Home TOP NEWS Το κλείσιμο μιας μεγάλης τρύπας

Το κλείσιμο μιας μεγάλης τρύπας

anaxorisi apostolis gia varsovia-jaggelonia (13)


Με την απόκτηση του Μπεμπέ το «τριφύλλι» καλύπτει ένα κενό, το οποίο δεν υπήρχε μόνον την περασμένη περίοδο στο ρόστερ της.
Του Αλέξη Πάμπου, sigmalive.com/sports
Στον επαναληπτικό με την Ντινάμο Μπατούμι την εν λόγω θέση κάλυψε στα πρώτα λεπτά ο Γκουλόν. Την περασμένη περίοδο στον ίδιο ρόλο είχαν δοκιμαστεί οι Σκέμπρι, Κιρμ, Ράμος και Γκαρθία. Τα προηγούμενα χρόνια την ίδια αποστολή είχαν αναλάβει οι Φερνάντες, Μπραντάο, Πλατινί, Τέιλορ, Αγκουιάρ, Ζοάο Άλβες κ.ά.
Το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε το ίδιο: από το καλοκαίρι του 2012 ουδείς κατάφερε να «μπει στα παπούτσια» του Νούνο Ασίς και να τον αναπληρώσει επάξια και αποτελεσματικά στο ρόλο του οργανωτή. Στον αντίποδα, με την πάροδο του χρόνου ο Πορτογάλος έγινε τόσο απαραίτητος στους «πρασίνους», ώστε την περασμένη περίοδο να χρησιμοποιείται (κυρίως στο ξεκίνημά της) και ως αμυντικός μέσος και ως εξτρέμ, προκειμένου να είναι διαρκώς στην ενδεκάδα.
Ότι η πλήρης αξιοποίηση του Ασίς σε αυτήν την ηλικία περνά μέσα από τη χρησιμοποίησή του μόνο στη φυσική του θέση (και όχι για ολόκληρο ενενηντάλεπτο και σε διαδοχικά παιχνίδια) είναι τόσο προφανές όσο το ταλέντο του. Και το ευτύχημα για τον ίδιο, τον προπονητή του και την ομάδα του είναι πως έπειτα από μια τριετία η Ομόνοια φαίνεται πως βρήκε επιτέλους την κατάλληλη εναλλακτική σε μια νευραλγική θέση.
Ο Λουτσιάνο Μπεμπέ έκλεισε μεν πριν λίγους μήνες τα 34, αλλά ανήκει επίσης στην (ολιγομελή) κατηγορία των παικτών που γίνονται καλύτεροι με το πέρασμα του χρόνου. Στην ΑΕΛ ο Βραζιλιάνος έκανε όσα ακριβώς στην Ομόνοια ο Ασίς. Έχουν την ίδια σωματοδομή, το ίδιο ταλέντο, την ίδια τεχνική, την ίδια ποδοσφαιρική σκέψη και αντίληψη, τις ίδιες αρετές. Ο Κώστας Καϊάφας καλείται απλώς να τους μοιράσει (ανάλογα με τη φόρμα τους, την τακτική του και τις ιδιαιτερότητες κάθε αγώνα) το χρόνο και το «τριφύλλι» θα έχει βγει πολλαπλά ωφελημένο.
Ο Μπεμπέ μάλιστα προσφέρει στον 41χρονο τεχνικό τη δυνατότητα για ακόμη περισσότερη τακτική ευελιξία, καθώς μπορεί άνετα να συνυπάρξει με τον Ασίς στην ενδεκάδα. Απέναντι σε μαζικά αμυνόμενους αντιπάλους που σπάνια θα περνούν τη μεσαία γραμμή, η Ομόνοια θα μπορεί να αυξήσει την επιθετικότητά της υιοθετώντας ένα 4-1-4-1 με έναν αμυντικό μέσο και τους Ασίς και Μπεμπέ ως εσωτερικούς (δημιουργικούς) μέσους στη γραμμή πίσω από τον επιθετικό περιοχής.