Home TOP NEWS Το τριφύλλι κόντρα στη «μεγάλη κυρία»

Το τριφύλλι κόντρα στη «μεγάλη κυρία»

OMONOIA1977 (3)
Μονομαχία Καϊάφα – Βίρντις στον αγώνα του ΓΣΠ

Τη «μεγάλη κυρία» επιφύλασσε η κληρωτίδα για αντίπαλο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1977. Κόντρα σε μια μεγάλη ομάδα όπως η Γιουβέντους οι πιθανότητες πρόκρισης ήταν ελάχιστες, οι «πράσινοι» αν μη τι άλλο όμως έζησαν μοναδικές στιγμές στις δύο αναμετρήσεις.


Στο ΓΣΠ διεξήχθη η πρώτη μάχη μεταξύ των δύο ομάδων, την οποία παρακολούθησαν 12 χιλιάδες οπαδοί του τριφυλλιού.

ΟΜΟΝΟΙΑ – Γιουβέντους (1ος γύρος – 1ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Λούκας Ανδρέου, Νίκος Πατίκκης, Αντώνης Παρασκευά, Τάκης Μιαμηλιώτης, Κλείτος Ερωτοκρίτου, Γκρέγκορυ Σάββα, Σωτήρης Τσίκκος, Κούλλης Πογιατζής (60′ Αντώνης Κωνσταντίνου «Τσιακλής»), Σωτήρης Καϊάφας, Νίκος Χαραλάμπους, Ανδρέας Κανάρης.

Με την κάτοχο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ομάδα της Γιουβέντους, κληρώθηκε η ΟΜΟΝΟΙΑ. Οι «πράσινοι» έχασαν από ένα κατά πολύ ανώτερο αντίπαλο με 3-0. Η «μεγάλη κυρία» ήρθε στην Κύπρο με όλα τα αστέρια της και έπαιξε ίσως το καλύτερο ποδόσφαιρο από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, στην Κύπρο.

Η ομάδα του Τζιοβάνι Τραπατόνι μάγεψε τους Κύπριους φιλάθλους και απέδειξε ότι δίκαια είχε κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, την προηγούμενη περίοδο. Μάλιστα, για να φθάσουν στην κατάκτηση είχαν αποκλείσει στην ημιτελική φάση την ΑΕΚ. Η Γιουβέντους ξεδίπλωσε τις ποδοσφαιρικές αρετές μέσα στο ΓΣΠ, παίζοντας απλά και ουσιαστικά.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ με το ξεκίνημα του αγώνα προσπάθησε να παρασύρει τη Γιουβέντους σ’ ένα παγωμένο παιγνίδι και τα κατάφερε μέχρι το 35′, όταν ο Μπέτεγκα με ατομική προσπάθεια και σουτ σημείωσε το 1-0. Στο 42′ διαδοχικά σουτ των Μπέτεγκα και Καμπρίνι απέκρουσε ασταθώς ο Λούκας Ανδρέου, αλλά ο Φάνα μ’ ένα τρίτο σουτ έγραψε το 2-0. Η Γιουβέντους είχε και ένα δοκάρι με σουτ του Καμπρίνι.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι Ιταλοί ήλεγχαν πλήρως τον αγώνα και έκαναν ό,τι ήθελαν. Η ΟΜΟΝΟΙΑ, όμως, στο 53′ απείλησε με τον Καϊάφα όταν το σουτ απέκρουσε εντυπωσιακά ο Ντίνο Τζοφ. Στο 59′ ο Πάολο Βίρντις σημείωσε το 3-0. Στο 67′ η ΟΜΟΝΟΙΑ ζήτησε πέναλτι, όταν ο Καμπρίνι απέκρουσε με το χέρι, αλλά δεν της δόθηκε. Νέο δοκάρι για τη Γιουβέντους στο 83′ με τον Φάνα.

Το τέλος του αγώνα βρήκε τη «μεγάλη κυρία» του ιταλικού ποδοσφαίρου να πανηγυρίζει μια καθαρή νίκη και να καταχειροκροτείται από 12 χιλιάδες φιλάθλους.

OMONOIA1977 (1)

Στο Κομουνάλε του Τορίνο πραγματοποιήθηκε ο επαναληπτικός, δύο εβδομάδες αργότερα από το πρώτο παιχνίδι. Κόπηκαν 18 χιλιάδες εισιτήρια στον αγώνα.

Γιουβέντους – ΟΜΟΝΟΙΑ (1ος γύρος – 2ος αγώνας)

Η ενδεκάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ: Λούκας Ανδρέου (46′ Δήμος Ελευθεριάδης), Νίκος Πατίκκης, Αντωνας Παρασκευά, Τάκης Μιαμηλιώτης, Κούλλης Πογιατζής, Γκρέγκορυ Σάββα, Χριστάκης Ομήρου «Μαυρής» (23′ Σωτήρης Τσίκκος),  (60′ Αντώνης Κωνσταντίνου «Τσιακλής»), Κλείτος Ερωτοκρίτου, Σωτήρης Καϊάφας, Νίκος Χαραλάμπους, Ανδρέας Κανάρης.

Στον επαναληπτικό που έγινε στο Κουμουνάλε, η ΟΜΟΝΟΙΑ στάθηκε πολύ καλά στο γήπεδο και έχασε με 2-0. Έχασε νωρίς τον Μαυρή που τραυματίστηκε και αποχώρησε στο 22′ και στο διάστημα 64′ – 79′ τον Χαραλάμπους που επίσης τραυματίστηκε. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν οι Μπονισένια στο 12′ με κεφαλιά και Βίρντις στο 75′, επίσης με κεφαλιά.

Η Γιούβε, που είχε κάνει κάποιες αλλαγές σε σχέση με τον αγώνα του ΓΣΠ, αποκλείστηκε στον ημιτελικό από την Μπρίζ με 1-0 και 0-2.

Στιγμιότυπα από τον επαναληπτικό στο Τορίνο: 

Πηγή: Tο βιβλίο του Γιώργου Στεφανίδη «40 Χρόνια Κυπριακές ομάδες στην Ευρώπη, 1963-2003»

OMONOIA1977 (2)
Το εισιτήριο του αγώνα στην Ιταλία