Home TOP NEWS Δια στόματος Κούμα η ανακοίνωση της λειτουργίας της Ακαδημίας Διαιτησίας

Δια στόματος Κούμα η ανακοίνωση της λειτουργίας της Ακαδημίας Διαιτησίας

 


Στο Σεμινάριο Διαιτησίας βρέθηκε ο πρόεδρος της ΚΟΠ, Γιώργος Κούμας, εκεί όπου με δηλώσεις του έδωσε συγχαρητήρια στους διαιτητές για την περσινή τους παρουσία. Παράλληλα, ανακοίνωσε και την έναρξη της λειτουργίας της Ακαδημίας Διαιτησίας. Η σύσταση και λειτουργία της Ακαδημίας Διαιτησίας αποτελεί υλοποίηση μιας εκ των προγραμματικών θέσεων της νέας ηγεσίας της ΚΟΠ και σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Γιώργο Κούμα, η Ακαδημία θα υπάγεται στο Τεχνικό Τμήμα της ΚΟΠ. Στόχος της Ακαδημίας, είναι η αναβάθμιση της επιμόρφωσης και της εκπαίδευσης της υφιστάμενης διαιτητικής ομάδας, αλλά και η ανάδειξη νέων διαιτητών και βοηθών διαιτητών. Αυτούσιο το άρθρο, όπως αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΠ:

Ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Γιώργος Κούμας, στην παρουσία των Αντιπροέδρων της Ομοσπονδίας Νίκου Νικολάου και Μιχάλη Ππεκρή, του Γενικού Γραμματέα Φοίβου Βάκη και του Γενικού Διευθυντή Ανθούλη Μυλωνά κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Ετήσιου Σεμιναρίου Διαιτησίας για τους διαιτητές και βοηθούς διαιτητές κατηγορίας Elite.

Ο κ. Κούμας στην ομιλία του, επανέλαβε την στήριξη της Ομοσπονδίας προς τους διαιτητές, εξήρε την παρουσία τους στο περσινό Πρωτάθλημα και τόνισε την ανάγκη για ακόμη καλύτερη παρουσία στη νέα ποδοσφαιρική περίοδο, προειδοποιώντας ταυτόχρονα πως την Ομοσπονδία δεν την ικανοποιούν οι μέτριες ή οι υποφερτές παρουσίες στον αγωνιστικό χώρο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη λειτουργία της Ακαδημίας Διαιτησίας.
Αναλυτικά η ομιλία του Προέδρου της ΚΟΠ στο Ετήσιο Σεμινάριο των διαιτητών:

«Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες,

Βρισκόμαστε για άλλη μια χρονιά, στην πολύ καθοριστική περίοδο της προετοιμασίας για την έναρξη της νέας σεζόν. Ως Ομοσπονδία,κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, θέτουμε τον ίδιο στόχο. Να είμαστε καλύτεροι από την προηγούμενη χρονιά. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε βήματα προόδου για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις και την αποστολή που ανέλαβε ο καθένας από εμάς.

Το φορτίο της ευθύνης είναι βαρύ και μόνο με συνεργασία, υπευθυνότητα και σοβαρότητα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θα βρεθούν μπροστά μας τους επόμενους μήνες.

Ανοίγοντας τις εργασίες του Σεμιναρίου Διαιτησίας, μαζί με τους συνεργάτες μου στην ηγεσία της ΚΟΠ που βρίσκονται σήμερα μαζί μας, δεν μπορώ να κρύψω την ικανοποίησή μας για το επίπεδο της διαιτησίας κατά την περσινή χρονιά. Αναφέρομαι σε γεγονότα και όχι θεωρίες, που μόνο οι κακόπιστοι και οι κακοπροαίρετοι δεν είδαν. Ιδιαίτερα, θέλω να αναφερθώ στα τελευταία κρίσιμα παιχνίδια όπου κρίθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή, αλλά και στον τελικό Κυπέλλου. Εκεί η κυπριακή διαιτησία έδωσε εξαιρετικά δείγματα γραφής, αντανακλώντας την ευρύτερη θετική εικόνα σας καθ΄ όλη την διάρκεια της χρονιάς.

