Home TOP NEWS Αναστολή της κάρτας μέχρι το τέλος του χρόνου

Αναστολή της κάρτας μέχρι το τέλος του χρόνου


Με πρόταση νόμου που θα οδηγήσει ομόφωνα στην Ολομέλεια της Βουλής η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών θα αναστείλει την εφαρμογή της κάρτα φιλάθλου μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2019, στοχεύοντας να εφαρμόσει πίεση προς τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν πρωτίστως τη νομοθεσία για την ασφάλεια των γηπέδων.

Την απόφαση της Επιτροπής ανακοίνωσε ο Πρόεδρος το σώματος Γιώργος Γεωργίου.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, που παρέστη σε μέρος της συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών που αξιολόγησε την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου και άλλων προνοιών του περί Καταπολέμησης της Βίας στους Αθλητικούς Χώρους Νόμου, δήλωσε τόσο ενώπιον της Επιτροπής όσο και σε δήλωση του που ακολούθησε ότι η Κυβέρνηση επιμένει ότι η κάρτα φιλάθλου είναι αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα.

Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή ότι έχει διαβιβάσει στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία τροποποιητικό νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνονται διατάξεις που συζητήθηκαν από τον προκάτοχο του και τα σωματεία.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ξεκαθάρισε ότι η βούληση της Κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει και παραμένει σταθερή ότι η κάρτα φιλάθλου αποτελεί σημαντικό εργαλείο για τη μείωση της βίας στα γήπεδα και επέφερε απτά αποτελέσματα καθώς δεν υπήρξαν κρούσματα κατά την παρελθούσα χρονιά.

Ως εκ τούτου δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο θα γίνει η οποιαδήποτε αλλαγή είτε με κατάργηση, είτε με αναστολή της εφαρμογής της, πρόσθεσε.

Ο κ. Σαββίδης ανέφερε περαιτέρω ότι κάποιες αλλαγές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της κάρτας που συζητήθηκαν από τον προκάτοχό του με τα σωματεία έχουν περιληφθεί σε νομοσχέδιο που διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία.

Παραθέτοντας τις αλλαγές που επιχειρούνται με το τροποποιητικό νομοσχέδιο είπε πως σε αυτό περιλήφθηκε η δυνατότητα της κάρτα μέλους των σωματείων να καλύπτουν και την κάρτα φιλάθλου. Επί αυτού διευκρίνισε πως η ρύθμιση θα γίνει με γνώμονα ότι τα στοιχεία που απαιτούνται για την κάρτα φιλάθλου θα συνεχίσουν να διατηρούνται από τον ΚΟΑ και με πρόσβαση της Αστυνομίας σε αυτά με τους όρους που γίνεται σήμερα.

Πρόσθεσε πως θα διαγραφεί το αδίκημα της εξύβρισης, θα αλλάξουν οι ποινές για κάποια αδικήματα και θα αφαιρεθεί η ποινή φυλάκισης με περιορισμό της σε αποκλεισμό από τα γήπεδα, καταργείται η απαίτηση για έκδοση κάρτας φιλάθλου σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Σαββίδης είπε πως δεν είναι σε θέση να απαντήσει πότε θα ολοκληρωθεί η νομοτεχνική επεξεργασία ώστε το νομοσχέδιο να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και να ψηφιστεί από τη Βουλή πριν τις θερινές διακοπές.

Ο κ. Σαββίδης απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε από τον προκάτοχο του μετά από διάλογο με τα σωματεία. Διευκρίνισε πως κανένα εκ των σωματείων δεν αποτάθηκε στον ίδιο ζητώντας διευκρινίσεις για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου.

Δήλωσε πως είναι ανοικτός να συζητήσει με όποιο σωματείο αποταθεί στον ίδιο, ανέφερε πως το κάθε σωματείο έχει και διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα και διαβεβαίωσε πως για την κάρτα φιλάθλου θα διατηρείται μόνο ένα κεντρικό μητρώο το οποίο θα είναι υπό όρους προσβάσιμο στην Αστυνομία.

Ανέφερε τέλος πως είναι έτοιμος να συζητήσει εισηγήσεις που θα προσελκύσουν περισσότερους φιλάθλους καθώς και ο ίδιος ως φίλαθλος θα ήθελε να βλέπει πιο πολύ κόσμο στους αθλητικούς χώρους.