Home TOP NEWS Οι πρωταθλητές των στημένων σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά Πρωταθλήματα της...

Οι πρωταθλητές των στημένων σε ένα από τα πιο ανταγωνιστικά Πρωταθλήματα της Ευρώπης!

 


Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ στην ψεσινή εκδήλωση του ποδοσφαίρου μίλησε για τον ανταγωνισμό του Πρωταθλήματος, τονίζοντας πως ήταν από τα πιο ανταγωνιστικά της Ευρώπης, επειδή το σκηνικό στην πάνω και στην κάτω ζώνη ξεκαθαρίζει στην προτελευταία αγωνιστική. Πάντα βρίσκει τον τρόπο ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης να παρουσιάζει με όμορφο τρόπο τα σόδομα και τα γόμορα του πρωταθλήματος μας και ψες ενώπιον όλων των ομάδων μίλησε με περηφάνια για το ποδόσφαιρο μας και τα μέτρα που έλαβε η ομοσπονδία για να σταματήσει το φαινόμενο των χειραγωγημένων αγώνων.

Στο β’ γκρουπ η Δόξα της Κατωκοπιάς θυμήθηκε πως είναι η Ρεάλ Μαδρίτης για να σωθεί. Στο α’ γκρουπ, ο πρωταθλητής χρειάστηκε τη βοήθεια των καλύτερων του φίλων για να κερδίσει το πτώμα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και να πάρει τίτλο. Οι κόκκινοι φάκελοι που σύμφωνα με την UEFA αποτελούν τεκμήριο ότι ένα παιχνίδι στήθηκε να πέφτουν σύννεφο και ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης να μας πουλάει τρέλα. Μας βλέπει και ο κόσμος κύριε Κουτσοκούμνη μην μας δουλεύετε.

Αναλυτικά η ομιλία του:

«Απόψε, όπως κάθε χρόνο, τιμούμε, ως οφείλουμε σε αυτή την εκδήλωση το Κυπριακό ποδόσφαιρο. Τιμούμε όλους εκείνους που συμβάλουν, συμμετέχουν ή αποτελούν κομμάτι αυτού του κοινωνικού αγαθού, που προσφέρουμε στο φίλαθλο κοινό. Οι αρχές και οι αξίες που πρεσβεύει το άθλημα του ποδοσφαίρου, είναι διαχρονικές και σίγουρα πιο ισχυρές, από την έκβαση ενός αγώνα, μιας νίκης, μιας ήττας, μιας ισοπαλίας. Όσο σημαντικός είναι ο πρωταθλητής, άλλο τόσο σημαντικός είναι κι ο δευτεραθλητής και όλοι όσοι κατέλαβαν τις υπόλοιπες θέσεις, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε πρωτάθλημα, αλλά ούτε και ανταγωνισμό.
Επιμένω στο θέμα του ανταγωνισμού, γιατί τις Κασσάνδρες, τους κακοπροαίρετους και όσους δεν θέλουν, για δικούς τους λόγους να δουν την πραγματικότητα, τους έχουν διαψεύσει τα γεγονότα. Απάντηση στο ερώτημα αν ήταν ανταγωνιστικό το πρωτάθλημά μας, έδωσε τόσο η εξέλιξη ανάδειξης του πρωταθλητή, όσο και της διαβάθμισης. Μόλις στην προτελευταία αγωνιστική ξεκαθάρισε το τοπίο. Είναι αλήθεια. Είχαμε φέτος ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης. Το πρωτάθλημα με δεκατέσσερεις ομάδες ούτε πέρσι, ούτε και φέτος επηρέασε τον ανταγωνισμό και αναμένουμε ότι και στη νέα περίοδο θα έχουμε τον ίδιο ενδιαφέρον.

Με το πέρας της επόμενης χρονιάς, ολοκληρώνεται και η μεταβατική περίοδος των τριών χρόνων, αφού θα περάσουμε στην υλοποίηση του προγράμματος για πρωτάθλημα με δώδεκα ομάδες. Ένας αριθμός που είναι πιο κοντά στις πραγματικές δυνατότητες της μικρής μας χώρας αλλά και που αναμένουμε ότι θα επιφέρει σε όλους, πολλαπλά οφέλη.

