Home TOP NEWS Χαραλαμπίδης: «O σχεδιασμός του προηγούμενου καλοκαιριού έπρεπε να σβηστεί και να ξαναγραφτεί»»

Χαραλαμπίδης: «O σχεδιασμός του προηγούμενου καλοκαιριού έπρεπε να σβηστεί και να ξαναγραφτεί»»


H εκπομπή της Cytavision «Ώρα για Μπάλα» φιλοξένησε τον Νίκο Χαραλαμπίδη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ποδοσφαιρικής ΟΜΟΝΟΙΑΣ και υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού της ομάδας. Οικοδεσπότες της εκπομπής οι Γιώργος Σαββίδης και Κωνσταντίνος Χαραλαμπίδης οι οποίοι έθεσαν ερωτήματα στον κ. Χαραλαμπίδη για διάφορα θέματα που έχουν να κάνουν με την ΟΜΟΝΟΙΑ. Αναφέρθηκε στην επιλογή Λάρκου, στις επιλογές ποδοσφαιριστών, στους στόχους που έχουν τεθεί, αγωνιστικούς και σε θέματα υποδομής, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Αρχικά μίλησε για την δική του εμπλοκή στα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ λέγοντας… «Με είχε προτείνει στον πρόεδρο Παπασταύρου ο αναπληρωτής πρόεδρος Δημήτρης Γρηγόρη, πέρασα από διαδικασία συνέντευξης και επιλέγηκα για να είμαι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο. Τους πρώτους μήνες ασχολήθηκα αποκλειστικά με την ακαδημία. Τέθηκε σε αυτόν τον τομέα ένα πενταετές πλάνο, αρχίσαμε να δουλεύουμε σε αυτό εδώ και ένα χρόνο και από τον Νοέμβριο έχω νέο ρόλο ως υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και αρχίσαμε να δουλεύουμε στα της πρώτης ομάδας. Ασχολούμαι επίσης με άλλα θέματα της εταιρίας όπως η προβολή και άλλα οργανωτικά θέματα γύρω από το ποδοσφαιρικό τμήμα. Τον Νοέμβριο μου ζητήθηκε από τον πρόεδρο να εμπλακώ στην πρώτη ομάδα. Η χρονιά είχε αρχίσει λάθος έτσι η δουλειά που έπρεπε να γίνει άρχισε από τον Ιανουάριο. Ουσιαστικά πάρθηκαν αποφάσεις για να διορθωθούν κάποιες αδυναμίες που καταγράψαμε στο οργανωτικό επίπεδο, στο επιστημονικό προσωπικό με φυσιοθεραπευτές, αναλυτές ποδοσφαίρου και σε θέσεις που υπήρχαν κενά. Μέσα στον σχεδιασμό μας ήταν και η πρόσληψη κάποιων ανθρώπων του ποδοσφαίρου που γνώριζαν τα Κυπριακά δεδομένα. Πέρασαν κάποια άτομα από συνεντεύξεις και καταλήξαμε στον Νεόφυτο Λάρκου. Μέσα στον σχεδιασμό ήταν να και το να στηθεί τμήμα σκάουτινγκ. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο και για το εξωτερικό και υπάρχει πλέον η δυνατότητα με την τεχνολογία.  Αυτό το τμήμα θα είναι υπό την εποπτεία του Νεόφυτου Λάρκου ως αθλητικός διευθυντής.

Ο Νεοφύτος Λάρκου είναι αθλητικός διευθυντής όχι τεχνικός διευθυντής. Αυτό που θέλουμε, είναι να εφαρμόσουμε μία μεθοδολογία η οποία θα αφορά σε όλες τις ομάδες της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Από την πρώτη ομάδα μέχρι τις πιο κάτω ηλικιακές ομάδες της ακαδημίας. Το πλάνο είναι ήδη στο χαρτί.»

Ο Νίκος Χαραλαμπίδης μίλησε για τον προγραμματισμό.

