Home TOP NEWS Όταν άφησε άφωνη την Ευρώπη

Όταν άφησε άφωνη την Ευρώπη

OMONOIA1979 (2)
Λίγο πριν τη σέντρα στο παιχνίδι ΟΜΟΝΟΙΑ-Άγιαξ

Τέσσερις αναμετρήσεις έδωσε για το Κύπελλο Πρωταθλητριών η ΟΜΟΝΟΙΑ το 1979. Στον πρώτο γύρο αντιμετώπισε την Ρεντ Μπόις, ενώ στο δεύτερο το μεγάλο Άγιαξ! Μπορεί κόντρα στην ομάδα από το Λουξεμβούργο, το «τριφύλλι» να πήρε την πρόκριση, όμως η μεγαλύτερη επιτυχία εκείνη τη χρονιά επιτεύχθηκε απέναντι στην Ολλανδική ομάδα…


Τον αγώνα του Λουξεμβούργου παρακολούθησαν δύο χιλιάδες θεατές.

Ρεντ Μπόις – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Λούκας Ανδρέου, Πέτρος Φρίξου, Αντωνας Παρασκευά (Χαράλαμπος Κοντογιώργης), Κλείτος Ερωτοκρίτου, Νίκος Πατίκκης, Κούλλης Πογατζής, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Σωτήρης Τσίκκος (Κώστας Πέτσας), Σωτήρης Καϊάφας, Φίλιππος Δημητρίου, Ανδρέας Κανάρης.

Η πορεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ άρχισε στο Λουξεμβούργο όπου ηττήθηκε με 2-1. Η ΟΜΟΝΟΙΑ μπορεί να έχασε το παιγνίδι αλλά φάνηκε στο γήπεδο ότι ήταν μια ανώτερη ομάδα. Ο ντι Νομένικο άνοιξε το σκορ στο 20′ με πέναλτι, αλλά ισοφάρισε για την ΟΜΟΝΟΙΑ ο Παττίκης στο 35′. Στην επανάληψη ο Βάγκνερ έδωσε τη νίκη στη Ρεντ Μπόις στο 69′. Η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν μπόρεσε στη συνέχεια να φθάσει στο γκολ, αφού οι Λουξεμβούργιοι κράτησαν γερά το 2-1, το οποίο αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία. Μια καλή ΟΜΟΝΟΙΑ θα έκανε σκόνη το στενό και θα ‘παιρνε άνετα την πρόκριση.

 

Ήθελε νίκη πρόκριση η ΟΜΟΝΟΙΑ στον επαναληπτικό και με τη στήριξη 14500 οπαδών της τα κατάφερε. Στο Μακάρειο στάδιο διεξήχθη ο αγώνας.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Ρεντ Μπόις (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Μάριος Πραξιτέλους, Πέτρος Φρίξου, Αντωνας Παρασκευά, Κούλλης Πογατζής, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Χαράλαμπος Κοντογιώργης (Ευαγόρας Χριστοφή), Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής», Φίλιπος Δημητρίου, Σωτήρης Τσίκκος (Κώστας Πέτσας), Σωτήρης Καϊάφας, Ανδρέας Κανάρης.

Στον επαναληπτικό, η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν σωστό πολυβόλο και διέλυσε την ομάδα του Λουξεμβούργου, σημειώνοντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη νίκη της στην Ευρώπη.

Το «τριφύλλι» παίζοντας πολύ καλά αλλά προπάντων αποτελεσματικά, ιδιαίτερα στο πρώτο ημίχρονο, παρέσυρε τη Ρεντ Μπόις.

Στο 7′, ο Καϊάφας με εκπληκτική κεφαλιά μετά από σέντρα του Μαυρή άνοιξε το σκορ. Ένα λεπτό αργότερα ο Κανάρης με σουτ σημείωσε το 2-0 και η βραδιά έγινε πολύ δύσκολη για την κόκκινη ομάδα των Ρεντ Μπόις. Το 3-0 σημείωσε ο Φίλιππος στο 40′, ενώ στο 42′ ο Σμιτ μείωσε σε 3-1. Στην εκπνοή ο Καϊάφας με πέναλτι ανέβασε τον δείκτη του σκορ στο 4-1.