Διακρίσεις είχαμε και στην πορεία των ομάδων μας στην Ευρώπη, όπου και φέτος είχαμε εκπροσώπηση στη φάση των Ομίλων των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων, με το ΑΠΟΕΛ να φθάνει στους 16 του Europa League.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, συγχαίρει το ΑΠΟΕΛ για την κατάκτηση του πρωταθλήματος CYTA, την πρωταθλήτρια Β’ Κατηγορίας Αλκή Ορόκλινη και τον πρωταθλητή Γ’ κατηγορίας τον Ποδοσφαιρικό Όμιλο Ξυλοτύμπου. Συμπληρώθηκε φέτος και το δεύτερο πρωτάθλημα Επίλεκτης κατηγορίας ΣΤΟΚ. Συγχαρητήρια στην ομάδα του Ονήσιλλου Σωτήρας που το κατέκτησε. Πολλά συγχαρητήρια και σε όλους τους πρωταθλητές των εφηβικών, των νέων και παιδικών μας πρωταθλημάτων. Συγχαρητήρια, επίσης, στην πρωταθλήτρια ομάδα Futsal Ανόρθωση Αμμοχώστου, στην κυπελλούχο ΑΕΛ και στην πρωταθλήτρια γυναικών Απόλλων Ladies.

Η χρονιά ολοκληρώνεται την Τετάρτη με τον μεγάλο τελικό του κυπέλλου Coca Cola. Αντίπαλοι δύο από τις κορυφαίες ομάδες μας, ΑΠΟΕΛ και Απόλλωνας στο Στάδιο ΓΣΠ. Όποιος κι αν είναι ο κυπελλούχος εκ προοιμίου τον συγχαίρουμε, με την ευχή ο τελικός να είναι μια μεγάλη γιορτή για το κυπριακό ποδόσφαιρο, αντάξια της ιστορίας των δύο ομάδων.

Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που δημόσια δήλωσα πως θα είμαστε αμείλικτοι, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή, σε ύποπτους στοιχηματισμούς και περιπτώσεις χειραγώγησης αγώνων. Δυστυχώς, στο ξεκίνημα της χρονιάς φάνηκε, ότι τα μέτρα που είχαμε λάβει μέχρι τότε δεν ήταν αποτρεπτικά και αποτελεσματικά. Ως Ομοσπονδία, δεν κρύψαμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί. Ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο κυπριακό, αλλά και παγκόσμιο.

Σε συνεργασία με την UEFA, προχωρήσαμε και επιβάλαμε πολύ πιο σκληρά μέτρα που προνοούν βαρύ πρόστιμο, αφαίρεση βαθμών, διαβάθμιση μέχρι και διαγραφή για ομάδες που κατονομάζονται από την UEFA ως υπαίτιες για την χειραγώγηση αγώνων. Μέχρι σήμερα και χωρίς διακρίσεις ή εκπτώσεις, εφαρμόζουμε τα μέτρα, παρά τις εκτιμήσεις ορισμένων ότι δεν θα αντέχαμε την πίεση. Αυτά τα μέτρα περιόρισαν, αλλά δεν μηδένισαν το πρόβλημα. Από την πλευρά μας, κάναμε ότι είναι δυνατόν με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και έχουμε την αποφασιστικότητα να συνεχίσουμε την προσπάθεια για αντιμετώπιση του φαινομένου των φακέλων. Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής και εγκατάλειψης της προσπάθειας.

Την ίδια ώρα, ως Ποδοσφαιρική Αρχή, κληθήκαμε, για άλλη μια χρονιά, να διαχειριστούμε την προκατάληψη κατά της διαιτησίας. Δυστυχώς, αυτή η νοοτροπία δεν επέτρεψε σε κάποιους να δουν την πραγματική βελτίωση στους διαιτητές μας, που σίγουρα δεν είναι αλάνθαστοι. Θα είμαι ξεκάθαρος, αλλά ταυτόχρονα και δίκαιος. Περιμένουμε περισσότερα από την διαιτησία στην Κύπρο και πιστεύουμε στις δυνατότητες των διαιτητών μας, αισιοδοξώντας στην ανάδειξη των νεαρών που πήραν ήδη και θα πάρουν τις ευκαιρίες τους. Ταυτόχρονα, ως πρόεδρος της Ομοσπονδίας, με κάθε κόστος, έχω υποχρέωση να αντιστέκομαι σε ισοπεδωτικές και άδικες προσεγγίσεις είτε αφορούν θεσμούς είτε πρόσωπα. Οι διαιτητές στην Κύπρο, οι ποδοσφαιρικοί θεσμοί και η ΚΟΠ δεν είναι ούτε ο σάκος του μποξ, ούτε το άλλοθι μιας ομάδας ή μιας διοίκησης που θέλει, αλλά δεν μπορεί.