Είπε: «Η φιλοσοφία μίας ομάδας καθορίζεται από την ιστορία της και κανένας δεν μπορεί να αλλάξει την ιστορία μίας ομάδας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, όλοι θα πρέπει να εργαστούν για να υλοποιηθεί αυτό που ξέρουμε όλοι. Εμείς ως πιο παλιοί ξέρουμε που πρέπει να βρίσκεται η ΟΜΟΝΟΙΑ. Έγινε ένας αρχικός σχεδιασμός ο οποίος έπρεπε να σβηστεί και να ξαναγραφτεί. Πριν αρχίσουμε τη διαδικασία προγραμματισμού τον Ιανουάριο, μπήκαν όλα στο τραπέζι. Καθορίσαμε πως θέλουμε να παίζουμε, τα χαρακτηριστικά και το προφίλ των παικτών που θα έρχονταν στην ομάδα. Η ομάδα δεν μπήκε στην Ευρώπη την τελευταία διετία, το τελευταίο τρόπαιο το πήρε το 2012 οπότε ήταν δύσκολο να πείσουμε ποδοσφαιριστές να έρθουν, να πειστούν για το project και για την προοπτική και να προσελκύσουμε εκείνους τους ποιοτικούς ποδοσφαιριστές ώστε να μπορέσουμε επιτέλους να δημιουργήσουμε τον κορμό της ομάδας. Με το να κτίζεις και να χαλάς κάθε χρόνο, φέρνοντας 16-17-18 παίκτες δεν μπορείς να προχωρήσεις. Και δεν ήταν θέμα χρημάτων, αλλά ένα σοβαρότερο πρόβλημα το οποίο είχαμε κατά τη διάρκεια του προγραμματισμού».   

Ερωτήθηκε για το πως είναι τα πράγματα στην ομάδα μετά την πρώτη ήττα

«Αν με ρωτούσατε την ίδια ερώτηση αμέσως μετά τη νίκη με τον Απόλλωνα θα σας έδινα ακριβώς την ίδια απάντηση. Είμαστε στο ίδιο σημείο. Είναι πιο δύσκολο να αναλύεις αδυναμίες και λάθη ύστερα από μία νίκη, ατομικά και ομαδικά. Στην ήττα η διαφορά είναι μόνο στο συναίσθημα. Στο αρνητικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αλλάξεις συναισθηματικά για να πας στο επόμενο παιχνίδι.

Ρωτήθηκε από τον Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη αν πηγαίνει στα αποδυτήρια και απάντησε… «Πάμε στα αποδυτήρια. Αυτό βέβαια εξαρτάτε πάντα από τον προπονητή. Σεβόμαστε πλήρως την άποψη του. Σε καμία περίπτωση δεν μπαίνουμε στα αποδυτήρια την ώρα της προεργασίας για τα παιχνίδια».

Ο στόχος φέτος και ο στόχος για την επόμενη πενταετία… «Είμαστε η ΟΜΟΝΟΙΑ. Πρέπει πάντα να έχουμε πρωταγωνιστικούς στόχους. Σίγουρα δεν μπορούμε να λέμε κάτι άλλο όμως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μία διαδικασία σωστής στελέχωσης του ρόστερ κάτι το οποίο ίσως χρειαστεί μία, δύο ή και τρεις ποδοσφαιρικές περιόδους για να φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε. Φέτος έχει οροθετηθεί ο στόχος. Θέλουμε να τερματίσουμε σε θέση η οποία να μας οδηγήσει στην Ευρώπη. Από κει και πέρα τον Μμάιο θα κάνουμε ταμείο. Υπάρχει σήμερα μία απόσταση από το τι θέλουμε με το ποια είναι η πραγματικότητα».

