Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Πρόταση για καταστατικές αλλαγές

Πρόταση για καταστατικές αλλαγές

Το μέλος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και πρώην Γενικός Γραμματέας του σωματείου Χριστόφορος Χριστοφή, έστειλε επιστολή μέσω της οποίας εισηγείται καταστατικές αλλαγές, ενόψει της Συνέλευσης την επόμενη Τρίτη.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

1      Περιπτώσεις έκπτωσης από το αξίωμα του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου – για το άρθρο 36(v)

(α) Εισήγηση για προσθήκη στην προτεινόμενη παράγραφο 36 (i). Η προσθήκη με έντοναγράμματα.

36 (i) . Έχει καταδικαστεί τελεσίδικα από αρμόδιο δικαστήριο για σοβαρό ποινικό αδίκημα ειδικά ποινικό αδίκημα που ενέχει το στοιχείο της ηθικής αισχρότητας ή δόλιας συμπεριφοράς.

Αιτιολογία:

Ως έχει η πρόνοια καλύπτει και απλά ποινικά αδικήματα όπως τροχαίες παραβάσεις. Πρέπει να διασαφηνιστεί ότι αφορά σοβαρά ποινικά αδικήματα

 

(β) Εισήγηση για προσθήκη στην προτεινόμενη παράγραφο 36 (v). Η προσθήκη με έντοναγράμματα.

36 (v) «Που συμμετέχει ή/και έχει συμφέροντα σε άλλο αθλητικό σωματείο. Από τη παρούσα πρόνοια εξαιρούνται ο περιπτώσεις που ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου συνεργάζεται με άλλα σωματεία μέσα στα πλαίσια των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων και δηλώνει αυτό το γεγονός στο Διοικητικό Συμβούλιο

Αιτιολογία:

Η παράγραφος ως προτείνεται είναι πολύ γενική και δυνατόν να εμποδίσει μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που έχουν επαγγελματικές δραστηριότητες που αναγκαστικά έχουν συμβατικές  σχέσεις με άλλα σωματεία να εκπίπτουν του αξιώματος τους. Για παράδειγμα εάν ένα μέλος εισάγει ιατρικά μηχανήματα τα οποία αγοράζουν και άλλα σωματεία δυνατό να θεωρηθεί ότι έχει συμφέροντα σε άλλο σωματείο παρότι αυτά τα συμφέροντα δεν θα επηρεάζουν την θέση του ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου.

 

2      Πρόνοια για προσωπική ευθύνη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Προσθήκη ως νέου άρθρου 50 του ακόλουθου άρθρου:

50.Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου, τα οποία ασκούν εκτελεστικές εξουσίες, υπέχουν προσωπική ευθύνη έναντι του σωματείου και των μελών του για οποιεσδήποτε πράξεις και/ή παραλείψεις/ή ενέργειες οι οποίες συνιστούν αμέλεια και/ή επαγγελματική αμέλεια και σαν αποτέλεσμα των οποίων έχει προκληθεί οικονομική βλάβη και/ή άλλη ζημιά στο σωματείο.

Αιτιολογία:

Τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων θα πρέπει να είναι υπόλογα για τις πράξεις τους έναντι των μελών και του σωματείου λαμβάνοντας υπόψη ότι πολλά μέλη ασκούν εκτελεστικές εξουσίες και λαμβάνουν τις αποφάσεις για το σωματείο. Αυτό είναι ένα ζήτημα που συζητήθηκε έντονα στο παρελθόν.

Η πρόνοια αυτή περισσότερο έχει διακηρυκτική σημασία και τονίζει τον υψηλό βαθμό επιμέλειας που αναμένεται να επιδεικνύεται από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους.

 

3      Πρόνοια αναφορικά με τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Προσθήκη ως νέου άρθρου 51 του ακόλουθου άρθρου:

51.Το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει κατά την άσκηση των καθηκόντων του να ακολουθεί τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Αιτιολογία:

Τα μέλη του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου είναι διαχειριστές της περιουσίας και υποθέσεων του σωματείου. Οι εκάστοτε σύμβουλοι υπέχουν σχέση εμπιστευματοδόχου έναντι του σωματείου. Συνεπώς το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει να ασκεί τα καθήκοντα και εξουσίες του με τρόπο που να διασφαλίζονται οι αρχές της διαφάνειας και της χρήστης διοίκησης.

 

4      Πρόνοια αναφορικά με τη διαδικασία εκχώρησης τμήματος.

Μετά το άρθρο 83 που προτείνεται ως καταστατική αλλαγή, να προστεθεί το ακόλουθο άρθρο ως άρθρο 84.

84.Νοείται ότι οποιαδήποτε συνεργασία η συμφωνία συναφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο δυνάμει του άρθρου 83 (iv) πιο πάνω, θα πρέπει απαραίτητα πριν τη σύναψη της να πληρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

84.1 Η αξία του τμήματος που θα εκχωρηθεί πρέπει να καθορίζεται από ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο που θα διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο.

84.2 Το Διοικητικό Συμβούλιο οφείλει να καθορίσει οικονομικούς όρους και να ζητά δημόσια προσφορές για υποβολή ενδιαφέροντος από οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο. Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνεται με τη βοήθεια ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου μέσα σε πλαίσια διαφάνειας.

