Home TOP NEWS Η επιστολή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και των άλλων 5 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Η επιστολή της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και των άλλων 5 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας


Η ΟΜΟΝΟΙΑ σε συνεργασία με ΑΕΛ, Αλκή, Αποέλ, Δόξα και Νέα Σαλαμίνα, απέστειλε επιστολή για το θέμα της κάρτας φιλάθλου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επιστολή αναφέρεται στην μείωση των φιλάθλων στις εξέδρες, αλλά και στην γενική ποιότητα εμπειρίας κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Αναλυτικά:

«Αξιότιμε Πρόεδρε,

Γινόμαστε εδώ και μήνες μάρτυρες μιας πολιτικής νομοθετικής απόφασης που δυστυχώς, το πρακτικό της αποτέλεσμα αναδεικνύει όλο και περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις.

Αναφερόμαστε στην εφαρμογή της υποχρεωτικής κατοχής της κάρτας φιλάθλου. Ένα μέτρο το οποίο εφαρμόστηκε χωρίς να είναι αποτέλεσμα οποιασδήποτε σοβαρής έρευνας και διεξοδικής μελέτης. Ένα μέτρο που για ακόμα μια φορά παρά να λύνει προβλήματα που υπάρχουν στα γήπεδα, προσθέτει ακόμα περισσότερα ενώ το χειρότερο αποτέλεσμα είναι ότι τα αδειάζει με ακόμη εντονότερους ρυθμούς.

Αναγνωρίζουμε ως Σωματεία και ποδοσφαιρικές εταιρείες ότι στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου υπάρχουν πάρα πολλά θέματα που χρήζουν βελτίωσης. Ορισμένα εκ των οποίων είναι ευθύνη και των Διοικήσεων των Ομάδων για να επιλυθούν. Για παράδειγμα οι τιμές των εισιτηρίων, οι ώρες διεξαγωγής των αγώνων σε συνεννόηση και με τις τηλεοπτικές πλατφόρμες, όπως και κάποιες φορές η λανθασμένη προσέγγιση σε ότι αφορά τον δημόσιο λόγο παραγόντων που συμβάλλει στο αίσθημα της αναξιοπιστίας, το οποίο βέβαια έχει καλλιεργηθεί για διάφορους λόγους.

Υπάρχουν και άλλα σοβαρά προβλήματα όπως η χαμηλή ποιότητα εμπειρίας των φιλάθλων στους αγωνιστικούς χώρους αφού

  • Τα πλείστα γήπεδα μας είναι γερασμένα
  • Η καθαριότητα τους τραγική
  • Ελάχιστο αίσθημα ασφάλειας
  • Υποστελέχωση ατόμων λόγω προβλημάτων στον θεσμό των επιτηρητών Ελάχιστοι χώροι στάθμευσης
  • Πέραν του μέσου όρου οι τιμές στα προϊόντα που πωλούνται

Τα πλείστα από τα πιο πάνω μπορούν να αντιμετωπιστούν με την νομοθετική και οικονομική στήριξη της πολιτείας μέσα σε ένα σωστό πλαίσιο και με την εκπόνηση ενός πραγματικού σχεδίου ελέγχου και ανάπτυξης που να αναγκάζει το κάθε στάδιο είτε αυτό ανήκει στον ΚΟΑ είτε ανήκει σε ιδιώτες, να τηρεί τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής καθώς θα υπόκεινται και σε τακτικούς ελέγχους. Κάτι που αυτή την στιγμή δεν συμβαίνει από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων.

Από πλευράς της Ομοσπονδίας είναι απαραίτητο να δοθεί περισσότερη βαρύτητα στον τομέα της διαιτησίας, να επιμορφωθούν περισσότερο, να αξιολογούνται με αξιοκρατικά κριτήρια (Παρατηρητές) και κυρίως να βρεθούν οι μηχανισμοί έτσι ώστε να αποβληθεί η προκατάληψη απέναντι στον θεσμό της διαιτησίας. Απαιτείται από την ΚΟΠ, η θέσπιση ενός πλαισίου κανονισμών που να είναι ξεκάθαροι και πλήρως εφαρμόσιμοι. Η Ομοσπονδία πρέπει να είναι ο Θεματοφύλακας αυτών των κανονισμών σε ότι αφορά στην προστασία του ίδιου του αθλήματος. Όταν υπάρχει πραγματική θέληση και κατανόηση τότε μπορούν να βρεθούν λύσεις. Υπάρχουν απτά παραδείγματα. Το ισχυρότερο ήταν η απόφαση της Ομοσπονδίας και των Σωματείων για το πώς να αντιμετωπίσουν το πολύ μεγάλο πρόβλημα με τους «κόκκινους φακέλους».

