Home TOP NEWS Η πρόκριση κρίθηκε στον πρώτο αγώνα

Η πρόκριση κρίθηκε στον πρώτο αγώνα

OMONOIA1980


Στο Κύπελλο Κυπελλούχων συμμετείχε η ΟΜΟΝΟΙΑ το 1980 και η κλήρωση στον πρώτο γύρο την έφερε αντιμέτωπη με τη Βελγική Βάτερσκεϊ. Φυσικά δεν είναι γνωστή σε πολλούς, αφού οκτώ χρόνια αργότερα από τους διπλούς αγώνες με το τριφύλλι σταμάτησε τη λειτουργία της.

Στο Μακάρειο έγινε η πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων, με 17 χιλιάδες οπαδούς της «Βασίλισσας» να κατακλύζουν τις κερκίδες.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Βάτερσκεϊ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Μάριος Πραξιτέλους (70′ Λούκας Ανδρέου), Νίκος Πατίκκης, Αντωνας Παρασκευά, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Κώστας Πέτσας, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Φίλιπος Δημητρίου, Σωτήρης Καϊάφας, Σωτήρης Τσίκκος (70′ Ευαγόρας Χριστοφή), Ανδρέας Κανάρης.

Στο Μακάρειο η ΟΜΟΝΟΙΑ παίζοντας απέναντι στη Βάτερσκεϊ απογοήτευσε. Σε αντίθεση με τη Βελγική ομάδα που εξέπληξε με την εμφάνιση της. Η ΟΜΟΝΟΙΑ βρέθηκε να χάνει με 1-0 μετά το γκολ που σημείωσε στο 32′ ο Βαν Πάουκ με κεφαλιά. Προηγήθηκε ολέθριο λάθος του τερματοφύλακα Πραξιτέλους. Στο 25′ η ΟΜΟΝΟΙΑ έχασε την κλασική ευκαιρία όταν ο Καϊάφας, από ένα μέτρο, αντί να στείλει την μπάλα στα δίκτυα την έστειλε πάνω στον Βέλγο τερματοφύλακα. Επίσης, ανάλογη ευκαιρίες είχε ο Μαυρής στο 38′.

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΟΜΟΝΟΙΑ προσπάθησε για να ισοφαρίσει, αλλά ενεργούσε σπασμωδικά. Το εκμεταλλεύτηκε η βελγική ομάδα και στο 66′ σημείωσε το 2-0 με κεφαλιά του Γιάνσεν. Νέο λάθος, αυτή τη φορά από τον Λούκα Ανδρέου, τον αναπληρωματικό τερματοφύλακα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, έδωσε την ευκαιρία στον Μεντς να πετύχει με πλασαριστό σουτ το 3-0 στο 82′. Στην πορεία της μπάλας παρενέβη ο Παττίκης, ο οποίος ανέκοψε την μπάλα αλλά δεν μπόρεσε να την απομακρύνει και κατέληξε στα δίχτυα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ σημείωσε το τιμητικό της γκολ στο 87′ με ωραίο φαλτσαριστό σουτ του Κανάρη. Η Βάτερσκεϊ είχε καθαρίσει την πρόκριση.

Το ταξίδι των Βέλγων και τα στιγμιότυπα του πρώτου αγώνα:

Στο Βέλγιο ταξίδεψε δύο εβδομάδες μετά η ΟΜΟΝΟΙΑ για τον επαναληπτικό. Στο στάδιο βρέθηκαν 18.500 θεατές δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο της ομάδας μας για πρόκριση, με τις πιθανότητες να ήταν ήδη λιγοστές.

Βάτερσκεϊ – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Μάριος Πραξιτέλους, Νίκος Πατίκκης, Πέτρος Φρίξου, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Κώστας Πέτσας (20′ Σωτήρης Τσίκκος), Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Φίλιπος Δημητρίου, Σωτήρης Καϊάφας (68′ Ευαγόρας Χριστοφή), Τάκης Μιαμηλιώτης, Ανδρέας Κανάρης.

Στον επαναληπτικό η ΟΜΟΝΟΙΑ συνετρίβη με 4-0. Παρά τη συντριβή, όμως, η ΟΜΟΝΟΙΑ στάθηκε πολύ καλά στο γήπεδο. Στο 4′ λίγο έλειψε ν’ άνοιγε το σκορ όταν δυνατή κεφαλιά του Καϊάφα απέκρουσε θεαματικά ο Πουντέλσκο. Στο 17′ οι Βέλγοι σημείωσαν το 1-0 με το Γιάνσεν, αλλά η ΟΜΟΝΟΙΑ κράτησε γερά στο πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη, στο 65′, ο Πλέσερς με πέναλτι σημείωσε το 2-0. Στο 71′ ο Κλειτος, αφού πέρασε και τον τερματοφύλακα Πουντέλσκο πλάσαρε τη μπάλα προς τα ανυπεράσπιστα δίχτυα. Αμυντικός της Βάτερσκεϊ την πρόλαβε στη γραμμή. Έγινε σύγχυση μέσα στην περιοχή, νέο σουτ ακολούθησε από τον Κανάρη και η μπάλα αποκρούστηκε με τα πόδια του Πουντλένκο. Οργανώθηκε αντεπίθεση και οι Βέλγοι έφθασαν στο 3-0 με τον βαν Πάουκ. Ο ίδιος παίκτης στο 80′ σημείωσε το τελικό 4-0 για τη Βάντελσκεϊ.

Η βελγική ομάδα στη συνέχεια της διοργάνωσης αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο από τη Φορτούνα Ντίσελντορφ, με 0-0 και 0-1.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»