι γι’ αυτό νωρίς, υπάρχει λόγος να τραβάς τα μαλλιά σου μετά το παιχνίδι; Όχι. Αν δεν είσαι καραφλός, άρχισε από την ίδια ώρα να τα τραβάς και μέχρι τη Δευτέρα να είσαι σίγουρος πως αν δεν πέσεις θύμα ευχάριστης έκπληξης -με μία καλή διαιτησία-, δεν θα σου μείνει τρίχα.

Δυστυχώς, κανένας δεν νοιάζεται πραγματικά για την εξάλειψη των διαιτητικών λαθών και της προκατάληψης. Κανείς δεν μπορεί να δημιουργήσει υγιείς βάσεις για ανάδειξη καλύτερων διαιτητών και γενικά κανείς δεν μπορεί να διορθώσει τις τραγελαφικές καταστάσεις. Και επειδή το ποδόσφαιρο είναι καθρέφτης της κοινωνίας μας, μην περιμένετε καλύτερες μέρες τουλάχιστον για τα επόμενα πολλά χρόνια. Δεν θα σας πει κανείς τίποτα άμα είστε απαισιόδοξοι σχετικά με την πολιτική, την οικονομία και το ποδόσφαιρο αυτού του τόπου. Εύχομαι Θεέ μου να διαψευστώ, αλλά οι ρίζες που έβγαλαν στις καρέκλες που στρογγυλοκάθονται αυτοί που αποφασίζουν για το μέλλον εμάς και του ποδόσφαιρου μας, δεν μπορούν να καταστραφούν με τίποτα.

Παραθέτω τα δικά μου «ντρέπομαι» και «φοβάμαι»

-Ντρέπομαι διότι οι ανίκανοι διαιτητές του κυπριακού ποδοσφαίρου αμείβονται πλουσιοπάροχα κι ας τα κάνουν μαντάρα στους αγώνες και ταυτόχρονα ως εργαζόμενοι σε άλλους τομείς, έχουν επίσης ένα πολύ υψηλό εισόδημα (κυβερνητικοί, στρατιωτικοί, ασφαλιστές, αστυνομικοί κ.ά.). Κι ας «στραγγαλίζει» τη σημερινή νεολαία η ανεργία.

-Φοβάμαι πως ακόμη δεν φτάσαμε στον πάτο.

-Ντρέπομαι που σηκώνω τα χέρια ψηλά όποτε βρεθώ σε συζητήσεις με απελπισμένους φίλαθλους του φιλικού μου περιβάλλοντος, σχετικά με τις σημερινές καταστάσεις του ποδοσφαίρου μας.

-Φοβάμαι πως δεν θα αργήσει η μέρα που θα θρηνήσουμε θύματα.

-Ντρέπομαι που αντί οι πλείστοι οπαδοί να λυπούνται με την κατάντια του κυπριακού ποδοσφαίρου, χαίρονται με τη στεναχώρια των συνανθρώπων τους που υποστηρίζουν άλλη ομάδα.

-Φοβάμαι πως οι νεαροί διαιτητές λαμβάνουν ακόμη και σήμερα εντολές να αδικούν όσους είναι «κουμμούναροι» (αυτό βάσει των γνωστών ηχογραφημένων συνομιλιών).

-Ντρέπομαι που άλλοι διαιτητές προωθούνται με τον κόπο τους και άλλοι με τον τρόπο τους.

-Φοβάμαι ότι για μία ζωή στη Κύπρο θα ορίζονται διαιτητές σε αγώνες των ομάδων τις οποίες υποστηρίζουν και μάλιστα παλαιότερα το έκαναν φανατισμένα. Θυμηθείτε τα λεγόμενα του Μάριου Παναγή για κάποιον που τον συνέλαβαν κιόλας με μία τσάντα κροτίδες και πυρσούς και σήμερα σφυρίζει.

-Ντρέπομαι που οι πλειοψηφία των διοικήσεων των ομάδων επιθυμούν να ευνοείται η ομάδα τους παρά να υπάρχει ισονομία.

-Φοβάμαι που φτάσαμε σε σημείο γυναικόπουλα οπαδοί να ρίχνουν κροτίδες σε αυτοκίνητα ή να εκφοβίζουν αντίπαλους οπαδούς δημοσιεύοντας στο Facebook φωτογραφίες με μολότοφ.

-Ντρέπομαι που οι δίκαιοι και οι ειλικρινείς είναι είδος προς εξαφάνιση.

-Φοβάμαι πως μια ζωή θα υπάρχουν κάφροι που θα βρίζουν μανάδες δημοσιογράφων και θα τους απειλούν διότι δεν μπορούν σε όλες τις ιστοσελίδες να διαβάζουν μόνο αυτά που θέλουν και επειδή οι δημοσιογράφοι δεν δημοσιεύουν κείμενα σαν αυτά που υπάρχουν στα οπαδικά πορτάλ.

Υ. Γ.: Του οπαδού κούρεψέ του τις καταθέσεις, βάλτου πρόστιμο για τροχαίες παραβάσεις, επέβαλέ του ποινή φυλάκισης, πάρε του το σπίτι, τη γυναίκα ή φιλενάδα (θα βρει άλλη), αλλά μην του πειράξεις την ομάδα που αγαπά. Ο οπαδός πάντοτε έμοιαζε με αποδιοπομπαίο τράγο όσον αφορά στα ποδοσφαιρικής φύσεως θέματα. Κάποτε, όμως, θα ξεσπάσει και θα είναι ασυγκράτητος.

Φοβάμαι πως κάποτε θα γίνει και αυτό και ντρέπομαι για σένα ποδοσφαιρικέ παράγοντα διότι δεν θα είχες φροντίσει έγκαιρα να γνωρίζεις τι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος…