Home TOP NEWS «Όποιος δεν θέλει τον Γιώργο Κούμα, δεν με αγγίζει. Θα χαράξω το...

«Όποιος δεν θέλει τον Γιώργο Κούμα, δεν με αγγίζει. Θα χαράξω το δρόμο μου»

 


Ο νέος πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας μίλησε στον Super Sport FM 104.0 για την ανάληψη της ηγεσίας της ομοσπονδίας. Αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα γύρω από το ποδόσφαιρο της χώρας μας, όπως είναι η διαιτησία, η προκατάληψη που υπάρχει, το μέτρο της ταυτοποίησης που έδιωξε τον κόσμο από τα γήπεδα, τον κανονισμό με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές, ενώ αποκάλυψε πως σύντομα ξεκινούν έργα για ανέγερση προπονητικού κέντρου της ομοσπονδίας.

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις του όπως δημοσιεύτηκαν από την ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού:

Αναλαμβάνετε το Κυπριακό ποδόσφαιρο το οποίο αποτελεί μια πρόκληση…
«Το Κυπριακό ποδόσφαιρο προχωρά με τα καλά και τα κακά του. Μαζί με τους συνεργάτες μου παρουσιάσαμε ένα άξονα στον οποίο θα κινηθούμε για να πάρουμε το Κυπριακό ποδόσφαιρο μπροστά».

Έχετε θέσει χρονοδιαγράμματα για υλοποίηση του πλάνου σας;
«Το αθλητικό κέντρο θα αρχίσει άμεσα εφόσον εξασφαλίσουμε την άδεια από το κράτος. Υπολογίζουμε ότι δεν θα μας πάρει πολύ χρόνο. Ελπίζουμε να αρχίσει εντός του 2018. Για το θέμα της διαιτησίας θα έχω συνάντηση με τους ανθρώπους που ασχολούνται και θέλουμε να το αρχίσουμε με την έναρξη της νέας περιόδου».

Για το θέμα της διαιτησίας…
«Ο στόχος της ακαδημίας διαιτητών είναι εφικτός. Θέλουμε να φέρουμε νέα παιδιά, καταρτισμένα, με μορφωτικό επίπεδο. Θα ανταλλάξουμε απόψεις με τους ειδικούς που έχουμε. Θέλουμε να προχωρήσει άμεσα το θέμα. Μίλησα για ημιεπαγγελματισμό. Θα ξεκινούν με βασικό μισθό και θα είναι σκαλωτό. Θα ξέρουν ότι θα έχουν να κερδίσουν. Θα πάρει χρόνο γιατί τη νέα χρονιά μπορεί να έχουμε 3-4 ημιεπαγγελματίες διαιτητές. Σταδιακά θα προσπαθήσουμε να το εμπλουτίζουμε».

Για το χρονοδιάγραμμα…
«Είναι πολύ σημαντική η συνάντηση με τους Χιου Ντάλας και Χανς Ρέικβαρτ. Θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα ακούσουμε εισηγήσεις. Με τη νέα περίοδο θα βάλουμε μπρος να έχουμε ημιεπαγγελματίες. Μπορεί να μην είναι στην Α’ Κατηγορία, αλλά στη Β’ Κατηγορία».

Για το θέμα της προκατάληψης…
«Το να στιγματίζεις στην Κύπρο είναι το πιο εύκολο. Εφόσον δεν αποδειχθεί κάτι, δεν μπορείς να αποκαλεί τον άλλο κλέφτη. Θα είναι ένα νέο ξεκίνημα. Η διαιτησία φέτος, τα τελευταία χρόνια, πάει από το καλό στο καλύτερο. Δεν θέλω να μηδενίζουμε τη διαιτησία. Βλέποντας τι γίνεται και στο εξωτερικό, θα προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε αυτούς που είναι στη διαιτησία για να γίνονται όσο το δυνατό πιο λίγα λάθη».

Αν έχουμε ίσες ευκαιρίες όλοι…
«Δεν είναι θέμα συμφερόντων. Κανονικά πρέπει να έχουν όλοι ίσες ευκαιρίες. Θα προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τέτοια φαινόμενα».

