Home TOP NEWS “Έρχονταν παίκτες και εγώ δεν ήξερα καν ποιοι ήταν”

“Έρχονταν παίκτες και εγώ δεν ήξερα καν ποιοι ήταν”

 


Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης που έδωσε ο Τζον Κάρβερ στο protathlima.com, ουσιαστικά ρίχνει το Νίκο Νταμπίζα κάτω από το λεωφορείο. Ο πρώην προπονητής μας, μιλάει για ένα Τεχνικό Διευθυντή με υπερεξουσίες, που έκτισε ένα τεχνικό τιμ πιστό σε αυτόν και όχι στον προπονητή, που δεν λάμβανε υπόψην του την άποψη του Κάρβερ. Με τα όσα διαβάσαμε σε αυτή τη συνέντευξη, απορούμε πως καταφέραμε να μπούμε εξάδα.

Διαβάστε ΕΔΩ το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Άγγλου τεχνικού στον Γιώργο Νικολάου.

Για το γεγονός ότι δεν είχε κάνει αυτός τις επιλογές στο τεχνικό τιμ και η αποκάλυψη για τον Στιβ Στόουν:

«Όταν κλήθηκα να αναλάβω, όλοι στο προπονητικό τιμ ήταν ήδη εκεί. Έπρεπε να είχε γίνει αντίθετα. Να πάω εγώ πρώτα. Ήθελα να έχω μαζί μου ένα Άγγλο τον Στιβ Στόουν  που πέρασε από ομάδες όπως η Άστον Βίλλα, η Πόρτσμουθ και άλλες. Όταν είχα έρθει πήγα και βρήκα τον Νίκο και του ζήτησα να έρθει ο Στιβ εδώ. Οι άλλοι στο επιτελείο ήταν καλά παιδιά αλλά ήθελα τον δικό μου άνθρωπο, όχι μόνο για να μιλώ για το ποδόσφαιρο αλλά για οτιδήποτε. Είναι διαφορετικό να μιλάς την ίδια γλώσσα με τον άλλο. Όταν  του το ζήτησα μου το αρνήθηκε.

Αργότερα πήγα στον Πρόεδρο και με ρώτησε τι χρειάζομαι. Του είπα θέλω τον άνθρωπο μου και μου απάντησε πήγαινε φέρε τον. Δυστυχώς ήταν την εβδομάδα που είχαν έρθει οι οπαδοί στο «Ηλίας Πούλλος» και σκέφτηκα ότι δεν μπορώ να τον φέρω σε αυτή την κατάσταση. Ήταν εκφοβιστικό αυτό που έγινε. Εγώ δούλευα βήμα βήμα. Βδομάδα με βδομάδα. Το να φέρω κάποιο από την Αγγλία ήταν μεγάλη δέσμευση, όπως και εγώ δεσμεύτηκα. Θα μπορούσε να ήταν εδώ μια εβδομάδα, δύο εβδομάδες κ.τ.λ και είπα ας δούμε πως πάνε τα πράγματα, μείνε εκεί που είσαι…

Όπως είπα τα άλλα παιδιά ήταν καλά. Προσπάθησαν και βελτίωσαν τα Αγγλικά τους, αλλά δεν είναι το ίδιο να έχεις ένα άνθρωπο που δούλεψε ξανά μαζί σου. Ξέρει πως νιώθεις και πως σκέφτεσαι.

Η αφοσίωση τους ήταν στον Νίκο, όχι σε εμένα και ήθελα κάποιο που να είναι αφοσιωμένος σε εμένα. Ήταν λίγο αφοσιωμένοι και σε εμένα, αλλά αν έπρεπε να διαλέξουν θα διάλεγαν τον Νίκο…

Δεν είχαμε καν αναλυτή αντιπάλων. Ο αναλυτής θα ερχόταν την εβδομάδα που θα φεύγαμε και δεν ήταν δική μου επιλογή αλλά του Νταμπίζα. Ήξερα για τον αναλυτή, αλλά δεν ήξερα τον αναλυτή…»

Πιστεύεις πως ο τρόπος που δούλευε ο Νταμπίζας ήταν λανθασμένος;

«Δεν θα έλεγα ότι ήταν εντελώς λανθασμένος γιατί ίσως αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας σε αυτό το κομμάτι της Ευρώπης. Υπήρχαν και τεχνικοί διευθυντές σαν ο Νίκος και στην Αγγλία, αλλά υπήρχαν και άλλοι όπως αυτόν που είχα εγώ στο Τορόντο. Πίστευα ότι θα είχα περισσότερο λόγο στο ποιοι θα έρθουν και ποιοι θα φύγουν γιατί εγώ ήμουν αυτός που θα δούλευα μαζί τους.