Σε μια εποχή όπου το θέμα των «ύποπτων αγώνων» κατέτασσε την χώρα μας, στην κορυφή των χωρών με τον μεγαλύτερο αριθμό, η απόφαση για πραγματικές τιμωρίες έφερε την λύση. Πλέον διαπιστώνεται ότι αυτό το πρόβλημα όχι μόνο έχει εξομαλυνθεί αλλά ουσιαστικά δεν υφίσταται.

Και φθάνουμε στο προκείμενο.

Η απόφαση τον περασμένο Ιούνιο για υποχρεωτική εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου έχει ήδη οδηγήσει σε δραματική μείωση των εισιτηρίων. Αν μιλήσουμε με αριθμούς παίρνοντας ως δεδομένο αυτό που ειπώθηκε από πλευράς του ΚΟΑ στο πρόσφατο συνέδριο της UEFA που διεξήχθη στην Κύπρο, με θέμα την ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους και την προστασία των φιλάθλων, διαπιστώνεται ότι η μείωση των εισιτηρίων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (χρησιμοποιούμε αυτή την σύγκριση για να μην παρουσιαστεί ως δικαιολογία το επιχείρημα της μείωσης των εισιτηρίων σε γενικότερη του μορφή τα τελευταία χρόνια) έχει φθάσει το 30%. Με βάση τις δικές μας στατιστικές μελέτες υπάρχουν ομάδες που παρουσιάζουν μείωση προσέλευσης που φθάνει ακόμα και το 50%.

Στο συνέδριο της UEFA στην Κύπρο, δύο από τους ομιλητές, οι Marc Timmer (UEFA safety and security advisor) και ο David Bohannan (Chairman of the Pan-European Think Tank of Football safety and security) που είναι εξειδικευμένα άτομα για Τέτοια θέματα, ανέφεραν ξεκάθαρα ότι όπου εφαρμόστηκε η κάρτα φιλάθλου με ευθύνη της πολιτείας σε ότι αφορά στην δημιουργία μητρώου με παραδείγματα όπως το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ελλάδα, αυτό απέτυχε και ταυτόχρονα έφερε δραματική μείωση στα εισιτήρια. Με αφορμή αυτές τις τοποθετήσεις, οι οποίες εκφράζονται από εξειδικευμένα άτομα και με τεράστια εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, προκύπτουν τα εξής ερωτήματα.

Πως γίνετε να εφαρμόζουμε ένα μέτρο που ουσιαστικά όπου εφαρμόστηκε με την ευθύνη διαχείρισης να ανήκει στην Πολιτεία, αυτό απέτυχε;

  • Πως εφαρμόζουμε ένα μέτρο που αυτή την στιγμή, η μοναδική χώρα που το εφαρμόζει με διαχειρίστρια μητρώου την Πολιτεία είναι η Τουρκία και εκεί ήδη τίθεται θέμα μειωμένης προσέλευσης ενώ όλες οι προηγμένες ποδοσφαιρικά ευρωπαϊκές χώρες βρήκαν και εφάρμοσαν άλλες λύσεις;
  • Είναι δυνατό σε χώρες δεκάδων εκατομμυρίων να μην χρειάζεται μιας τέτοιας μορφής διαδικασία ταυτοποίησης και σε ένα τόπο 800,000 κατοίκων όπου πραγματικά ενεργοί στο ποδόσφαιρο είναι λιγότεροι από 200,000 άτομα, να είναι το μοναδικό μέτρο που προτάσσεται ως η λύση;

