Home SPORTS NEWS Από την Καλαμάτα του 1996, στον Πειραιά του 2012

Από την Καλαμάτα του 1996, στον Πειραιά του 2012


ΤΟΥ ΑΚΗ ΤΣΟΠΕΛΑ

Σαν νεράκι πέρασαν 20 ολόκληρα χρόνια, από την 1η Μαρτίου του 1992 όταν το κράτος της Βοσνίας Ερζεγοβίνης κήρυξε την ανεξαρτησία της από την “μαμά” Γιουγκοσλαβία και άλλα τόσα από τον Μάιο της ίδιας χρονιάς όταν ιδρύθηκε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας.

Παρόλα αυτά τα βάσανα για τα τέσσερα περίπου εκατομμύρια των κατοίκων της άργησαν να πάρουν τέλος. Ο βομβαρδισμός του μαρτυρικού Σαράγεβο τον Αύγουστο του 1995 αποτέλεσε την κορυφή του δράματος. Πάνω από 110.000 οι νεκροί, κοντά στο 1,8 εκατ. οι πρόσφυγες και όσοι είδαν τα σπίτια τους να καταστρέφονται από την μανία των δυνάμεων του ΝΑΤΟ  που βομβάρδισαν ανελέητα την πόλη και τα περίχωρα της.

1995: Το βομβαρδισμένο Σαράγεβο
Και όμως μέσα σε αυτόν τον χαλασμό, οι Βόσνιοι βρήκαν την δύναμη να ενεργοποιήσουν την ποδοσφαιρική τους ομοσπονδία και στις 30 Νοεμβρίου του 1995, η εθνική ομάδα έδωσε το πρώτο της παιχνίδι, έστω και φιλικό. Αντίπαλος στο Κεμάλ Στάφα των Τιράνων η γειτονική Αλβανία. Οι Αλβανοί επικράτησαν με 2-0 αλλά το αποτέλεσμα είχε την μικρότερη σημασία για τους 10.000 θεατές που το παρακολούθησαν.

Τον Απρίλιο του 1996, δόθηκε η ανεπίσημη φιλική ρεβάνς με τους Αλβανούς στην Ζένιτσα.  Το “Μπιλίνο Πόλε” της τέταρτης πληθυσμιακά πόλης της νεοσύστατης χώρας, δεν γέμισε.  Κάπου 6.000 ήταν οι θεατές σε ένα γήπεδο σε σχεδόν τριπλάσια χωρητικότητα.
Που μυαλό για μπάλα… Το τελικό 0-0 δικαίωσε την επιλογή των όσων προτίμησαν να μην πάνε στο γήπεδο.

Η FIFA είχε δώσει προσωρινή άδεια στην εθνική ομάδα της Βοσνίας και τον Ιούλιο του 1996 την έκανε επίσημα μέλος της.  Επρόκειτο για μια ιστορικά ποδοσφαιρική καινοτομία. Για πρώτη και μοναδική φορά ιστορία η FIFA έκανε μέλος  της χώρα που δεν ήταν μέλος της συνομοσπονδίας της και στην προκειμένη περίπτωση της UEFA (για την ιστορία έγινε μέλος της το 1998)!

Ως μέλος της FIFA, είχε πάρει μέρος στην κλήρωση της προκριματικής φάσης του Μουντιάλ του 1998 και βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Ελληνική ομάδα, την Δανία, την Κροατία και την Σλοβενία.

Φθάσαμε έτσι στην ιστορική ημερομηνία, την 1η Σεπτεμβρίου του 1996. Μία εντελώς ασυνήθιστη έδρα, το γήπεδο του Μεσσηνιακού στην Καλαμάτα, θα φιλοξενούσε το πρώτο επίσημο παιχνίδι της Βοσνίας, με αντίπαλο φυσικά την Ελληνική ομάδα στο πλαίσιο των προκριματικών του Μουντιάλ της Γαλλίας.

Ο Κώστας Πολυχρονίου παρατάσσει μία έμπειρη ενδεκάδα απέναντι στην Βοσνία του Φουάντ Μουζούροβιτς που από την πλευρά του χρησιμοποιεί 14 παίκτες που όλοι τους έπαιζαν σε ομάδες εκτός Βοσνίας. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει κάτι το διαφορετικό από την στιγμή που δεν υπήρχε καν πρωτάθλημα. Ανάμεσα τους 14 και ένας που έπαιζε τότε στην χώρα μας, ο Μίρσα Βαρεσάνοβιτς του Ολυμπιακού.

Η ομάδα που παρατάχθηκε στην Καλαμάτα:Καλλιτζάκης, Δώνης, Ουζουνίδης, Νταμπίζας, Ατματζίδης, Τσάρτας (όρθιοι από αριστερά), Βρύζας, Κασάπης, Ζαγοράκης, Νικολαίδης, Αποστολάκης.