Στο δικό μας άθλημα ευτυχώς ή δυστυχώς για κάποιους, η αλήθεια αναδύεται μέσα στο ίδιο το γήπεδο. Πριν από το τέλος του κάθε πρωταθλήματος θα διαφανεί και ο κακός προγραμματισμός και όλες οι λάθος επιλογές της κάθε ομάδας ακόμη και οι τυχόν ατυχίες.

Τα προβλήματα του ποδοσφαίρου είναι πολλά για να ασχολούμαστε με αποπροσανατολισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες. Κύριος άξονας των προβλημάτων είναι βέβαια η οικονομική βιωσιμότητα των σωματείων μας, ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Δεν αγνοούμε τα κρούσματα βίας, την μειωμένη προσέλευση φιλάθλων, την απουσία χορηγών, την ακαταλληλότητα και την γήρανση των σταδίων και πολλά άλλα που δεν είναι του παρόντος για να ενδιατρίψουμε.

Ποδόσφαιρο όμως δεν είναι μόνο η Α΄ κατηγορία. Έμφαση θα δοθεί, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλάνο με κίνητρα και διευκολύνσεις, για τη β´ κατηγορία αλλά και πιο κάτω σε όλες τις κατηγορίες και ηλικίες. Σημειώνεται ότι τα πρωταθλήματα μικρών ηλικιών πραγματοποιούνται σε οργανωμένη βάση υπό την ομπρέλα της ΚΟΠ με την ενιαία φιλοσοφία της Σχολής Ποδοσφαίρου της Ομοσπονδίας. Επιπλέον, τα πρωταθλήματα Grassroots δίνουν την ευκαιρία σε χιλιάδες μικρά παιδιά να γεμίζουν κάθε διαθέσιμο γήπεδο σε όλη την Κύπρο.

Κύπριοι ποδοσφαιριστές που διακρίθηκαν στις ομάδες τους και στην Εθνική ομάδα πήραν τα τελευταία χρόνια μεταγραφές για ομάδες του εξωτερικού. Είναι ατομικές διακρίσεις αλλά και αποτέλεσμα της σοβαρής δουλειάς από σωματεία μας. Είναι η απόδειξη ότι το ποδόσφαιρο μας βελτιώνεται και δεν περνά απαρατήρητο στο εξωτερικό. Είναι, ακόμη, η απόδειξη ότι υπάρχει κυπριακό ποδοσφαιρικό ταλέντο. Η ΚΟΠ στηρίζει ανεπιφύλακτα τον Κύπριο ποδοσφαιριστή και καλώ τα σωματεία μας να δώσουν σημασία στις ακαδημίες για ανάδειξη ταλέντων. Να δώσουν περισσότερες ευκαιρίες σε πιο πολλούς Κύπριους. Θα είναι προς όφελος και των ομάδων τους και της Εθνικής μας.

Δείγματα αυτής της σκληρής δουλειάς φαίνονται στην πορεία των Εθνικών μας Ομάδων, όπου για πρώτη φορά, η Εθνική Νέων κάτω των 19 και η Εθνική Παίδων κάτω των 17, έχουν προκριθεί στον elite round της UEFA. Σαφώς βελτιωμένη είναι και η εικόνα της Εθνικής Ελπίδων και ευελπιστούμε σε μεγαλύτερες επιτυχίες στις νέες διοργανώσεις. Για την Εθνική Ανδρών γνωρίζαμε ότι η προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 ήταν δύσκολη και με μηδαμινές ελπίδες για διάκριση, ωστόσο, προσδοκούμε ότι αυτή η διοργάνωση θα μας δώσει την ευκαιρία να προετοιμαστούμε καλύτερα και να βάλουμε τις βάσεις για διάκριση στις επόμενες προκλήσεις.

Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ποδόσφαιρο έχει κοινωνικό πρόσωπο, κάτι που έμπρακτα επιδιώκουμε να δείχνουμε. Το ποδόσφαιρο είναι υγεία, είναι πολιτισμός. Το τετραετές πρόγραμμα της ΚΟΠ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας με το σύνθημα «Όλοι διαφορετικοί όλοι ίσοι», άρχισε να υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία και έχει στόχο να μεταδώσει στους νέους μας τα σωστά μηνύματα για σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ικανότητα του κάθε ανθρώπου.

Το ποδόσφαιρο ανταποδίδει την στήριξη της κοινωνίας. Επιστρέφουμε σε συνανθρώπους μας με τη στήριξη κοινωφελών ιδρυμάτων και σωματείων, αλλά και με προβολή των ενεργειών τους για ευαισθητοποίηση του κοινού. Την αμέριστη στήριξη της ΚΟΠ έχει και η προσπάθεια των ποδοσφαιριστών με την ίδρυση του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Γκολ στη Ζωή».

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι

Η ΚΟΠ και το κυπριακό ποδόσφαιρό δέχεται αυστηρή κριτική, η οποία είναι καλοδεχούμενη, γιατί μας βοηθά να διορθώνουμε τυχόν λάθη μας. Γίνεται και υπερβολική κριτική, την οποία πολλές φορές την αφήνουμε ασχολίαστη. Υπάρχει και πολεμική κριτική από διαφορετικές κατευθύνσεις για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων. Δεν είναι από ενοχές ή φόβο που δεν μπαίνουμε σε αντιπαράθεση και αφήνουμε αναπάντητες πολλές αναλήθειες κι αστήρικτες κατηγορίες. Θα ήταν αχρείαστο να μπούμε σε άσκοπες αντιπαραθέσεις.

Απαντούμε με έργα και γεγονότα. Οι μεγάλες ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες, η FIFA και η UEFA, δίνουν τις απαντήσεις. Η ΚΟΠ έχει πλέον καθιερωθεί, σε διοικητικό επίπεδο, στον Ευρωπαϊκό, αλλά και το Διεθνή χώρο και θεωρείται μια σοβαρή και υπολογίσιμη δύναμη. Δεν είναι τυχαία, ούτε τυπική η παρουσία εκπροσώπων της Ομοσπονδίας στα όργανα των μεγάλων ομοσπονδιών. Η FIFA και η UEFA εξακολουθούν να θεωρούν την Κυπριακή Ομοσπονδία, μοντέλο οικονομικής διαχείρισης και ανάπτυξης του ποδοσφαιρικού επιπέδου, σε σχέση με το μέγεθος της πατρίδας μας. Δεν είναι τυχαία που ανάλογα με το μέγεθος της Κύπρου, η ΚΟΠ έχει μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία.

Κάναμε βήματα και ανεβήκαμε ψηλά, εκπροσωπώντας της Κυπριακή Ομοσπονδία και την Κύπρο. Η πρόσφατη εκλογή μου στο Διοικητικό Συμβούλιο της FIFA, εκπροσωπώντας, την UEFA, με τιμά ιδιαιτέρως. Ταυτόχρονα, αποτελεί και μια σημαντική αναγνώριση του κυπριακού ποδοσφαίρου. Άλλοι συνάδελφοι αξιωματούχοι της Εκτελεστικής και του Συμβουλίου της ΚΟΠ, συμμετέχουν σε επιτροπές της UEFA με σοβαρό ρόλο, ενώ παρατηρητές μας και στελέχη της Ομοσπονδίας αναλαμβάνουν σημαντικές αποστολές σε ποδοσφαιρικούς αγώνες ή σεμινάρια. Σε αυτό το σημείο θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφερθώ στον Μάριο Λευκαρίτη, τον οποίο ευχαριστούμε για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο και να τον συγχαρούμε για την ανάδειξή του σε επίτιμο μέλος τόσο της FIFA όσο και της UEFA.

Τέλος να ευχαριστήσω θερμά του υποστηρικτές και χορηγούς της Ομοσπονδίας και βέβαια όλους εσάς για την παρουσία σας απόψε».