Στο παρελθόν είχα δουλέψει ξανά με Τεχνικό Διευθυντή. Όταν ήμουν στο Τορόντο.  Αυτός ερχόταν και μου έλεγε, «Τζον τι παίκτες θέλεις;» και απαντούσα για παράδειγμα αριστερό μπακ. Αυτός μου έφερνε 5 επιλογές και μου έδινε όλα τα δεδομένα, οικονομικά και ποιοτικά και εγώ διάλεγα.»

Δεν ξέρατε ότι θα δουλεύατε με αυτό τον τρόπο όταν υπογράφατε;

«Όχι. Όλα έγιναν πολύ γρήγορα γιατί ήμουν στην Αμερική».

Δεν σας έδωσε αρκετές πληροφορίες ο Νταμπίζας;

«Όχι. Τον ήξερα σαν ποδοσφαιριστή και αυτός ήταν από τους κύριους λόγους που ήξερα πως θα ήταν πρόκληση. Ήξερα λίγα πράγματα για την ομάδα, για την ιστορία, τους οπαδούς».

Από του τα γνωρίζατε όλα αυτά;

«Είχα έρθει να παρακολουθήσω ένα παίκτη που αγωνιζόταν σε αντίπαλη ομάδα σε ένα Ευρωπαϊκό παιχνίδι στο παρελθόν. Είχα καθίσει στις εξέδρες μαζί με τον κόσμο της Ομόνοιας! Είχα έρθει και τρεις φορές με την Νιούκαστλ για διακοπές στην Αγία Νάπα όταν ήταν εδώ και ο Νίκκι Παπαβασιλείου. Ήξερα και τον Λούα Λούα με τον οποίο είχαμε δουλέψει μαζί, τον Τέρι Μακντέρμοντ και άλλους. Ήξερα μερικά πράγματα αλλά όχι όσα ξέρω τώρα. Αν τα ήξερα ίσως να έπαιρνα διαφορετική απόφαση. Διαφορετική από ποδοσφαιρικής πλευράς, γιατί το νησί είναι πανέμορφο με πολύ καλούς ανθρώπους. Απλά για 90 λεπτά όταν το παιχνίδι αρχίζει όλοι τρελαίνονται και όταν τελειώσει ο αγώνας γίνονται πάλι καλοί!»

Κύριε Κάρβερ, μας έχετε πει ότι γνωρίζατε κάποια πράγματα για την ομάδα πριν έρθετε. Είχατε κάποια άποψη και για το υλικό που υπήρχε;

«Ήμουν στο Βανκούβερ όταν πήρα το τηλεφώνημα για να έρθω και έτσι αποφάσισα να κατεβάσω και να δω ορισμένα παιχνίδια. Το μάτι μου έπιασε 4 παίκτες. Τον Ασσίς, τον Σκέμπρι, τον Ρομαρίκ και τον Ρούνιε. Και όταν έφτασα στην προετοιμασία είδα ότι απουσίαζαν και σκέφτηκα πως έχασα τα 16 γκολ του Σκέμπρι και τα 10 του Ασσίς. Σύνολο 26! Σκέφτηκα πως θα τα αναπληρώσουμε αυτά. Χάσαμε δύο βασικούς ποδοσφαιριστές που θα μας ήταν μια καλή βάση, ένας καλός κορμός.

Πρέπει να αντικαθιστάς ένα παίκτη με κάποιο καλύτερο και πιο παραγωγικό. Αυτό είναι πρόοδος. Έτσι φέραμε για παράδειγμα τον Ματ στην θέση του Σκέμπρι. Μπορείτε όμως να σκεφτείτε να είχαμε τον Σκέμπρι και τον Ματ στην επίθεση, στα άκρα τους Χριστοφή και Σέρινταν και πίσω τους τον Ασσίς;  Αυτό θα ήταν εξαιρετικό!

