Home TOP NEWS Με χέρι βοηθείας μας έβγαλαν έξω οι Φινλανδοί

Με χέρι βοηθείας μας έβγαλαν έξω οι Φινλανδοί

OMONOIA1982


Μια ισοδύναμη της ομάδα είχε αντίπαλο η ΟΜΟΝΟΙΑ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1982. Η κληρωτίδα έβγαλε την Ελσίνκι αντίπαλο της ομάδας μας, που πίστεψε στην πρόκριση όμως δεν τα κατάφερε. Στον επαναληπτικό στη Φιλανδία κρίθηκαν όλα, εκεί όπου στην αντίπαλη ομάδα δόθηκε… χέρι βοηθείας…

Μέσα στην καυτή έδρα του Μακαρείου σταδίου, το τριφύλλι πήρε προβάδισμα πρόκρισης. Στις κερκίδες βρέθηκαν 15 χιλιάδες οπαδοί της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Ελσίνκι (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Μάριος Πραξιτέλους, Νίκος Πατίκκης, Αντωνας Παρασκευά, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Σωτήρης Τσίκκος, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής» (86′ Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος»), Φίλιππος Δημητρίου, Άριστος Σεργίου (57′ Άντρος Σάββα), Γιώργος Σαββίδης, Ανδρέας Κανάρης.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ πέτυχε νίκη με καθαρό σκορ στο Μακάρειο, βάζοντας γερές βάσεις για την πρόκριση. Η νίκη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σημειώθηκε με αρκετή δυσκολία. Έχασε όμως ευκαιρίες με τον Άριστο 18′ και Κανάρη 33′. Μόλις στο 45′ κατάφερε να ανοίξει το σκορ με δυνατό σουτ του Φίλιππου από το ύψος της περιοχής.

Στο δεύτερο ημίχρονο, η ΟΜΟΝΟΙΑ συνέχισε την πίεση και στο 60 ο Φίλιππος έκανε κατά μέτωπο επίθεση, περνώντας τους πάντες και με μπαλιά την κατάλληλη στιγμή έβγαλε τον Άριστο φάτσα με τον Φιλανδό τερματοφύλακα. Ο νεαρός επιθετικός της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ενήργησε βεβιασμένα και το σουτ που έκανε έφυγε απελπιστικά άουτ. Η λύτρωση για την ΟΜΟΝΟΙΑ ήρθε στο 87′, όταν ο Κάντηλος εκμεταλλεύτηκε παράλληλη σέντρα του Κανάρη. Η ΟΜΟΝΟΙΑ με το 2-0 είχε αυξήσει τις ελπίδες της για την πρόκριση.

 

Στο Ολυμπιαστάντιον του Ελσίνκι έγινε ο επαναληπτικός. Στον αγώνα κόπηκαν μόλις 1578 εισιτήρια.

Ελσίνκι – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Μάριος Πραξιτέλους, Νίκος Πατίκκης (Ανδρέας Ανδρέου «Κάντηλος»), Αντωνας Παρασκευά, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Σωτήρης Τσίκκος, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Φίλιππος Δημητρίου (83′  ‘Αντρος Σαββα), Άριστος Σεργίου, Γιώργος Σαββίδης, Ανδρέας Κανάρης.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν τα κατάφερε, καλύτερα, εκτελέστηκε. Παίζοντας κόντρα σε εχθρική διαιτησία από την αρχή του αγώνα φάνηκε ότι δεν θα ήταν η βραδιά της. Ο Νορβηγός διαιτητής ανεχόταν το πολύ σκληρό παιγνίδι των Φιλανδών και από το 50′ υποχρέωσε την ΟΜΟΝΟΙΑ να παίζει με 10 παίκτες, αφού απέβαλε τον Πατίκκη. Η ΟΜΟΝΟΙΑ βρέθηκε να χάνει νωρίς στο 4′ με 1-0, με γκολ του Ράσιμους και κρατούσε γερά μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Στην επανάληψη η προσπάθεια της ΟΜΟΝΟΙΑΣ συνεχίστηκε, αλλά στο 50′ σημειώθηκε η αποβολή του Πατίκκη όταν ο παίκτης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κέρδισε ένα φάουλ, περικυκλώθηκε από Φιλανδούς παίκτες, δέχθηκε σπρωξιές και ο Νορβηγός διαιτητής αντί ν’ αρχίσει να δείχνει κίτρινες στους αντιπάλους έβγαλε κατευθείαν κόκκινη στον Πατίκκη.

Αυτό πείσμωσε ακόμη περισσότερο την ΟΜΟΝΟΙΑ και οι Φιλανδοί έψαχναν τρόπο να πετύχουν γκολ. Τελικά ήρθε στο 61′, όταν ο Τούρκος με φιλανδικό διαβατήριο Ισμαϊλ σημείωσε το 2-0, αφού προηγουμένως έκανε διπλό φάουλ πάνω στους Κλείτο και Κοντογιώργη και με την ανοχή του διαιτητή σημείωσε ανενόχλητος το γκολ. Ο ίδιος παίκτης στο 79′, με γυριστό σουτ, σημείωσε το τελικό 3-0 δίνοντας τη νίκη-πρόκριση στη φιλανδική ομάδα.

Η φιλανδική ομάδα αποκλείστηκε στο δεύτερο γύρο από τη Λίβερπουλ, με 1-0 και 0-5.

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»