Ο κυριότερος λόγος που αυτή η μέθοδος απέτυχε σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκε είναι γιατί από πλευράς κόσμου προκύπτει θέμα εμπιστοσύνης. Το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που δημιουργεί συναισθήματα στον κόσμο. Συναισθήματα χαράς και λύπης. Αυτό το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ των φιλάθλων και των ομάδων που υποστηρίζουν είναι και ο κυριότερος λόγος που χαρακτηρίζεται ως «ο βασιλιάς των αθλημάτων». Όταν λοιπόν ένας τρίτος μπαίνει στην μέση είναι απόλυτα φυσιολογικό να προκύπτουν αντιδράσεις. Όταν αυτές οι αντιδράσεις φέρουν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του κόσμου από τα γήπεδα είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να προβληματιστούμε όλοι και ταυτόχρονα να δείξουμε τόλμη για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Και η λύση του προβλήματος της βίας στα γήπεδα δεν αντιμετωπίζεται με το να εφαρμόζουμε μεθόδους που έχουν ως αποτέλεσμα, να αδειάζουν τα γήπεδα.

Ως Αθλητικά Σωματεία και Ποδοσφαιρικές Εταιρείες εισηγούμαστε, η ευθύνη δημιουργίας Μητρώου φιλάθλων να μεταβιβαστεί στα Σωματεία και αυτά να καθορίσουν διαχειριστές Αρχείων. Κάθε ομάδα να είναι υπεύθυνη νια τους δικούς της φιλάθλους που με δική τους επιλογή θα αποτελέσουν μέλος του εκάστοτε αρχείου. Αν προκύπτει οποιονδήποτε θέμα με περιστατικά Βίας τότε εάν της ζητηθεί από την Αστυνομία κατόπιν εντάλματος να δίνει πρόσβαση στην Αστυνομία για να κάνει την δουλειά της. Όλες οι ομάδες επιθυμούν την απομόνωση και αποβολή των ταραξιών από τα γήπεδα καθώς και την παραδειγματική τιμωρία τους.

Όλα αυτά προϋποθέτουν τροποποίηση του υφιστάμενου Νόμου Περί της πρόληψης και της καταστολής της Βίας στους αγωνιστικούς χώρους. Σε αυτή την τροποποίηση θα πρέπει οι Νομοθέτες (Η Βουλή των Αντιπροσώπων) να επιδείξουν πραγματική θέληση και να συμπεριλάβουν επιτέλους πρόνοιες που να είναι καταλυτικές και όχι επιδερμικές. Δύο από αυτές πρέπει να είναι η δημιουργία ή ενίσχυση εξειδικευμένων σωμάτων ασφάλειας και οι παραδειγματικές τιμωρίες. οι Άγγλοι επέδειξαν την ανάλογη τόλμη για να προχωρήσουν σε τομές σε ότι αφορά στην νομοθεσία πρόληψης και στην νομοθεσία καταστολής με το Football (Disorder) Act 1989/2000 που ουσιαστικά αποβάλλει από τα γήπεδα από τρία χρόνια και μέχρι δια βίου οποιονδήποτε προβαίνει σε πράξεις βίας (Football Banning Orders). Εκεί η Αστυνομία είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση των ποινών. Στην Αγγλία η οργανωτική δομή της Αστυνομίας σε ότι αφορά στο ποδόσφαιρο έχει καθοριστεί ως εξής:

ΙΙΚ Football Policing Unit

Home Office  Association of Chief Police Officers

Football Banning Orders Authority-NClS-UKNFlP-ACPO Football Policing support team

Οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να ενημερωθεί για όλα τα μέτρα που έχουν παρθεί έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της βίας στην Αγγλία στο επίσημο έγγραφο της Αγγλικής Ομοσπονδίας με τίτλο «Summary of measures taken to prevent football violence». Σύνδεσμος

Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε κάτι που ήδη υπάρχει. Δεν χρειάζεται να τολμήσουμε οτιδήποτε νέο αφού οι πραγματικές λύσεις έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες. Η λύση, σε μια απλή της σύνοψη εμπεριέχεται στην πιο κάτω πρόταση.

Σωστή νομοθεσία από την Βουλή των Αντιπροσώπων (Πολιτεία), σωστή εφαρμογή των μέτρων από την Αστυνομία και σωστό πλαίσιο κανονισμών από την ομοσπονδία Ποδοσφαίρου.

Υπάρχει ένα τρίπτυχο που πρέπει να εξυπηρετηθεί. Safety (ασφάλεια  (προστασία (Ποιότητα Υπηρεσιών).

Αν πραγματικά θέλουμε να σώσουμε και όχι να μνημονεύσουμε το ποδόσφαιρο ήρθε η ώρα να το αποδείξουμε…»