Όταν είχα φτάσει στην Αυστρία μόνο ο Ρούνιε ήταν εκεί και έφυγε την επόμενη μέρα. Δεν γνωρίζω μισθούς, αλλά είμαι σίγουρος πως ο Νασιμέντο που ήρθε στην θέση του, έπαιρνε περισσότερα από αυτόν μαζί με το ποσό που πήραμε από την πώληση του.

Ποιος είναι ο λόγος να ξοδέψεις περισσότερα χρήματα για κάποιον που δεν είναι καλύτερος από αυτόν που είχες εξ αρχής; Αν είναι καλύτερος έτσι ανεβάζεις την ομάδα και σταδιακά κάνεις πρόοδο.

Δεν ξέρω αν ο Ρομαρίκ με τον Ρούνιε θα ήταν το μέλλον της Ομόνοιας, αλλά σίγουρα θα ήταν γερά θεμέλια για την συνέχεια, για να φτιάξουμε άλλα κομμάτια και όταν βρίσκαμε ένα καλύτερο αμυντικό, κάποιος από αυτούς θα γινόταν η 3ηεπιλογή κ.τ.λ.»

Δεν είχατε πρόβλημα εσείς με την ηλικία του Ασσίς;

«Κοιτάξτε, ένας από τους καλύτερους μου φίλους ο οποίος τώρα δεν είναι εδώ, ο Γκάρι Σπιντ, ήταν στα καλύτερα του όταν έφτασε στα 32-33. Όταν είσαι καλός η ηλικία δεν έχει σημασία. Ίσως να τον έβαζα να παίξει 2-3 παιχνίδια και να τον ξεκούραζα και πάλι ξανά».

Ο Νίκος Νταμπίζας δεν πήρε την γνώμη σας για κανένα από τους παίκτες που έχει φέρει;

«Για τους περισσότερους όχι. Μπορεί να τους ανέφερε όταν ήδη ήταν στο αεροπλάνο για να έρθουν. Στην προετοιμασία στην Αυστρία, έρχονταν παίκτες και εγώ δεν ήξερα καν ποιοι ήταν. Ήξερα τον Ματ. Μιλήσαμε μαζί με τον Νίκο πριν έρθει στην ομάδα. Μιλήσαμε και για τον Άρνασον. Σχεδόν πήγε να ναυαγήσει αυτή η περίπτωση το τελευταίο λεπτό γιατί ο Νίκος προσπαθούσε να πάρει κάποιο άλλο αλλά είπα πως τον θέλω. Δεν είναι στο κορυφαίο επίπεδο αλλά ήταν καλύτερος από το υλικό που είχαμε. Στην συνέχεια θα μπορούσαμε να βρούμε κάτι ακόμη καλύτερο και να πάει σαν 3η επιλογή. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου».

Τι έγινε τελικά με την περίπτωση του Άντον Φέρτιναντ;

«Ο Άντον είχε ενδιαφερθεί το καλοκαίρι για να έρθει στην ομάδα επειδή με ήξερε! Μίλησα με τον μάνατζερ του αλλά στην συνέχεια δεν είχαν ανάλογη εξέλιξη οι συζητήσεις επειδή είναι λίγο περίεργο όταν είσαι ο προπονητής και όχι ο Τεχνικός Διευθυντής. Ήθελα περισσότερο όμως ένα άλλο κεντρικό αμυντικό με εμπειρία από την Πρέμιερ Λιγκ ο οποίος πέρσι αγωνιζόταν στην Τσάμπιονσιπ. Ήθελε και αυτός να έρθει στην ομάδα αλλά ο Νίκος είχε δει τον Νασιμέντο και τον Βύντρα».

Για τον Νασιμέντο:

«Δεν θα κρίνω ποτέ κανένα ποδοσφαιριστή ξεχωριστά. Ο Νασιμέντο δεν ήταν σε καλή αγωνιστική κατάσταση στην ομάδα. Αλλά ποτέ δεν τον έκρινα. Του έδωσα και άλλη ευκαιρία γιατί αυτό ένιωθα ότι έπρεπε να κάνω. Όταν όμως ένας ποδοσφαιριστής προσπαθεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτού του είδους το ποδόσφαιρο, τότε μερικές φορές  δεν μπορεί να δουλέψει το πράγμα και πρέπει να βρεις κάποιο καλύτερο και αυτό προσπάθησα να κάνω».