Το στοίχημα της φετινής χρονιάς, είναι να συνεχίσουμε από εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος της περσινής σεζόν και να ανεβούμε ακόμη πιο ψηλά.

Ξέρω πως το έργο σας δεν είναι εύκολο, ξέρω ότι χρειάζονται αντοχές, σωματικές και ψυχικές. Ξέρω, τις θυσίες που κάνετε για να βρεθείτε έτοιμοι στο γήπεδο. Ξέρω ότι νιώσατε την αδικία, την απογοήτευση, αλλά και την ικανοποίηση όταν περνάτε απαρατήρητοι από τους αγώνες. Σας είδα χθες στην εξέταση της φυσικής κατάστασης, να διεκδικείτε αυτό που νιώθετε ότι δικαιούστε και σας αξίζει. Με λίγα λόγια, ξέρω ότι δεν είναι εύκολο πράγμα να είσαι διαιτητής.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι παραμένουμε δίπλα σας, σας στηρίζουμε και πιστεύουμε στις ικανότητές σας. Την ίδια ώρα, όμως, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Δεν μας ικανοποιεί, πλέον, το μέτριο και το υποφερτό. Δεν είναι αυτό που χρειάζεται το Κυπριακό ποδόσφαιρο, δεν είναι αυτό που περιμένουμε από εσάς. Είστε η αιχμή του δόρατος της Ομοσπονδίας. Αν εσείς αποτύχετε, τότε δεν θα έχει κανένα αντίκρισμα η προσπάθεια και το έργο σε άλλους τομείς που καθημερινά εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις.

Χρειαζόμαστε μια αξιόλογη, εξελίξιμη, δίκαιη και καλά καταρτισμένη διαιτησία, με ισχυρή προσωπικότητα και θάρρος, έτσι που να αποτελέσει ένα από τους βασικούς πυλώνες στην ανάπτυξη και την πρόοδο του ποδοσφαίρου μας.

Θα είμαι πιο συγκεκριμένος. Κατανοούμε τα ανθρώπινα λάθη, φτάνει να μην είναι επαναλαμβανόμενα. Κατανοούμε ότι μπορεί να γίνουν λανθασμένα σφυρίγματα, φτάνει να μην είναι εσκεμμένα. Προσωπικές ατζέντες, εμπάθειες και συμπάθειες, δεν έχουν καμία θέση στη διαιτησία. Αν χρειαστεί, θα φθάσουμε μέχρι τα άκρα για να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία των πρωταθλημάτων μας. Ξέρω ότι αυτό επιθυμείτε και εσείς.

Όπως γνωρίζετε, επενδύουμε στον τομέα της διαιτησίας, για να μπορούμε ως Ομοσπονδία να έχουμε στη συνέχεια υψηλές απαιτήσεις και αξιώσεις. Υλοποιώντας μια από τις προγραμματικές μας θέσεις, προχωρούμε στη σύσταση της Ακαδημίας Διαιτησίας, η οποία θα υπάγεται στο Τεχνικό Τμήμα της ΚΟΠ. Ως νέα ηγεσία, επιχειρούμε να θέσουμε τη διαιτησία σε μια νέα βάση. Στόχος είναι η αναβάθμιση της επιμόρφωσης και της εκπαίδευσης της υφιστάμενης διαιτητικής ομάδας, αλλά και η ανάδειξη νέων διαιτητών και βοηθών διαιτητών.

Στηριζόμαστε στις γνώσεις και τις εμπειρίες των στελεχών μας αλλά και στα παραδείγματα άλλων ποδοσφαιρικά προηγμένων χωρών. Συνεχής και εποικοδομητική είναι η συνεργασία μας επί του θέματος με τα αρμόδια τμήματα της UEFA.

Η σύσταση και λειτουργία της Ακαδημίας Διαιτησίας, αποτελεί μια από τις προτεραιότητές μας. Ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, εργαζόμαστε για την υλοποίηση αυτής της εξαγγελίας. Ήδη, ανακοινώθηκε η επιστροφή του πρώην διεθνή διαιτητή και εκπαιδευτή Κώστα Θεοδότου, ο οποίος αναλαμβάνει συγκεκριμένα καθήκοντα στην Ακαδημία Διαιτησίας. Το επόμενο διάστημα, θα γίνουν κι άλλες επίσημες ανακοινώσεις.

