Home TOP NEWS Ασάφεια στόχων ή ο πήχης ψηλά;

Ασάφεια στόχων ή ο πήχης ψηλά;

Πολλά έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια από τα συμβούλια της ομάδας μας όσον αφορά τους στόχους μας. Από τον μόνιμο πρωταθλητισμό βρεθήκαμε να ακούμε «Πρωτάθλημα η οικονομική σωτηρία», μετά ακούσαμε για «Νέο πρότζεκτ» με στόχο την Ευρώπη που στο τέλος δεν πετύχαμε, αφού η επιλογή προσώπων (τ.δ. κυρίως) δεν μας βγήκε. Κάποιες χρονιές ξεκινήσαμε και χωρίς στόχους (!) ενώ φέτος βρεθήκαμε από τον πάτο να βάζουμε στόχο τα ψηλά.


Στόχος ο οποίος αναθεωρείται από τις πρώτες αγωνιστικές αφού η εικόνα της ομάδας μόνο για πρωταθλητισμό δεν είναι. Και τίθεται το ερώτημα: ποιος ο λόγος να θέτουμε τον οποιονδήποτε στόχο αν θα τον αναιρέσουμε στα μέσα της σεζόν; Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι εκ των έσω διαφωνούσαν να τεθεί τόσο ψηλά ο πήχης, ειδικά από τη στιγμή που προερχόμασταν ίσως από τη χειρότερη χρονιά της ιστορίας μας, αποτυγχάνοντας να βγούμε Ευρώπη. Θεώρησαν όμως πως πρέπει να αρχίσουμε ξανά να έχουμε απαιτήσεις από την ομάδα, για αυτό πήραν το ρίσκο.

Πρέπει να λεχθεί πως επηρεάζεται και η ψυχολογία όλου του οικοδομήματος όταν υπάρχει ασάφεια. Όταν ο παίκτης δεν ξέρει τι θέλουμε να πετύχουμε σαν ΟΜΟΝΟΙΑ κάθε χρόνο, θεωρεί τις ήττες από τα χωρία φυσιολογικές ενώ κατεβαίνει στα ντέρμπι με νοοτροπία αουτσάιντερ. Ο κόσμος από τη πλευρά του αντιλαμβάνεται διαφορετικά ένα στραβοπάτημα όταν πας για πρωτάθλημα και διαφορετικά όταν βάζεις ως στόχο την Ευρώπη. Αλλά η όποια πίεση εξασκήσει όταν βάζει στόχο τα ψηλά η ομάδα, μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι θετική, αν την αξιολογήσουμε και χρησιμοποιήσουμε σωστά.

Δεν μπορεί ένας Σύλλογος του εκτοπίσματος μας να μην έχει στόχους, όραμα, μέλλον. Και το πιο σημαντικό είναι αυτά να τίθενται σε ένα μακροχρόνιο πλαίσιο και όχι βεβιασμένα ανάλογα με τις συνθήκες κάθε χρόνο. Δεν λέμε ότι ήταν λάθος που ψηλώσαμε τον πήχη. Αυτό που θέλουμε να θίξουμε είναι ότι όποιο στόχο και να βάζεις πρέπει να φροντίζεις να έχεις τα μέσα να τον πετύχεις για να μην αναγκάζεσαι να τον αλλάξεις μεσούσης της σεζόν. Ήμασταν έτοιμοι να ψηλώσουμε τις προσδοκίες ή απλά το κάναμε για τα μάτια του κόσμου; Η απάντηση στο τέλος της σεζόν…Αλλά αν δεν τον πετύχουμε, να έχουμε τα κότσια να πούμε πως καλώς ψηλώσαμε τον πήχη, αλλά αποτύχαμε και πρέπει να δούμε γιατί.