Home TOP NEWS Όταν η ΟΜΟΝΟΙΑ κατέκτησε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της

Όταν η ΟΜΟΝΟΙΑ κατέκτησε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της

1972


Μία εικόνα, χίλιες λέξεις: 1972, η αφετηρία των θριάμβων και το πρώτο νταμπλ στην ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ!

Είναι από τις περιπτώσεις που η δύναμη της εικόνας, υπερέχει αισθητά του λόγου. Η φωτογραφία μας στέλλει στο έτος 1972 και στον τελικό κυπέλλου ανάμεσα στην ΟΜΟΝΟΙΑ και τον Πεζοπορικό, τον οποίο η ομάδα μας κέρδισε με 3-1. Αυτόν τον αγώνα τον παρακολούθησαν περίπου 15.000 φίλαθλοι, αν και είχαν διατεθεί 10.300 εισιτήρια. Η ομάδα μας προερχόταν από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και ο κόσμος της, την ακολούθησε σαν χείμαρρος και στον τελικό κυπέλλου, κάνοντας το παλιό ΓΣΠ να φαίνεται πολύ μικρό για να τον φιλοξενήσει στις εξέδρες του. Χιλιάδες φίλοι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, που δεν κατέστη δυνατό να εξασφαλίσουν εισιτήριο, παρακολούθησαν το παιχνίδι από τα κτίρια γύρω από το στάδιο και από τον τοίχο του σταδίου. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως, βάση των δημοσιευμάτων της εποχής, το 90% των φιλάθλων που παρακολούθησαν τον τελικό, ήταν οπαδοί της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

1972fans

Το “τριφύλλι” δεν άφησε ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία για να κατακτήσει το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του. Μετά από ένα συναρπαστικό τελικό κυπέλλου, επιβλήθηκε με 3-1 του Πεζοπορικού στην παράταση, αφού το παιχνίδι στην κανονική του διάρκεια έληξε 1-1 και κατέκτησε το τρόπαιο. Τα “χρυσά” γκολ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πέτυχαν οι Ροτσίδης, Κανάρης και Αντωνίου. Πριν φτάσει στον τελικό η ομάδα μας, απέκλεισε κατά σειρά το Νέο Αιώνα, τον ΑΣΙΛ, την Αλκή και την ΕΠΑ. Το ιστορικό γεγονός της κατάκτησης του νταμπλ, πανηγυρίστηκε με άκρατο ενθουσιασμό και απερίγραπτη περηφάνια από τον κόσμο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, τόσο στο γήπεδο μετά τη λήξη του τελικού κυπέλλου, όσο και στους δρόμους της Λευκωσίας, αλλά και στο Οίκημα του Σωματείου. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ήταν ξανά στην κορυφή του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Αυτό το επίτευγμα, ήταν η απαρχή για ακόμη μεγαλύτερους θριάμβους.

Η αγωνιστική περίοδος 1971-72, είναι εξαιρετικά σημαντική για την ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Μετά από έξι χρόνια και αρκετές περιπτώσεις στις οποίες χάθηκαν τίτλοι στις λεπτομέρειες, η ομάδα μας με ένα νεανικό σύνολο γεμάτο ταλέντο, κατέκτησε το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Τερμάτισε στην πρώτη θέση συγκεντρώνοντας δύο βαθμούς περισσότερους από την ΕΠΑ και επτά από την Ένωση, ενώ είχε την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και τη δεύτερη καλύτερη επίθεση. Η ΟΜΟΝΟΙΑ ξεκίνησε καλά το πρωτάθλημα εκείνης της αγωνιστικής περιόδου, στην πορεία δέχτηκε δύο συνεχόμενες ήττες, ωστόσο βρήκε τα ψυχικά αποθέματα, αντέδρασε επιδεικνύοντας χαρακτήρα μεγάλης ομάδας και με ένα πολύ καλό σερί αποτελεσμάτων στέφθηκε πρωταθλήτρια.

1972team

Πρωταγωνιστές του πρώτου νταμπλ στην ιστορία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ ήταν οι Λούκας Χρυσοστόμου, Νίκος Χαραλάμπους, Ανδρέας Κανάρης, Κόκος Αντωνίου, Αντωνάκης Τσιακλής, Σωτήρης Καϊάφας και Παύλος Δράκος, τους οποίους ακολούθησαν διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο οι Γιώργος Τσελεπής, Άντρος Ευσταθίου, Πανίκος Μούσκος, Χριστάκης Αδάμου και Πάμπος Νικολάου. Επίσης, συνεισφορά στο ανεπανάληπτο επίτευγμα είχαν και οι Δήμος Ελευθεριάδης, Στέλιος Ροτσίδης, Κώστας Κάττος, Κόκος Καθητζιώτης, Μήτσιος Δημητρίου και Νίκος Σιακόλας.

Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος αναδείχθηκε ο Σωτήρης Καϊάφας με 12 γκολ, ενώ βοήθειες στο σκοράρισμα, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο κύπελλο, έδωσαν και οι Ανδρέας Κανάρης, Νίκος Χαραλάμπους, Κόκος Καθητζιώτης, Στέλιος Ροτσίδης, Πάμπος Νικολάου, Μήτσιος Δημητρίου, Νίκος Σιακόλας, Γιώργος Τσελεπής και Κόκος Αντωνίου.

Το αφιέρωμα πιο πάνω δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του σωματείου μας.