Home ΑΡΧΕΙΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

1960 (1)


Σε αυτήν την ιστορική φωτογραφία, που δεν θα πρέπει να λείπει από κανένα ΟΜΟΝΟΙΑΤΙΚΟ σπίτι, διακρίνονται οι λεβέντες ποδοσφαιριστές που έφεραν το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του Σωματείου μας. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που το 1961, υπό την τεχνική καθοδήγηση του Νάκο Τσιακμάκοφ, πανηγύρισαν αήττητοι την κατάκτηση του πρωταθλήματος, δημιουργώντας και ρεκόρ τερμάτων, καθώς είχαν σκοράρει 91 φορές σε 24 αγώνες!

Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά: Βατυλιώτης, Π. Τρικούπης, Ν. Ελευθεριάδης, Κώστας, Τάκης και Αντωνής. Καθήμενοι: Κακουλλής, Κ. Χριστοφόρου, Τσελεπής, Πάκκος και Έσσο.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ πλησίασε για πρώτη φορά στο ιστορικό επίτευγμα της κατάκτησης του πρώτου πρωταθλήματος, την αγωνιστική περίοδο 1959-60, όταν με προπονητή τον Ισραηλίτη, Έλι Φουκς και με “βάση” τη νεαρή ομάδα που έφτιαξε μία χρονιά προηγουμένως ο Δυτικογερμανός, Καρλ Βίγκλερ, τερμάτισε στη 2η θέση, ένα βαθμό λιγότερο από την πρωτοπόρο Ανόρθωση.

Μάλιστα, η υπόθεση τίτλος είχε κριθεί μία αγωνιστική πριν το φινάλε, όταν ο αγώνας της ομάδας μας με αντίπαλο τον Πεζοπορικό είχε διακοπεί λόγω σοβαρών επεισοδίων, όταν η ομάδα μας έχανε με 3-1. Έγιναν πολλά θλιβερά εκείνη την ημέρα, σε βάρος των ποδοσφαιριστών και των οπαδών της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, τη στιγμή που η ομάδα μας ήταν μπροστά στο σκορ με 0-1.

Τελικά, από την ευρύτερη σύρραξη που ακολούθησε, τιμωρήθηκε η ΟΜΟΝΟΙΑ, καθώς ο αγώνας κατακυρώθηκε με σκορ 3-1, υπέρ του Πεζοπορικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία αγωνιστική η ΟΜΟΝΟΙΑ φιλοξένησε την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ανόρθωση, την οποία κέρδισε με επιβλητικό τρόπο 5-2, βγάζοντας χαρακτήρα μεγάλης ομάδας στο γήπεδο.

Αυτό που δεν έγινε εκείνη την χρονιά, έγινε την επόμενη. Στην αγωνιστική περίοδο 1960-61, ήρθε η ανταμοιβή για τους κόπους και τις θυσίες χιλιάδων ανθρώπων. Ήταν το επιστέγασμα μίας άνευ προηγουμένου μεγάλης, επίμονης και σκληρής διαδρομής, γεμάτης κάθε λογής “εμπόδια”. Δημιουργήθηκε μία πανίσχυρη ομάδα, η οποία με προπονητή τον Βούλγαρο, Νάκο Τσακμάκοφ, στέφθηκε αήττητη πρωταθλήτρια Κύπρου, τρεις αγωνιστικές πριν τελειώσει το πρωτάθλημα!

1960 (2)

Οι παίκτες αστέρες της τρομερής αυτής ομάδας, ήταν οι Ελευθεριάδης, Τάκης, Βατυλιώτης, Κώστας, Αντωνής, Έσσο, Κακουλλής, Πάκκος, Κόκος, Πόντζιος, Τσελεπής, Αντωνάκης και Παυλάκης.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ πραγματοποιούσε μεγαλειώδεις εμφανίσεις και κέρδιζε τα περισσότερα της παιχνίδια με άνεση και με μεγάλα σκορ. Μόνο τυχαία δεν χαρακτηρίστηκε ως η ομάδα-θαύμα της εποχής. Η υπεροχή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ καταδεικνύεται και από το ασύλληπτο ρεκόρ που κατέγραψε, με τα 91 τέρματα υπέρ, σε 24 αγώνες!

Πάνω από 12 χιλιάδες φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αποθέωσαν την ομάδα τους, στην επικράτησή σε βάρος της Ανόρθωσης με 2-0, μία νίκη που έφερε και μαθηματικά τον τίτλο του πρωταθλητή. Αυτήν την ιστορική για το Σωματείο στιγμή, την πανηγύρισαν όχι μόνο οι 12 χιλιάδες οπαδοί, που γέμισαν από άκρη σε άκρη το παλιό ΓΣΠ, αλλά και χιλιάδες άλλοι που την έζησαν νοερώς σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε γωνιά της Κύπρου.

Οι συμμετοχές των ποδοσφαιριστών στην ιστορική χρονιά του Σωματείου μας:

1960 (3)

1. Νίκος Ελευθεριάδης 24
2. Τάκης Αντωνίου (αρχ.) 24
3. Αντωνής Κυριάκου 24
4. Ανδρέας Κακουλλής 24
5. Κώστας Παναγιώτου 24
6. Ανδρέας Κωνσταντίνου 22
7. Ανδρέας Πάκκος 22
8. Χρίστος Βατυλιώτης 22
9. Κόκος Χριστοφόρου 21
10. Παναγιώτης Τσελεπής 17
11. Στέλιος Πόντζιος 15
12. Αντωνάκης Γρηγορίου 12
13. Παυλάκης Τρικούππης 10
14. Αντωνάκης Ασσιώτης 2
15. Κοκκινίδης 1
16. Κριτωνής 1
17. Κόκος Κοντός 1

Οι σκόρερ της ομάδας μας, στον δρόμο προς την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος:

1. Κόκος Χριστοφόρου 21
2. Στέλιος Πόντζιος 15
3. Παναγιώτης Τσελεπής 13
4. Κώστας Παναγιώτου 12
5. Ανδρέας Πάκκος 10
6. Ανδρέας Κακουλλής 8
7. Ανδρέας Έσσο 6
8. Αντωνάκης Γρηγορίου 4
9. Τάκης Αντωνίου 1
10. Αντωνής Κυριάκου 1

Αφιέρωμα από την επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου μας.