Στην επανάληψη ο διαιτητής της συνάντησης απέβαλε τον Μισό. Η Ρεντ Μπόις ισοζύγισε τον αγώνα αλλά στο 70′ ο Καϊάφας με νέο πέναλτι σημείωσε το 5-1. Το τελικό 6-1 σημείωσε ο ίδιος με τρομακτική βολίδα και η ΟΜΟΝΟΙΑ με τη λήξη της συνάντησης γνώρισε την αποθέωση από 15.000 περίπου φιλάθλους.

OMONOIA1979 (1)
Λίγο πριν την έναρξη του επαναληπτικού

Μέσα σε μια καυτή έδρα και ομάδα μια από τις καλύτερες ομάδες της εποχής είχαν να αντιμετωπίσουν οι «πράσινοι» στο δεύτερο γύρο. Στο Άγιαξ Στάντιον, στις 24 Οκτωβρίου 1979, βρέθηκαν 12 χιλιάδες θεατές για τον αγώνα Άγιαξ – ΟΜΟΝΟΙΑ.

Άγιαξ – ΟΜΟΝΟΙΑ (2ο γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Μάριος Πραξιτέλους, Πέτρος Φρίξου, Αντωνας Παρασκευά, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Κούλλης Πογατζής, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Κώστας Πέτσας, Φίλιπος Δημητρίου, Σωτήρης Καϊάφας, Σωτήρης Τσίκκος, Ανδρέας Κανάρης.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ έπαιξε φοβισμένα και ο Άγιαξ το εκμεταλλεύτηκε και υποχρέωσε την ΟΜΟΝΟΙΑ στη μεγαλύτερη της ευρωπαϊκή ήττα. Ο Άγιαξ δεν ήταν καθόλου η μεγάλη ομάδα του παρελθόντος, αλλά είχε στις τάξεις του σπουδαίους παίκτες, όπως ο Κρολ, Σράιβερς, Άρνεσεν, Λέμπρι, Λα Λινγκ και Ταχαμάτα. Το 10-0 ήταν ένα πολύ βαρύ σκορ για την ΟΜΟΝΟΙΑ. Ο Δανός Σόρεν Λέμπρι πέτυχε 5 γκολ (14′, 28′ 44′ 72′ 74′) και τα άλλα 5 πέτυχαν οι Κρολ 53′ με πέναλτι, Άρνεσεν 58 και Μπλάνκερ (66, 82′, 87′). Το ημίχρονο είχε τελειώσει με 3-0 και τον αγώνα παρακολούθησαν 12.000 θεατές.

Τα γκολ του Άγιαξ στο πρώτο παιχνίδι στην Ολλανδία:

Η πρόκριση είχε κριθεί από από πρώτο παιχνίδι, όμως το Μακάρειο ήταν κατάμεστο με 18 χιλιάδες Ομονοιάτες. Δεν περίμενε κανείς τους κάτι περισσότερο από το να παρακολουθήσει ένα όμορφο αγώνα ούτε είχε απαιτήσεις, όμως εκείνη τη βραδιά, στις 7 Νοεμβρίου 1979, η ΟΜΟΝΟΙΑ πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία της. Παράλληλα είναι η μεγαλύτερη ήττα στην ιστορία του Άγιαξ μέχρι σήμερα.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Άγιαξ (2ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Μάριος Πραξιτέλους, Πέτρος Φρίξου, Αντωνας Παρασκευά, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Κούλλης Πογατζής, Χαράλαμπος Κοντογιώργης, Κώστας Πέτσας, Φίλιπος Δημητρίου, Σωτήρης Καϊάφας, Σωτήρης Τσίκκος, Ανδρέας Κανάρης.

