Home TOP NEWS Τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από τις Χαλεπιανές

Τα πολιτικά παιχνίδια γύρω από τις Χαλεπιανές

 


Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για την υπόθεση με τις Χαλεπιανές

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, «έκοψε» την άδεια για την ανάπτυξη που προγραμμάτιζε η Ομόνοια στην περιοχή Χαλεπιανές, αλλά ενάμιση χρόνο μετά υπέγραψε αύξηση του συντελεστή για χάρη «άλλης ιδιωτικής αίτησης (ένστασης) για παραπλήσια τεμάχια». Τα πιο πάνω αποκαλύπτει νέα έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας σε σχέση με την τροποποίηση της πολεοδομικής ζώνης στην περιοχή Χαλεπιανές στο Πέρα Χωρίο – Νήσου, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Μάλιστα η Υπηρεσία προβαίνει σε σύσταση για «να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, με την εισαγωγή ασφαλιστικών δικλίδων και διαδικασιών που να στοχεύουν στον περιορισμό της διακριτικής ευχέρειας των διοικητικών οργάνων και κατά συνέπεια των περιθωρίων σκοπιμοτήτων, όπου αυτό απαιτείται».

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Τοπική Αρχή εισηγήθηκε όπως η περιοχή Χαλεπιανές, καθώς και μεγάλη παραπλήσια έκταση ενταχθεί σε Ζώνη Ειδικών Χρήσεων, όπως ήταν και το αίτημα της Ομόνοιας.

Επίσης το Κοινό Συμβούλιο που συστάθηκε -στο οποίο συμμετείχαν ένα μέλος από κάθε Κοινοτικό Συμβούλιο και εκπρόσωποι του Επάρχου Λευκωσίας, του ΕΤΕΚ, της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων, του ΚΕΒΕ Λευκωσίας και του Υπουργείου Συγκοινωνιώνεισηγήθηκε όπως η ευρεία περιοχή ενταχθεί σε Γεωργική Ζώνη Γα4 Εξειδικευμένων Αναπτύξεων (σδ 0,15:1 0,35:1), που και πάλι ικανοποιούσε εν μέρει την Ομόνοια.

Ακόμη το Πολεοδομικό Συμβούλιο συμφώνησε με την πιο πάνω εισήγηση του Κοινού Συμβουλίου, με μόνη εξαίρεση την περιοχή Χαλεπιανές για την οποία αποφάσισε να εισηγηθεί την ένταξη σε Ζώνη Ειδικών Χρήσεων ΕΧ1 (σδ 0,60:1), στην οποία να επιτρέπονται και εξειδικευμένες αναπτύξεις (με διαφοροποίηση της κλίμακάς τους), κάτι που ικανοποιούσε πλήρως την Ομόνοια.

Παρά ταύτα ο Υπουργός Εσωτερικών κατά την έγκριση του τοπικού σχεδίου τον Νοέμβριο του 2013, αποφάσισε να εντάξει την περιοχή της Ομόνοιας όπως την υπόλοιπη περιοχή, σε Γεωργική Ζώνη Γα4 Εξειδικευμένων Αναπτύξεων (σδ 0,20:1 0,40:1). Ακολούθησαν ενστάσεις από πλευράς της Ομόνοιας, αλλά απορρίφθηκαν από την Επιτροπή Μελέτης Ενστάσεων (ΕΜΕ).

Ενάμιση χρόνο μετά, τον Απρίλιο του 2015, ο Υπουργός Εσωτερικών αποφάσισε τελικά να δώσει τη συγκατάθεσή του ώστε να είναι δυνατή και η χωροθέτηση Ενοποιημένων Αναπτύξεων Μεγάλων και Σύνθετων Χρήσεων (σδ 0,15:1 – 0,60:1 υπό προϋποθέσεις) στην ευρύτερη έκταση κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, περιλαμβανομένης της περιοχής Χαλεπιανές.

Η απόφαση, όπως αναφέρεται στην έκθεση, λήφθηκε για «μερική ικανοποίηση άλλης ιδιωτικής ένστασης για παραπλήσια τεμάχια». Ωστόσο φαίνεται ότι ήταν πλέον πολύ αργά για την Ομόνοια. Εξάλλου όπως αναφέρεται στην έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τον Μάρτιο του 2017 κατατέθηκε πωλητήριο έγγραφο στο Επαρχιακό Κτηματολογικό Γραφείο Λευκωσίας για πώληση των τεμαχίων της εταιρείας Lockwood Properties (η οποία θα αναλάμβανε την ανέγερση της ανάπτυξης της Ομόνοιας) προς την εταιρεία Talamon Properties, η οποία ανήκει στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου.

Η Υπηρεσία αναφέρει ότι «οι συνεχείς και διαφορετικές εισηγήσεις/αποφάσεις αναφορικά με την τροποποίηση των πολεοδομικών δεδομένων στην περιοχή Χαλεπιανές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκπόνησης του (τοπικού σχεδίου) ΤΣΝΛ 2015, εγείρουν ερωτηματικά αναφορικά με την αξιοπιστία και την αμεροληψία των εμπλεκομένων στη λήψη αποφάσεων, ειδικά όταν πρόκειται για άτομα και σώματα που διορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου / dialogos.com.cy