Πριν ολοκληρώσω, θα ήθελα να επαναλάβω. Σας εμπιστευόμαστε και έχουμε την πεποίθηση ότι δεν θα μας απογοητεύσετε, ούτε εμάς αλλά ούτε τους εαυτούς σας. Θα είμαστε κοντά σας για να σας στηρίξουμε, αλλά και για να σας κρίνουμε όποτε χρειαστεί. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας του πρωταθλήματος θα κριθεί από τα δικά σας σφυρίγματα. Φροντίστε να περάσετε απαρατήρητοι, σωστοί και με αξιοπρέπεια, σε μια χρονιά που στο τέλος θα νιώθετε περήφανοι για τις επιδόσεις σας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του σεμιναρίου σας και επίσης, ευχές για μια πετυχημένη σεζόν σε όλους μας.
Καλή δύναμη».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας Χανς Ρέικβαρτ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτέλεσμα των διαιτητών στο χθεσινό τεστ φυσικής κατάστασης.

«Δείξατε ότι είστε σε πολύ καλό επίπεδο, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Όντως, τα πήγατε πολύ καλά στην περσινή σεζόν, όμως, αν φέτος δεν τα πάμε ακόμη καλύτερα, κανένας δεν θα θυμάται τι έγινε πέρσι. Λάθη πάντα θα γίνονται, όμως, υπάρχουν και κάποια λάθη τα οποία δεν θα μπορούν να γίνουν αποδεχτά», ανέφερε μεταξύ άλλων προς τους διαιτητές ο κ. Ρέικβαρτ, που ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για το ψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει στους διαιτητές.

«Περιμένουμε από εσάς να δείξετε στο γήπεδο αυτά που διδάσκεστε στα σεμινάρια. Η παρουσία σήμερα εδώ του Προέδρου της Ομοσπονδίας αλλά και των υπολοίπων μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, δείχνει την στήριξη που έχουμε από την Ομοσπονδία η οποία αυξάνει την υποχρέωση όλων μας για να πετύχουμε στο έργο μας», ανέφερε ο Υπεύθυνος Εκπαίδευσης κ. Χιου Ντάλλας.

Ο πρώην διεθνής διαιτητής και αντιπρόεδρος του ΣΔΚ Χρίστος Νικολαϊδης μεταφέροντας χαιρετισμό του Προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Μιχάλη Αργυρού, που απουσίαζε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, μεταξύ άλλων συγχάρηκε την ΚΟΠ για τη δημιουργία ακαδημίας διαιτητών και πρόσθεσε:
«Η αρμονική συνεργασία ΣΔΚ – ΚΟΠ αντανακλά σε ολόκληρη την οικογένεια της διαιτησίας μας με όλα τα θετικά συνεπακόλουθα. Η διαιτησία μας πέρσι είχε μια από τις καλύτερες της χρονιές και από εκεί πρέπει να συνεχίσουμε. Έχουμε τη βοήθεια της καλύτερης εκπαιδευτικής ομάδας της UEFA, η καθοδήγηση της είναι σημαντική και η βελτίωση εμφανής. Καλό σεμινάριο και καλή χρονιά σε όλους».

Χαιρετισμό εκ μέρους του Συνδέσμου Παρατηρητών απηύθυνε ο Πρόεδρος του συνδέσμου Μιχαλάκης Ιωάννου. «Υπάρχει αρκετή βελτίωση και στον τομέα της δουλειάς που επιτελούν οι παρατηρητές μας. Μαζί με τους υπευθύνους της διαιτησίας μας θα συνεχιστεί η προσπάθεια για περαιτέρω βελτίωση και υπάρχουν τα περιθώρια. Καλές παρατηρησίες σημαίνει καλύτερες διαιτησίες και καλύτερο ποδόσφαιρο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ιωάννου.