Τελικό αποτέλεσμα 3-0. Στην ασυνήθιστη πόλη και στο ασυνήθιστο γήπεδο, προστίθεται και ένας ασυνήθιστος σκόρερ, ο Μαρίνος Ουζουνίδης που είχε ανοίξει το σκορ στο 41ο λεπτό.  Ο Στράτος Αποστολάκης και ο Ντέμης Νικολαΐδης είχαν ολοκληρώσει τον Ελληνικό θρίαμβο.

Από τότε έχουμε βρει άλλες τέσσερις φορές στον δρόμο μας τους Βόσνιους με την αναμέτρηση της Παρασκευής να αποτελεί την έκτη συνολικά.

Το στάδιο “Κόσεβο” του Σαράγεβο θα είναι η έδρα της αναμέτρησης στον αγώνα των προκριματικών του Μουντιάλ του 1998, στις 2 Απριλίου του 1997.  Όσοι βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στην πόλη-σύμβολο του Γιουγκοσλαβικού εμφυλίου, βιώνουν μία ανεπανάληπτη εμπειρία. Η Ελληνική ομάδα με σκόρερ τον Κώστα Φραντζέσκο θα φύγει νικήτρια με 1-0 με τους Έλληνες φαντάρους της δύναμης του ΟΗΕ να έχουν συγκλονιστική παρουσία στις εξέδρες.

Η ενδεκάδα του Σαράγεβο: Τσάρτας, Πουρσανίδης, Καλλιτζάκης, Ουζουνίδης, Ατματζίδης, Κωστής (όρθιοι), Ζαγοράκης, Δώνης, Καραταίδης, Νικολαίδης, Αποστολάκης.

Πέρασε σχεδόν μια δεκαετία για να τους αντιμετωπίσουμε ξανά στις 11 Οκτωβρίου του 2006.
Η Βοσνία των προκριματικών του Euro του 2008 είναι μία εντελώς διαφορετική ομάδα που δεν θύμιζε σε τίποτα εκείνη της προηγούμενης δεκαετίας.  Αλλά και εμείς, πήγαμε να τους κοντράρουμε με το αίσθημα των πρωταθλητών Ευρώπης που επιζητούν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους.

Οι Βόσνιοι ορίζουν το “Μπιλίνο Πόλε” της Ζένιτσα ως έδρα για να μας…τρομάξουν και καλά. Η ομάδα όμως του Ότο Ρεχάγκελ δεν χαμπάριαζε από τέτοια.
Είχε πια αποκτήσει το “κολάι” και δεν την τρόμαζαν τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ένα γρήγορο γκολ με πέναλτι του Άγγελου Χαριστέα μόλις στο ένατο λεπτό αλλάζει γρήγορα τα δεδομένα. Για να είμαστε πάντως αντικειμενικοί το τελικό 0-4 δεν ανταποκρίθηκε στην αληθινή εικόνα του αγώνα καθώς τα άλλα τρία γκολ ήρθαν στα τελευταία λεπτά. Ο Χρήστος Πατσατσόγλου στο 82′,  ο Γιώργος Σαμαράς στο 85′ (στην φωτογραφία το γκολ του) και ο  Κώστας Κατσουράνης στις καθυστερήσεις ήταν οι σκόρερ.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 13/10 του 2007, το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας φιλοξενεί τον εντός έδρας αγώνα του ομίλου. Η Ελληνική ομάδα πατώντας γερά στην πρόκριση για τα τελικά της Ελβετίας και της Αυστρίας, επικράτησε με 3-2. Ο Χαριστέας ήταν και πάλι εκείνος που άνοιξε το σκορ στο 10ο λεπτό. Ισοφάρισαν οι Βόσνιοι με τον Μίρκο Χργκόβιτς στο 54′ πριν έρθουν τα άλλα δύο Ελληνικά γκολ από τον Φάνη Γκέκα στο 57′ και τον Νίκο Λυμπερόπουλο στο 72′ (δείτε το γκολ στην φωτογραφία). Στις καθυστερήσεις ο Βεντάντ Ιμπίσεβιτς διαμόρφωσε το τελικό 3-2.

Τελευταία μας κόντρα, τον Αύγουστο του 2011 στο νεόκτιστο Ολυμπιακό Στάδιο του Σαράγεβο με την επωνυμία “Ασίμ Φερχατόβιτς”. Οι δύο ομοσπονδιακοί, ο Σάφετ Σούσιτς και ο Φερνάντο Σάντος πειραματίζονται με πολλά νέα παιδιά και το παιχνίδι τελειώνει ισόπαλο χωρίς γκολ.

Από Ελληνικής πλευράς κάνει ντεμπούτο με την γαλανόλευκη, ο Θανάσης Πέτσος της Καϊζερσλάουτερν και παίρνουν επιπλέον εμπειρίες  οι Κυριάκος Παπαδόπουλος (3η συμμετοχή), Παναγιώτης Κονέ (6η), Βασίλης Πλιάτσικας (5η), Γρηγόρης Μάκος (5η) και  Γιώργος Φωτάκης (4η).

Περισσότερες ειδήσεις στο pamesports.gr