84.3 Τέτοια συνεργασία ή συμφωνία εφόσον υπάρξει κατάληξη σε τελικό κείμενο πρέπει να έχει εγκριθεί από τουλάχιστον 11 από τα 15 μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου πριν υποβληθεί προς έγκριση στη Γενική Συνέλευση όπως αναφέρεται στο άρθρο 85 πιο κάτω.

Αιτιολογία:

Τα τμήματα του σωματείου αποτελούν περιουσία του.

Το εκάστοτε Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να έχει απεριόριστη εξουσία σε αυτό το θέμα αλλά θα πρέπει να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες στην άσκηση αυτή της εξουσίας.

Συνεπώς εισηγούμαι ειδικές προϋποθέσεις όπως η συνεργασία με ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο στο καθορισμό του τιμήματος αλλά και των όρων  καθώς επίσης και την υποχρεωτική διαδικασία προσφορών ούτως  ώστε να δίδεται η ευκαιρία σε οποιοδήποτε επιθυμεί να υποβάλει προσφορά να το πράξει. Τέλος προτείνω η έγκριση τέτοιας συμφωνίας από το Διοικητικό Συμβούλιο να απαιτεί ενισχυμένη πλειοψηφία.

 

5      Υποχρέωση Διοικητικού Συμβουλίου να θέτει προς ψήφιση οποιασδήποτε συμφωνία για εκχώρηση τμήματος του σωματείου ενώπιον των μελών.

Προσθήκη ως νέου άρθρου 85 του ακόλουθου άρθρου:

  1. Οποιαδήποτε συμφωνία που προτείνεται δυνάμει του άρθρου 83 και 84 πιο πάνω θα πρέπει να υποβάλλεται ως πρόταση και να εγκρίνεται από έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου ή την ετήσια γενική συνέλευση, ανάλογα με την περίπτωση, ενώ το κείμενο της οποιασδήποτε προτεινόμενης συμφωνίας θα πρέπει να είναι διαθέσιμο για ανάγνωση σε οποιοδήποτε μέλος του σωματείου σε εύλογο χρόνο πριν την συνέλευση που θα γίνει προς έγκριση του.

Αιτιολογία:

Η γενική συνέλευση ως το ανώτατο όργανο του σωματείου πρέπει να έχει το τελευταίο λόγο στην έγκριση οποιασδήποτε συμφωνίας που θα ληφθεί δυνάμει του άρθρου 83.

 

6      Υποχρέωση Διοικητικού Συμβουλίου να διασφαλίσει σε οποιαδήποτε συμφωνία υποχρέωση του τρίτου προσώπου να λογοδοτεί προς τα μέλη του σωματείου.

Προσθήκη ως νέου άρθρου 86 του ακόλουθου άρθρου:

  1. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να διασφαλίζει όπως οποιαδήποτε συμφωνία η συνεργασία γίνεται με βάση τα άρθρα 83 και 84 πιο πάνω περιέχει τέτοιους όρους σύμφωνα με τους οποίους το τρίτο νομικό ή φυσικό πρόσωπο που αναλαμβάνει τη διαχείριση οποιουδήποτε τμήματος του σωματείου θα οφείλει να ετοιμάζει και να παρουσιάζει για κάθε έτος στην ετήσια γενική συνέλευση του σωματείου, μέσω αντιπροσώπου του, τουλάχιστον τα ακόλουθα:

86.1 Έκθεση πεπραγμένων για την χρονιά που προηγήθηκε στην οποία θα επεξηγούνται όλες οι ενέργειες που έγιναν αναφορικά με τη διαχείριση του συγκεκριμένου τμήματος με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τα μέλη του σωματείου.

86.2 Ελεγμένους λογαριασμούς για το λογιστικό έτος που προηγήθηκε με δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων από τα μέλη του σωματείου.

 

Αιτιολογία:

Τα μέλη του σωματείου θα πρέπει να ενημερώνονται σε τακτική βάση για τη πρόοδο και εκτέλεση οποιασδήποτε συμφωνίας ειδικά όταν αυτή αφορά εκχώρηση τμήματος. Το πρόσωπο που αναλαμβάνει τη διαχείριση οποιουδήποτε τμήματος θα πρέπει να λογοδοτεί προς τα μέλη και να είναι σε θέση να απαντήσει σε ερωτήσεις και απορίες. Σε διαφορετική περίπτωση η εκχώρηση τμήματος θα λειτουργεί ως πώληση/αποξένωση και τα μέλη δεν θα έχουν καμία δυνατότητα ενημέρωσης.

 

7      Γενική Παρατήρηση

Πιστεύω ότι η αρίθμηση των υποπαραγράφων στα άρθρα που τροποποιούνται πρέπει να ακολουθήσει το υφιστάμενο τύπο του καταστατικού δηλαδή αριθμούς αντί λατινικά.

Για παράδειγμα:

«83. Το Διοικητικό Συμβούλιο δικαιούται να συνάπτει συνεργασίες με φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα για προώθηση των σκοπών του Σωματείου, περιλαμβανομένης:

83.1 της υιοθέτησης μεθόδων λειτουργίας για διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας ή/και ανάπτυξης,

83.2. της προπώλησης εισιτηρίων για τους αγώνες οποιουδήποτε αθλητικού τμήματος, για τέτοια περίοδο και έναντι τέτοιου τιμήματος που θα συμφωνηθεί,

 

Χριστόφορος Χριστοφή

15/05/2018

 

Πηγή Δημοσίευσης της Επιστολής: omonoia24.com