Ο Γιώργος Σαββίδης έδωσε πάσα στον Νίκο Χαραλαμπίδη λέγοντας του ότι ο κόσμος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ θέλει την ομάδα του πρωταθλήτρια ωστόσο λειτουργεί συναισθηματικά και όχι με την ποδοσφαιρική λογική με τον κ. Χαραλαμπίδη να σχολιάζει… «Την περασμένη αγωνιστική λεγόταν ότι πηγαίναμε για πρωτάθλημα ενώ αυτή την αγωνιστική ο κόσμος βγάζει ένα αρνητικό συναίσθημα. Δεν βοηθά ο υπέρμετρος ενθουσιασμός όπως δεν βοηθάει και η απογοήτευση. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι είμαστε στη διαδικασία, η ομάδα χτίζεται.

Για τον κόσμο της ομάδας ο κ. Χαραλαμπίδης ανέφερε… «Ύστερα από τόσα χρόνια ξηρασίας, ακόμα και σε περιόδους που έβλεπες την ομάδα και πονούσαν τα μάτια σου, ο κόσμος ήταν πάντα εκεί. Η ιδιοσυγκρασία του ΟΜΟΝΟΙΑΤΗ είναι διαφορετική από αυτήν των άλλων οπαδών. Στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα είδαμε με πολύ μεγάλη χαρά τόσα πολλά μικρά παιδιά, παππούδες, οικογένειες. Αυτό αποτελεί για εμάς μία στρατηγική. Τα καλοκαίρι καλούσαμε τον κόσμο, βγάλαμε τα εισιτήρια διαρκείας. Υστέρα από όσα είδαμε πέρσι, με τους παίκτες να αγωνίζονται μπροστά σε άδειες κερκίδες δεν ήταν εύκολο και είναι διαφορετικό όταν υπάρχει στο γήπεδο κόσμος και παλμός. Κάποτε το ΓΣΠ χωριζόταν ακριβός στη μέση και το μισό ήταν για την ΟΜΟΝΟΙΑ και το άλλο για το Αποέλ και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Φτάσαμε σήμερα εδώ που φτάσαμε και έπρεπε να το δούμε…

Για τις κινήσεις που γίνονται μετά την αποχώρηση των οργανωμένων οπαδών της Θύρα 9 είπε: «Ήδη οργανώνονται διάφοροι σύνδεσμοι φιλάθλων, προσπαθούμε και εμείς να τους βοηθήσουμε για να υπάρξει νέα οργανωμένη κερκίδα στη Βόρεια διότι ήταν αυτή η εξέδρα που έδινε τον παλμό. Θέλουμε να δημιουργηθεί μία καλή οργανωμένη κερκίδα. Είναι πάντως μία δύσκολη περίοδος για το ποδόσφαιρο διότι η κάθε ομάδα χρειάζεται οργανωμένη κερκίδα για να δημιουργηθεί μία σωστή ατμόσφαιρα. Ήμουν στην Αγγλία στο απόγειο του χουλιγκανισμού σε μία περίοδο που φοβόσουν να πας στο γήπεδο. Περνούμε μία μεταβατική περίοδο. Εισάχθηκε η κάρτα φιλάθλου όμως θα πρέπει να προβληματίσει και την ομοσπονδία, το γεγονός ότι ενώ 90 χιλιάδες άτομα εξέδωσαν την κάρτα, οι κερκίδες είναι άδειες. Ο κόσμος δεν πάει στο γήπεδο και ο λόγος δεν είναι μόνο η κάρτα. Υπάρχει μία σειρά πραγμάτων τα οποία κάνουν τον κόσμο να απαξιά. Είχαμε τους κόκκινους φακέλους, τις διαιτησίες, ο κόσμος έχει ένστικτο. Υπάρχουν θέματα στα οποία θα πρέπει να εγκύψουν οι ομάδες και να επικρατήσει το fair play. Σε άλλες χώρες υπήρχαν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα και τα έλυσαν από κοινού οι αρμόδιοι.»