Ποιος αποφάσισε την αποχώρηση Αγκάγιεφ;

«Αυτή ήταν μια απόφαση που πήραμε μαζί με τον Νίκο. Τα έβρισκε σκούρα απέναντι σε πιο δυνατούς παίκτες ως προς το φυσικό κομμάτι. Είναι καλό παιδί αλλά όσο ήταν στην ομάδα δεν ήταν καλός επαγγελματίας. Δεν δούλευε σκληρά για να μπει και πάλι στην ομάδα. Γενικά δίνω ευκαιρίες σε όσους προσπαθούν αλλά δεν δούλευε σκληρά. Ήταν ένα νεαρό παιδί που ήθελε ανάπτυξη. Αλλά δεν είχα χρόνο για να τους αναπτύξω όλους. Αν ήθελαν τον Αγκάγιεφ για ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αυτό θα ήταν διαφορετικό, αλλά απαιτούσαμε άμεσες βοήθειες… Στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα όταν είχα αποβληθεί, είπα στον Γιώργο Σίμο να ρίξει τον Αγκάγιεφ μέσα και να του δώσει ευκαιρία ως επιτελικό μέσο. Αλλά o Αμίρ… τίποτα».

Για την μεταγραφική Ιανουαρίου:

«Τον Ιανουάριο χάσαμε μια κίνηση λόγω του τερματοφύλακα και έτσι είχαμε μόνο τρεις κινήσεις. Εκεί τα πράγματα ήταν δύσκολα και περιορισμένα».

Για την σχέση του με τον Νταμπίζα:

«Πριν έρθω, είχα καλή σχέση μαζί του όταν ήταν ποδοσφαιριστής. Απογοητευτικά λίγο όταν ήρθα εδώ, αλλά του τα είπα αυτά. Του είπα τις σκέψεις μου. Ότι έπρεπε να έχω περισσότερο λόγο στο ποιοι παίκτες θα έρθουν στην ομάδα, ότι έπρεπε να επικοινωνούμε πολύ καλύτερα. Έχουμε ακόμη επαφή, μιλήσαμε 2 φορές από τότε που έφυγε από την ομάδα. Μου τηλεφώνησε από το Νιούκαστλ πριν λίγες εβδομάδες .

Όταν είχε αποχωρήσει για την Αμερική μετά τον αποκλεισμό από το κύπελλο, δεν ήταν σωστή απόφαση λόγω της έλλειψης σωστής επικοινωνίας. Ένιωσα λίγο απομονωμένος γιατί όλα τα άλλα παιδιά του τιμ έφυγαν για την Ελλάδα και εγώ ήμουν εδώ με την σύζυγο μου. Ήμουν πληγωμένος  γιατί έμεινα μόνος μου και δεν μπορούσα να μιλήσω με τον Νίκο. Ήθελα κάποιες εξηγήσεις. Επικοινώνησε  μαζί μου την τελευταία μέρα που θα πήγαινε Ελλάδα και βρεθήκαμε για περίπου ενάμιση ώρα και του είπα κάποιες αλήθειες».

Επέμβαινε στις αποφάσεις πριν ή κατά την διάρκεια του αγώνα;

«Όχι ποτέ! Δεν ήρθε ποτέ απευθείας και να μου πει πρέπει να βάλεις αυτόν ή τον άλλον. Μπορεί να είχε μιλήσει με τον  Γιώργο Σίμο αλλά δεν μπορώ το γνωρίζω αυτό. Ίσως κάποιες φορές όταν ζητούσα την άποψη του Σίμου να μου έλεγε τις απόψεις του Νταμπίζα.

Ποτέ δεν επικοινώνησε ο Νίκος με τον πάγκο και τον Γιώργο για να μου μεταφέρει κάποιο μήνυμα! Είναι εξάλλου ένας από τους κανόνες μου πως κανείς δεν πρέπει να έχει μαζί του τηλέφωνο εκτός από τον τιμ μάνατζερ για άλλους λόγους».