Για τον τερματισμό του προσωρινού μέτρου της ταυτοποίησης στο τέλος της σεζόν…
«Αν θυμάστε καλά στην κοπή της Βασιλόπιττας είπα ότι το θέμα της βίας και της ταυτοποίησης δεν είναι υποχρέωση της ΚΟΠ αποκλειστικά, η ΚΟΠ έχει να παίξει ρόλο. Εμείς σαν ΚΟΠ αποφασίσαμε την ταυτοποίηση αλλά είπα ότι είναι προσωρινό μέτρο. Θα πρέπει η ΚΟΠ, ο ΚΟΑ και το κράτος να βρούμε τις λύσεις για τα θέματα βίας, θέματα ταυτοποίησης, κάρτας φιλάθλου για να τελειώσει οριστικά το θέμα. Εμείς αυτή την περίοδο δώσαμε ένα μικρό στίγμα και χρόνο στους αρμόδιους για να έρθουν να κάτσουμε και να βρούμε ολοκληρωμένες λύσεις. Εμείς θέλουμε και τις οικογένειες και τους οργανωμένους να μπορούν να συνυπάρξουν καθώς μπορούν και οι δύο να δώσουν πράγματα. Εμείς δεν θέλουμε φαινόμενα βίας». Πρόσθεσε επίσης: «Η Κύπρος είναι σε περίοπτη θέση στην ανάλυση των συμβάντων βίας. Ένα από τα 10 σοβαρά επεισόδια που μπαίνουν στα τελικά μίτινγκ της επιτροπής βίας της ΟΥΕΦΑ υπάρχει και μια Κυπριακή ομάδα. Αφορούν σχεδόν όλες οι ομάδες μας που έπαιξαν στην Ευρώπη».

Για το θέμα με τους Κύπριους ποδοσφαιριστές και την αντίδραση των μεγάλων σωματείων στον υφιστάμενο κανονισμό της υποχρεωτικής χρησιμοποίησης…
«Εμείς θα ανοίξουμε άμεσα διάλογο με όλα τα σωματεία για να βρούμε την χρήση τομή και να αξιοποιείται περισσότερο ο Κύπριος ποδοσφαιριστής. Υπάρχει ένας κανονισμός που δεν δούλεψε και κάποια σωματεία προτιμούν να πληρώνουν πρόστιμα. Είναι θέμα εικόνας σαν ποδόσφαιρο και θέμα Εθνικών ομάδων. Σε αυτή την φάση δεν θα καταργηθεί το μέτρο αλλά θα μπούμε σε διάλογο. Μπορεί να υπάρξει επιβράβευση, μπορεί να υπάρχουν κίνητρα και άλλα».

Για τα όσα ακούγονται και για το γεγονός ότι είναι στο στόχαστρο αναφορικά με τα επαγγελματικά του συμφέρονται και ότι εμπλέκονται με τη θέση του…
«Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Αυτή τη στιγμή εκπροσωπώ την ΟΥΕΦΑ στις δύο μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται, την TIM και την CIA. Για το Τσάμπιονς Λιγκ και τις Εθνικές Ομάδες. Η ΟΥΕΦΑ γνωρίζει την επαγγελματική μου ενασχόληση και δεν είχε κανένα θέμα. Από τη στιγμή που υπάρχει διαφάνεια και δεν γίνεται κάτι, κάτω από το τραπέζι δεν βλέπω το λόγο να υπάρχει θέμα. Οπόταν νιώθω άνετα με αυτό».

Για την προκατάληψη που υπάρχει…
«Είμαστε μια κλειστή κοινωνία. Ο καθένας ξέρει τον άλλο. Όχι μόνο στο ποδόσφαιρο. Προσωπικά, έχω βάλει κάποιους στόχους, θα τους υλοποιήσω με ανιδιοτέλεια, χωρίς κρυφές ατζέντες. Με ενδιαφέρει να δείξουμε ότι η έννοια μας είναι η πρόοδος του κυπριακού ποδοσφαίρου. Όποιος δεν θέλει τον Γιώργο Κούμα, δεν με αγγίζει. Θα χαράξω το δρόμο μου. Δεν έχω μαγικό ραβδί».

Για το Αθλητικό κέντρο…
«Είμαστε σε διαδικασία στην περιοχή του Κόρνου. Υπάρχει ένα τεμάχιο και από χθες ξεκινήσαμε για να μεγαλώσουμε το τεμάχιο για να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες. Ελπίζουμε ότι το κράτος θα μας βοηθήσει. Τα λεφτά υπάρχουν για να γίνει αθλητικό κέντρο. Θα καλύπτει τις ανάγκες των εθνικών ομάδων. Θα αγωνίζονται οι μικρές εθνικές».

Για το ποσό που θα στοιχίσει…
«Θα είναι σε δύο φάσεις και θα στοιχίσει 10-12 εκ. ευρώ».

Για το ότι υπήρχε η πρόθεση από το διάστημα που ήταν στην ηγεσία ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης…
«Ναι. Την απόφαση για το αθλητικό κέντρο την πήραμε από θητεία του Κωστάκη Κουτσοκούμνη».

Πατήστε ΕΔΩ για να ακούσετε ηχητικό από τις δηλώσεις του.