Για τον κόσμο μετά το ματς με την Πάφο… «Καθόμασταν και εμείς στην κερκίδα με τον κόσμο και είδαμε πόσο μεγάλη προσδοκία υπήρχε στο συγκεκριμένο παιχνίδι και σίγουρα μετά από ένα ατυχές αποτέλεσμα έρχεται στεναχώρια. Ζητούμε από τον κόσμο να συνεχίσει να είναι κοντά στην ομάδα. Αναλύουμε συνεχώς τις αδυναμίες και τα λάθη».

Η γνώμη του για το ρόστερ της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και των άλλων ομάδων… «Δεν υπάρχει σίγουρα καμία εύκολη ομάδα. Είναι ένα πρωτάθλημα στο οποίο αυτό θα φανεί. Είναι όλες οι ομάδες ενισχυμένες. Προσπαθούν να παίξουν σωστό ποδόσφαιρο. Στο ρόστερ μας κρίνουμε ότι υπάρχει ποιότητα για να μπορέσουμε να κτίσουμε. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ένας κορμός. Υπάρχουν κάποιες ομάδες όπως το Αποέλ, ΑΕΚ ο Απόλλων που είναι πιο μπροστά. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η ΑΕΚ άρχισε να κτίζεται από τον καιρό που ήταν ο Κρόιφ στην Κύπρο, ο Απόλλων έχει κάποια χρόνια που είναι σταθερός.

Για το πρωτάθλημα και τη μάχη της Ευρώπης… «Υπάρχουν πέντε ομάδες οι οποίες θα διεκδικήσουν τέσσερις θέσεις. Το Αποέλ, ο Απόλλων, η ΑΕΚ, η Ανόρθωση και η ΟΜΟΝΟΙΑ. Το πρωτάθλημα είναι μακρύ και δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για καμία ομάδα.

Ρωτήθηκε αν θα γίνουν μεταγραφές τον Ιανουάριο… «Ο προγραμματισμός δεν σταματά. Είναι σε εξέλιξη 365 μέρες. Ήδη σκεφτόμαστε τόσο για τον Ιανουάριο αλλά και για το επόμενο καλοκαίρι. Ο Ιανουάριος είναι μία δύσκολη περίοδος ωστόσο ήδη γίνονται αναλύσεις για να δούμε αν χρειάζονται διορθώσεις. Οι επιλογές δεν γίνονται μόνο βάση των αγωνιστικών δυνατοτήτων αλλά κρίνεται και ψυχοσωματικά ο κάθε υποψήφιος. Για παράδειγμα ένας υποψήφιος έχει κάνει πρωταθλητισμό; Αντέχει την πίεση; Πως αντιδρά κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες;

Για την προσπάθεια δημιουργίας γηπέδου… «Το γήπεδο είναι διαχρονικά το όνειρο του κάθε ΟΜΟΝΟΙΑΤΗ. Και αν μιλήσεις με ένα οπαδό της ομάδας θα ρωτήσει πότε θα το κάνουμε και όχι αν θα το κάνουμε. Ήδη ο πρόεδρος στις τελευταίες του επισκέψεις έκανε διαβουλεύσεις για να βρεθεί ο χώρος, άνοιξε ξανά ένας δίαυλος επικοινωνίας με την Τράπεζα Κύπρου για τις Χαλεπιανές. Έγιναν οι διαβουλεύσεις με τον ΚΟΑ, έγινε προσπάθεια όμως αυτό δεν είναι στα σχέδια του οργανισμού. Είχαμε διαβουλεύσεις με το ΓΣΠ εδώ και πάρα πολλούς μήνες οι οποίες είχαν σταματήσει. Δεν είναι φθηνό γήπεδο. Περίπου 25 χιλιάδες ανά παιχνίδι στοιχίζει η χρησιμοποίηση του. Πέρσι σε όλα τα παιχνίδια, πλην του φιλικού με τον Παναθηναϊκό, βάζαμε από την τσέπη για να παίζουμε στο ΓΣΠ. Έτσι σκεφτήκαμε τη δημιουργία γήπεδού το οποίο πρέπει να είναι οικονομικά αυτάρκες. Δεν θέλουμε να κάνουμε γήπεδο απλά για να φορτώσουμε με άλλα 1-2 εκατομμύρια τον χρόνο τον προϋπολογισμό μας. Αν υπάρχουν σωστές προϋποθέσεις μπορεί να γίνει.

