Home TOP NEWS Η περίοδος… χάριτος τριών μηνών καταργείται

Η περίοδος… χάριτος τριών μηνών καταργείται

 


Σε μια ιστορική συμφωνία προχώρησαν FIFA FIFPro, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του ΠΑΣΠ, που δημοσιεύτηκε με τίτλο “τέλος η περίοδος χάριτος”. Όπως τονίζεται, οι ομάδες πλέον δεν θα έχουν δικαίωμα να καθυστερούν μέχρι και τρεις μήνες τις πληρωμές των ποδοσφαιριστών. Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

Μετά από δεκαοκτώ μήνες έντονων διαπραγματεύσεων, η FIFA, FIFPro, η European Club Association και η World League Forum ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017 ότι έφτασαν σε μία ιστορική συμφωνία, η οποία αναμένεται να ενισχύσει διεθνώς το οικοδόμημα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Η συμφωνία FIFA-FIFPro έχει διάρκεια έξι ετών και σκοπό έχει τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο οργανώσεων και τη βελτίωση της διοίκησης του ποδοσφαίρου διεθνώς. Τα τέσσερα πιο πάνω μέρη συνεργάστηκαν υπό την επιτροπή Football Stakeholders της FIFA.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στους κανονισμούς, που επηρεάζει ιδιαίτερα την Κύπρο -αφού πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική στη χώρα μας- είναι η κατάργηση της περιόδου χάριτος για πληρωμή των ποδοσφαιριστών. Η πρακτική ομάδων να καθυστερούν μέχρι και τρεις μήνες την πληρωμή των παικτών, υιοθετώντας αυτή την πρακτική μέχρι και στα συμβόλαια, πλέον δεν θα επιτρέπεται. Αντιθέτως, όλες οι ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τους ποδοσφαιριστές στην ώρα τους, ενώ με βάση τις αλλαγές που υιοθετούνται, οι παίκτες που θα κάνουν προσφυγή σε περίπτωση καθυστερήσεων θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν επιπλέον τρεις με έξι μήνες απολαβών, πέραν των πλήρων απολαβών που προνοούνται στο συμβόλαιο τους.

Η συμφωνία FIFA-FIFPro απαγορεύει επίσης στις ομάδες να στέλνουν ποδοσφαιριστές για ατομικές προπονήσεις ως τιμωρία, ενώ βελτιώθηκε περαιτέρω το σύστημα μεταγραφών, με κανονισμό που προνοεί την εισαγωγή σε παγκόσμιο επίπεδο του ενιαίου συμβολαίου με τους ελάχιστους όρους. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η Κύπρος βρίσκεται ήδη αρκετά προχωρημένη στο συγκεκριμένο θέμα, αφού ΠΑ.Σ.Π. και ΚΟΠ έχουν φτάσει εδώ και μήνες σε σχετική συμφωνία.

Σημαντική εξέλιξη της συμφωνίας είναι επίσης η προώθηση της ισότητας των φύλων, των συμφερόντων των γυναικών ποδοσφαιριστών, της ανάπτυξης του γυναικείου ποδοσφαίρου και της συμμετοχής των γυναικών στο ποδόσφαιρο. Ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, η FIFPro θα αποσύρει το παράπονο κατά της FIFA που είχε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2015.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε: «Είναι μια σημαντική στιγμή στη βελτίωση της παγκόσμιας διοίκησης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Υπάρχει άνευ προηγουμένου συνεργασία μεταξύ FIFA, FIFPro, ECA και WLF. Όλες οι πλευρές έκαναν συμβιβασμούς, αλλά στο τέλος της ημέρας, αυτή η συμφωνία είναι ευεργετική για το ποδόσφαιρο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της FIFPro, Φιλίπ Πίατ, είπε: «Αυτή η συμφωνία έχει φέρει τις μεγαλύτερες αλλαγές στους κανονισμούς μεταγραφών του ποδοσφαίρου από το 2001. Οι αλλαγές θα προστατέψουν τους εξήντα χιλιάδες ποδοσφαιριστές που η FIFPro εκπροσωπεί, ειδικά σε πρωταθλήματα όπου τα δικαιώματα των παικτών συχνά παραβλέπονται».

Ο πρόεδρος του ΠΑ.Σ.Π., Σπύρος Νεοφυτίδης, από την πλευρά του, μίλησε για το πώς θα επηρεάσουν την Κύπρο οι αλλαγές: «Η περίοδος χάριτος τριών μηνών που εκμεταλλεύονταν οι ομάδες πλέον καταργείται, κάτι που αλλάζει άρδην το σκηνικό. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαφοροποίηση, που περιμένω να αλλάξει πολλά στο κυπριακό ποδόσφαιρο και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι ποδοσφαιριστές».