Αν έχει παράπονο από τον Νταμπίζα:

«Δεν έχω κανένα παράπονο από τον Νίκο. Ο Νίκος είναι στο ξεκίνημα του σαν Τεχνικός Διευθυντής, εγώ κάνω αυτή την δουλειά για 30 χρόνια και έτσι καταλαβαίνω… Έχω μια σχέση μαζί του και θα την κρατήσω. Μπορεί να είχαμε διαφορετικές απόψεις όπως και με άλλους, αλλά τα λέγαμε και την επόμενη μέρα όλα ήταν μια χαρά».

Αν του είχε κάνει πιο συγκεκριμένους τους στόχους της ομάδας ο Νταμπίζας.

«Ποτέ δεν είπαμε πως θα πηγαίναμε για πρωτάθλημα  αλλά εγώ ήξερα πως έπρεπε να τερματίσουμε πάνω από την 4ηθέση. Ο Νίκος μιλούσε συνέχεια για το κύπελλο, το κύπελλο, το κύπελλο…  Του έδινε μεγάλη έμφαση και έτσι έπρεπε, αλλά όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά.

Αν μπορούσα θα έβαζα σε κάθε παιχνίδι την καλύτερη δυνατή εντεκάδα, αλλά δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Έχεις τραυματισμούς, κάρτες και ίσως χάσεις παίκτες για μεγάλο διάστημα αν τους παίζεις συνέχεια».

Πως κρίνει τις αποφάσεις του Νταμπίζα, σχετικά με τους παίκτες που έφερε στην ομάδα;

«Όλα έχουν να κάνουν με απόψεις. Ο Νίκος είχε τις απόψεις του. Όλοι έχουμε. Αυτό που ο Νίκος βλέπει ως καλό παίκτη, μπορεί να μην είναι το ίδιο με αυτό που βλέπω εγώ. Αν δώσεις σε κάποιο αυτή την ευθύνη και αυτός παίρνει όλες τις αποφάσεις τότε θα πρέπει να τις υποστηρίζει μέχρι τέλους».

Τι θα άλλαζε αν επέλεγε αυτός τους παίκτες:

«Είναι ξεκάθαρο ότι μπροστά τα πηγαίναμε καλά και θα έπρεπε να βρούμε τις λύσεις στα μετόπισθεν.  Θα σας πάρω στην περσινή χρονιά. Υπήρχε ένας νεαρός, ο Χαφέζ, που ήταν καλός παίκτης για το αριστερό άκρο της άμυνας. Ήταν καλύτερος παίκτης από τον Παντελιάδη και αυτό δεν ήταν λογικό. Να φύγει δηλαδή και να τον αντικαταστήσει ένας όχι τόσο καλός όσο αυτός.

Αναγκάστηκα να αγωνιστώ με τον Μαργκάσα εκεί στην Ευρώπη πράγμα που δεν ήθελα αλλά δεν είχα άλλη επιλογή, γιατί δεν είχα κεντρικούς αμυντικούς και ο Παντελιάδης έπαιξε εκεί. Μετά ήρθε ο Νασιμέντο…

Η αμυντική γραμμή χρειαζόταν ανασχηματισμό. Ήθελα ένα δυνατό μέσο. Ένα όπως το στυλ του Ρούντι της Δόξας, όχι αυτόν συγκεκριμένα αλλά αυτό το στυλ. Box-to-box.  Ένα παίκτη να καθαρίζει τις φάσεις  μπροστά από την άμυνα. Σαν τον Σακέτι για παράδειγμα. Όλες οι μεγάλες ομάδες είχαν ένα τέτοιο παίκτη εκτός από εμάς. Είχαμε τον Μαργκάσα και τον Τουρέ, αλλά ήθελα ένα πιο ψηλό, πιο δυνατό».

Πιστεύετε ότι με το περσινό ρόστερ όπως το είχατε δει, ότι θα μπορούσατε να πετύχετε περισσότερα πράγματα;

«Είναι ορισμένοι παίκτες από το περσινό ρόστερ που σίγουρα θα  μπορούσαν να βοηθήσουν την φετινή ομάδα και θα έκαναν πιο δυνατό το γκρουπ. Ένα καλύτερο μείγμα με περισσότερο βάθος».