Home SPORTS NEWS Αυτό είναι το VAR που περιμένουμε στο Κυπριακό πρωτάθλημα;

Αυτό είναι το VAR που περιμένουμε στο Κυπριακό πρωτάθλημα;


Οι διαιτητικές αστοχίες και τα λάθη είναι μέσα στο παιχνίδι και όσοι παρακολουθούμε ποδόσφαιρο έπρεπε να τα ανεχθούμε και να τα δεχόμαστε έως τώρα.

Πλέον αυτό δεν ισχύει. Σήμερα η τεχνολογία έχει μπει στο παιχνίδι ώστε να βοηθήσει στο να μην κρίνονται αποτελέσματα σε ποδοσφαιρικούς αγώνες από διαιτητικά λάθη. Κι όμως…

Στις χώρες που εφαρμόζεται το VAR είναι πολλές οι περιπτώσεις στις οποίες όχι μόνο αμφισβητήθηκε η χρησιμότητα του αλλά αποδεδειγμένα και εμφανώς είδαμε διαιτητές να βλέπουν ξεκάθαρες φάσεις μέσα από το βίντεο, κατά τη διάρκεια του αγώνα, και εντούτοις να αποφασίζουν λάθος. Πρόσφατα τα παραδείγματα στην Ελλάδα.

Παρακολουθώντας χθες βράδυ τον αγώνα της πρεμιέρας του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ της Νάπολι και της Λίβερπουλ είδαμε τον, κατά τα άλλα κορυφαίο διαιτητή Φέλιξ Μπριχ να καταλογίζει πέναλτι υπέρ της Ιταλικής ομάδας σε μία γρήγορη φάση στο 80ο λεπτό και στην οποία φαίνεται σε πρώτο χρόνο να υπάρχει ανατροπή. Μέχρι εδώ όλα καλά… ωστόσο έπρεπε να περιμένουμε να δούμε και την επαναληπτική προβολή.

Βγαίνει λοιπόν στις οθόνες μας το replay και η φάση είναι ξεκάθαρη. Δεν υπάρχει καμία παράβαση. Ο επιθετικός της Νάπολι αρχίζει την πτώση του πριν να έρθει σε επαφή με τον αμυντικό θέλοντας να εκμαιεύσει το πέναλτι. Θεωρούμε ότι όσοι έβλεπαν το παιχνίδι ήταν βέβαιοι ότι το νεοεισαχθέν στο Τσάμπιονς Λιγκ VAR, θα κάνει τη δουλειά του και ο Μπριχ θα αναιρέσει την αρχική του απόφαση. Κι όμως τον είδαμε ύστερα από λίγη ώρα και αφού είχε την συνεννόηση με την ενδοεπικοινωνία, χωρίς καν να πάει να κοιτάξει το βίντεο, εμμένει στην απόφαση του και καθορίζει την έκβαση του αγώνα με ένα διαιτητικό λάθος.

Και για να μην παρεξηγηθούμε. Δεν είμαστε υποστηρικτές της Λίβερπουλ ωστόσο αυτό που έγινε χθες βράδυ μπορεί να πει κανείς ότι μετατρέπει αυτόματα το ανθρώπινο λάθος σε σκόπιμο. Και αναφερόμαστε σε κάτι τέτοιο για παιχνίδι της κορυφαίας διοργάνωσης.

Το VAR αναμένεται να εισαχθεί σύντομα και στο Κυπριακό πρωτάθλημα. Αντιλαμβάνεστε τι έχει να γίνει σε ενδεχόμενο παρόμοιων αποφάσεων όπως η χθεσινοβραδινή στο Σαν Πάολο;

Χρίστος Ανδρονίκου