Home TOP NEWS Η εταιρεία πίσω από τον Φρέντμπεργκ

Η εταιρεία πίσω από τον Φρέντμπεργκ

 


Μια παράγραφος στην παρουσίαση του νέου τεχνικού διευθυντή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ Γέσπερ Φρέντμπεργκ, μάλλον πέρασε στα ψιλά, είναι όμως όλη η ουσία της κίνησης του Νίκου Νταμπίζα. Αναφερόμαστε στο πιο κάτω:

“Προτού προσληφθεί, εργαζόταν στην “Double Pass”, εταιρία που δραστηριοποιείται Παγκοσμίως και κύρια με τα πρωταθλήματα της Premier League, Bundesliga, J-League, MLS και Βελγίου, η οποία εξειδικεύεται στην ανάπτυξη νεαρών ταλαντούχων ποδοσφαιριστών”.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, δεν είναι όποια και όποια. Όπως αναφέρεται πιο πάνω δουλεύει με πρωταθλήματα όπως η Premier League και η Bundesliga, τι ακριβώς κάνει όμως; Η Double Pass εξειδικεύεται στην ορθή εγκατάσταση διαδικασιών και δομών στην ακαδημία ενός συλλόγου, καθώς επίσης και στην αξιολόγηση της προόδου των ίδιων διαδικασιών και των δομών των παικτών. Συγκεκριμένα, ελέγχει κατά πόσον ο ρόλος του συστήματος ανάπτυξης του συλλόγου είναι ορθά προσδιορισμένος, κατά πόσον υπάρχει ξεκάθαρο μονοπάτι μετάβασης νεαρών στην πρώτη ομάδα, κατά πόσον η αγωνιστική φιλοσοφία είναι ξεκάθαρη μέσα στο γήπεδο, αλλά και στην οριοθέτηση στόχων από το σύλλογο όσον αφορά την ακαδημία της. Για παράδειγμα από το 2007 μέχρι σήμερα, ο ρόλος της στη Γερμανία είναι να στηρίξει την επαγγελματικοποίηση των ακαδημιών 50 ομάδων, ενώ στην Αγγλία (από το 2011) να μετράει την διαδικασία ανάπτυξης ταλέντων 92 ποδοσφαιρικών συλλόγων και να τους στηρίζει με ποιοτικά ποσοτικά μέσα.

Ο Νταμπίζας είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Double Pass, προτού καταλήξει στον Γέσπερ Φρέντμπεργκ και σκοπεύει να υϊοθετήσει είτε άμεσα (αγοράζοντας υπηρεσίες) είτε έμμεσα (μέσω του Δανού) τον τρόπο δουλειάς και αξιολόγησης της Double Pass. Ανεξάρτητα από την άποψη που μπορεί να έχει κάποιος για τις μεταγραφές της ομάδας, μέσα σε 3 μήνες ο Νταμπίζας έχει καταφέρει να πάρει το ποδοσφαιρικό τμήμα σε πιο ψηλό επίπεδο και το ίδιο επιχειρεί να κάνει και με την ακαδημία. Καρπούς από αυτές τις κινήσεις θα απολαύσουμε πιθανότατα μακροπρόθεσμα και ελπίζουμε η αγωνιστική εικόνα να τις στηρίξει και να τους δώσει χρόνο. Γιατί καλώς ή κακώς η ψυχολογία όλων επηρεάζεται από τα άμεσα αποτελέσματα και μετά από τόσα χρόνια αποτυχιών, δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να ζητάς από το κόσμο πίστωση.