Για το προπονητικό κέντρο… «Το άλλο κομμάτι στο οποίο είμαστε σε προχωρημένο στάδιο είναι ο σχεδιασμός εξολοκλήρου ένα καινούργιο προπονητικό κέντρο στο Ηλίας Πούλλος. Περιμένουμε τις άδειες. Τώρα το προπονητικό μας κέντρο είναι… 14 conteiners και έναν αποδυτήριο. Αυτό δείχνει και την ηλικία του.  Πρέπει να υπάρχουν οι συνθήκες για να λειτουργεί η ομάδα σε επαγγελματικό πλαίσιο και σε ένα μοντέρνο χώρο. Το σχέδιο περιλαμβάνει 4 αποδυτήρια, 2 εστιατόρια, conference room, γυμναστήριο, αίθουσα σεμιναρίων, εργομετρικό κέντρο, ιατρικό κέντρο, 4 γήπεδα κανονικού μεγέθους εκ των οποίων τα δύο θα είναι με πλήρη υποδομή και στα επίπεδα του ΓΣΠ. Εκεί είναι και η ακαδημία. Τα δύο γήπεδα θα είναι για την ακαδημία και τα άλλα για την πρώτη ομάδα. Θα στοιχίσει 3.5 με 4 εκατομμύρια, εξαρτάται από τον εξοπλισμό. Αυτό θα πάρει την ομάδα σε άλλο επίπεδο. Πρέπει όλοι να δουλεύουν κάτω από τις καλύτερες συνθήκες. Το προπονητικό κέντρο είναι απλά πρακτικό σήμερα».

Για τους ατζέντηδες: «Στην Κύπρο είναι πολλοί αυτοί που συνεργάζονται με γραφεία του εξωτερικού. Για να μειώσουμε την περίπτωση λάθους κάναμε και εκεί μία λίστα με πράγματα που θέλουμε από αυτούς. Μπορείς να τα κάνεις όλα τέλεια και να έρθει κάποιος στην Κύπρο και να μην παίξει γιατί δεν προσαρμόστηκε. Δεν είναι απλή διαδικασία. Σήμερα όμως υπάρχουν πλατφόρμες με στατιστικά για 500 χιλιάδες ποδοσφαιριστές. Πρέπει να γίνει σωστή μελέτη. Όταν θέλαμε για κάποιες θέσεις κάποιους παίκτες ετοιμάζαμε μία μικρή λίστα με παίκτες που μας ενδιαφέρουν και βάση των χαρακτηριστικών τους κάναμε τις επιλογές».

Είστε ευχαριστημένοι από τους νέους ποδοσφαιριστές; «Ναι. Συνήθως όταν φέρνεις 14 ποδοσφαιριστές μπορείς να πεις ότι δεν σου βγήκαν 3-4, ακόμη δεν φθάσαμε σ’ αυτό το σημείο. Σίγουρα όμως υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε».

Το μήνυμα του στον κόσμο: «Υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία. Υπάρχει ένας προπονητής που δεν ξανά εργάστηκε στην Κύπρο, του δίνουμε συνεχώς συμβουλές και υπάρχουν δίπλα του άνθρωποι που γνωρίζουν από το κυπριακό ποδόσφαιρο. Ο κόσμος πρέπει να μείνει εκεί για να στηρίξει την ομάδα στα καλά και στα κακά της και τον Μάιο θα κάνουμε ταμείο».