Ήταν μια βραδιά που κανείς Ομονοιάτης δεν πρόκειται να ξεχάσει. Μπορεί να μην προκρίθηκε η ΟΜΟΝΟΙΑ, αλλά ήταν η βραδιά της συντριβής του Άγιαξ με 4-0, ενώ με λίγη τύχη ίσως να ήταν και μεγαλύτερο σκορ.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ άφησε την Ευρώπη άφωνη. Συνέτριψε τον Άγιαξ με 4-0, γράφοντας άλλη μια χρυσή σελίδα στην ιστορία της αλλά και σ’ αυτήν του κυπριακού ποδοσφαίρου γενικότερα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ συγκλόνισε με την απόδοση της. Τα ξένα πρακτορεία επαναλάμβανα το σκορ και το BBC ήταν χαρακτηριστικό. Μιλούσε για βόμβα στην Κύπρο, ποδοσφαιρική βέβαια, και επανέλαβε το σκορ δύο φορές λέγοντας ότι ήταν αληθινό.

Ποτέ στην ιστορία των ευρωπαϊκών ομάδων δεν σημειώθηκε ένα τόσο μεγάλο αποτέλεσμα επί μιας μεγάλης ομάδας του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Βέβαια, ο Άγιαξ ήρθε εφσυχασμένος με το 10-0 στην πλάτη. 6 από τους βασικούς του παίκτες αγωνίστηκαν στη Λευκωσία (δεν έπαιξαν οι Κρολ, Άρνεσεν, Μπλάνκερ, ενώ οι Ζβάνμπορμ και Βάινμπεργκ δεν αγωνίστηκαν σε κανένα από τα δύο παιγνίδια), αλλά αυτό δεν μείωσε σε καμία περίπτωση την πολύ μεγάλη νίκη της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Ο Άγιαξ έγινε ρεζίλι. Ο προπονητής του Λίο Μπενάκερ δεν πρέπει να ένιωθε καθόλου καλά μετά τη συντριβή. Όμως, αυτός ο Άγαξ έφθασε μέχρι την ημιτελική φάση της διοργάνωσης και αποκλείστηκε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ, με 2-0 και 1-0.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ άνοιξε το σκορ στο 10′ με σουτ του Τσίκκου. Είχε προηγηθεί σουτ του Κανάρη πάνω στον Στράιβερς. Στο 13′ ο Φ. Δημητρίου σημείωσε το 2-0 από κοντά και οι παίκτες του Άγιαξ τα είχαν χάσει. Σουτ του Φ. Δημητρίου στο 33′ βρήκε το δοκάρι. Στο 38′, ο Καϊάφας σημείωσε το 3-0 με σουτ στέλνοντας τον Άγιαξ με πολλά προβλήματα στην ανάπαυλα του ημιχρόνου. Στην επανάληψη η ΟΜΟΝΟΙΑ συνέχισε στον ίδιο ρυθμό και στο 56′ ο κανονιέρης Καϊάφας με σουτ έκανε το 4-0. Στο 80′ ο ίδιος παίκτης βρέθηκε μόνος με τον τερματοφύλακα Σράιβερς, αλλά δεν μπόρεσε να τον νικήσει.

Τον μεγάλο και ιστορικό αγώνα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ παρακολούθησαν 18.000 θεατές, οι οποίοι προέβησαν σε πρωτοφανείς πανηγυρισμούς.

Τον αγώνα είχε παρακολουθήσει και ο τεχνικός διευθυντής της Νότιγχαμ Φόρεστ και είπε ότι ένα 7-0 για την ΟΜΟΝΟΙΑ θα ήταν πιο δίκαιο αποτέλεσμα και ότι ο Άγιαξ υπέκυψε στην ανωτερότητα του αντιπάλου του. Η Νότιγχαμ Φόρεστ βρέθηκε στο δρόμο του Άγιαξ στην ημιτελική φάση, το απέκλεισε με 2-0 και 0-1, και στη συνέχεια κατέκτησε τον τίτλο.

Τα στιγμιότυπα της ιστορικής νίκης επί του «Αίαντα»:

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»

OMONOIA1979