Home ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Το 13 το καλό! Αυτοί που πήγαν κόντρα στην γκαντεμιά

Το 13 το καλό! Αυτοί που πήγαν κόντρα στην γκαντεμιά


Ποδοσφαιριστές, που έκαναν μεγάλη καριέρα, φορώντας το Νο13 στη φανέλα τους.

Μίκαελ Μπάλακ
Ο αριθμός “3” ήταν ανέκαθεν από τους αγαπημένους του. Κι αυτό γιατί στην πρώτη του ομάδα, την Κέμνιτσερ, φορούσε το 23, ενώ στην Καϊζερσλάουτερν το 3. Όταν, όμως, πήρε μεταγραφή για την Λεβερκούζεν, το 1999, αποφάσισε να έχει το Νο13 στην πλάτη. Αυτό τον αριθμό επέλεξε να έχει σε Μπάγερν, Τσέλσι και ξανά Λεβερκούζεν, όπως και σε όλη του την πορεία με την εθνική Γερμανίας.

Τόμας Μίλερ
Ο διάδοχος του Μίκαελ Μπάλακ στην εθνική Γερμανίας (όχι σε θέση, αλλά σε αριθμό) ήταν ο Τόμας Μίλερ. Όταν αποσύρθηκε ο πρώτος το 2010, το Νο13 στη φανέλα πήρε ο άσος της Μπάγερν και με αυτόν τον αριθμό πορεύεται μέχρι και σήμερα στα «πάντσερ», σηκώνοντας το 2014 το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αντίθετα, στην Μπάγερν Μονάχου ο Μίλερ δεν έχει επιλέξει τον ίδιο αριθμό, καθώς προτιμάει το “25”.

Γκερντ Μίλερ
Το επίθετο «Μίλερ» στην εθνική ομάδα της Γερμανίας έχει ιστορία, αφού πριν τον σημερινό Τόμας, ο Γκερντ Μίλερ είχε δοξάσει τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974, η Δυτική Γερμανία κατέκτησε το τρόπαιο με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Μίλερ, ο οποίος πέτυχε και το νικητήριο γκολ στον τελικό. Όσο για τον αριθμό που είχε στη φανέλα; Το “13”.

Μαϊκόν
Αν και δεξί μπακ, δεν είχε ποτέ του ιδιαίτερη προτίμηση στο… κλασικό “2”. Το φόρεσε κάποια στιγμή με την εθνική Βραζιλίας, όμως κυρίως προτιμούσε το “13”. Αυτόν τον αριθμό επέλεξε και στους περισσότερους συλλόγους που αγωνίστηκε. Σε Μονακό, Ίντερ και Ρόμα ο Μαϊκόν είχε το Νο13 στη φανέλα του και μόνο στο πέρασμά του από την Μάντσεστερ Σίτι είχε φορέσει το “3”.

Αλεσάντρο Νέστα
Ένας από τους κορυφαίους Ιταλούς στόπερ όλων των εποχών, που δεν προτίμησε ποτέ κάποιους από τους κλασικούς αριθμούς κεντρικών αμυντικών. Από την εποχή που αγωνιζόταν στην Λάτσιο είχε επιλέξει το “13”, ενώ τον ίδιο αριθμό στη φανέλα είχε στη συνέχεια και ως παίκτης της Μίλαν. Την ίδια προτίμηση είχε και στην εθνική Ιταλίας ο Αλεσάντρο Νέστα και αν κρίνει κανείς από τους τίτλους που κατέκτησε στην καριέρα του, το Νο13 μάλλον του έφερε… γούρι!

Εουσέμπιο
Ο «μύθος» του πορτογαλικού ποδοσφαίρου είχε οδηγήσει την εθνική ομάδα της χώρας του στη μεγαλύτερη επιτυχία της σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Με τον Εουσέμπιο να πετυχαίνει εννέα τέρματα στο τουρνουά (πρώτος σκόρερ), η Πορτογαλία τερμάτισε στην 3η θέση, στο Μουντιάλ του 1966. Στα γήπεδα της Αγγλίας, ο αείμνηστος Εουσέμπιο φορούσε το Νο13 και είναι ο μοναδικός στην ιστορία της διοργάνωσης, που με αυτό τον αριθμό στη φανέλα, κατέκτησε το «Χρυσό Παπούτσι».

Πηγή: gazzetta.gr