Home TOP NEWS Ν. Βαλανίδης: “Απολογισμός-Ανάληψη Ευθύνης-Απλά Μαθηματικά”

Ν. Βαλανίδης: “Απολογισμός-Ανάληψη Ευθύνης-Απλά Μαθηματικά”

Με πρωινή δημοσίευση του, το πρώην μέλος της Διοίκησης (παραιτήθηκε αμέσως μετά την απόφαση για αναβολή της Εκλογικής Συνέλευσης) καλεί άπαντες να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για να προχωρήσει το σωματείο. Η ανάρτηση ουσιαστικά τονίζει πως δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης σε ένα συμβούλιο.


Αναλυτικά:

“ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ -ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Η κατάσταση στο Σωματείο ΟΜΟΝΟΙΑ είναι όντως ψυχοφθόρα. Ο καθένας επιζητά τους αίτιους και τα αιτιατά της σημερινής κατάστασης και κάποιες φορές μερίκοι φίλαθλοι της ομάδας είτε καλοπροαίρετα είτε κακοπροαίρετα επιρρίπτουν ευθύνες δεξιά και αριστερά. Κάποιες φορές επειδή υπάρχουν πραγματικές ευθύνες και κάποιες άλλες απλά για να θολώσουν τα νέρα απο τα πραγματικά αίτια και να αποπροσανατολίσουν το κόσμο της ομάδας.

Σκοπός αυτής της ανάρτησης είναι και εν μέρει να απαντήσω στο επιχείρημα οτι όποιος συμμετείχε στο απερχόμενο ΔΣ λίγο πολύ δεν μπορεί να εκφέρει άποψη για την επόμενη μέρα. Είναι επίσης σημαντικό να καταδεικτεί ότι δέν μπορεί να γίνεται σακούλιασμα και εξίσωση όλων όσων διατέλεσαν σε κάποια φάση μέλή του ΔΣ ενόψει των επικείμενων εκλογών και της έκφρασης άποψης σχετικά με τη πρόταση Παπασταύρου.

Θα πάρουμε σαν πρώτο δεδομένο ότι το βασικό πρόβλημα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ είναι το οικονομικό και το χρέος που έχει δημιουργηθεί διαχρονικά. Υπάρχει όμως πραγματικά οποιαδήποτε φόρμουλα καταμερισμού ευθυνών στα μέλη των ΔΣ ή η ιστορία στο τέλος γράφει αυτό που περνά σαν γραμμή η πλειοψηφία ?

Ας ακολουθήσουμε λοιπόν μια απλοική προσέγγιση (η οποία σίγουρα περιέχει αδυναμίες) την οποία θα αναφέρω πιο κάτω.

ΠΑΡΑΔΟΧΕΣ

1. Καταρχήν για τους σκοπούς και μόνο του μοντέλου, ας θεωρήσουμε ότι κάθε μέλος απο τα 15 του ΔΣ έχει ισόποση ευθύνη για το αποτέλεσμα. Προσέγγιση με την οποία διαφωνώ αφού υπάρχουν μέλη που διαχρονικά διαχωρίζουν τη θέση τους απο αποφάσεις της πλειοψηφίας. Παρόλα αυτά η συμμετοχή σε ένα ΔΣ είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς συνεπάγεται με ευθύνη την οποία πρέπει να αναλάβεις εκ της θέσεως που κατείχες.

2. Η κρίσιμη στιγμή για τα οικονομικά δεδομένα της χρονιάς είναι το καλοκαίρι όπου αποφασίζεται το μπάτζετ και δεσμεύεται το Σωματείο για έξοδα που θα γίνουν στη συνέχεια. Παρόλα αυτά στο μοντέλο υπολογίζω σαν ισόποση την ευθύνη ακόμα και ατόμων που μπήκαν στο ΔΣ στη μέση της χρονιάς.

ΔΕΔΟΜΕΝΑ

1. Το χρέος έχει αυξηθεί περίπου κατα 2εκ ευρώ κατα τη θητεία του απερχόμενου ΔΣ.

2. Το ΔΣ είναι 15μελές και έχει θητεία 24 μήνες – άρα σύνολο 360 ανθρωπομήνες.

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραδοχές πιο πάνω (που οπως είπα αναγνωρίζω είναι μια απόλυτα απλοική προσέγγιση) ο κάθε ανρθωπομήνας του απερχόμενου ΔΣ κόστιζε στο Σωματείο 5.555 ευρώ έξτρα χρέος.

Παρόλο που θεωρώ όπως είπα και πιο πάνω τη προσέγγιση άδικη για κάποιο που μπήκε στο ΔΣ στη μέση της θητείας του αφού δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δεσμεύσεις που έγιναν πρίν την είσοδο δηλώννω έτοιμος να αποδεκτώ την ευθύνη για τους 2.5 περίπου μήνες που ήμουν μέλος στο ΔΣ και να θεωρηθώ υπεύθυνος για τις 13.889 ευρώ χρέους που μου αναλογούν με βάση το μοντέλο. Παρόλο που θεωρώ άδικο να θεωρηθώ υπεύθυνος ακόμα και για αυτό το ποσό, το συγκεκριμένο ποσό είναι πολύ μικρότερο του τι έχω πληρώσει στο Σωματείο για διάφορα προιόντα και υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια.

Σε ποσοστό του πραγματικού συνολικού χρέους του Σωματείου αυτό το ποσό είναι 0.08%. Τα υπόλοιπα τα αφήνω στη κρίση των μελών του Σωματείου και του κόσμου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Αν κάποιος έχει να προτείνει οποιαδήποτε άλλη φόρμουλα υπολογισμού και καταμερισμού ευθύνης θα έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε και οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση.”