Home Uncategorized Οι Κινέζοι χορηγοί της FIFA: «Το νέο Μουντιάλ έγινε για χρήματα»

Οι Κινέζοι χορηγοί της FIFA: «Το νέο Μουντιάλ έγινε για χρήματα»

 


Ο κινέζος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Γουάνγκ Γιανλίν, δεύτερος πιο πλουσιότερος άνθρωπος στη χώρα του, δήλωσε ότι η απόφαση της FIFA να επεκτείνει το Παγκόσμιο Κύπελλο, δείχνει ότι οι νέοι ηγέτες της, είναι περισσότερο επικεντρωμένοι στα χρήματα, σε σχέση από την προηγούμενη διοίκηση.

«Μπορώ να δω ότι στόχος της επέκτασης είναι για να βγάλουν λεφτά,» δήλωσε ο Γιανλίν στο Bloomberg News, κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας. «Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να δείτε πολύ καθαρά, η νέα FIFA είναι περισσότερο επικεντρωμένη στα χρήματα».

Η εταιρεία του, Dalian Wanda Group Co., το 2015 έγινε κορυφαίος χορηγός της FIFA, μέσα σε ένα νέφος, που δημιουργήθηκε μετά από μια κρίση διαφθοράς που απειλούσε την ύπαρξη της παγκόσμιας ομοσπονδίας και ανάγκασε τον Γιόζεφ Μπλάτερ να αποχωρήσει. Ο αντικατάστασης του Τζάνι Ινφαντίνο την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε τα σχέδιά του για να επεκτείνει το Παγκόσμιο Κύπελλο από 32 σε 48 ομάδες, από το 2026, πρόταση που υπερψηφίστηκε.

Η επέκταση γνώρισε ανάμεικτες αντιδράσεις, με τα μικρότερα έθνη ποδοσφαίρου να εκφράζουν την ελπίδα πρόκρισης και άλλους να σημειώνουν ότι μειώνει την ποιότητα του τουρνουά. Η Ενωση των Ευρωπαικών Συλλόγων, είπε ότι η κίνηση ήταν χωρίς αθλητική αξία, και είχε πολιτικές σκοπιμότητες.

Η αύξηση του αριθμού των ομάδων και των αγώνων θα μπορούσε να ενισχύσει τα έσοδα του τουρνουά κατά 25% , σε περισσότερα από 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά έκθεση της FIFA. Ο Ινφαντίνο, ο οποίος υποσχέθηκε περισσότερα χρήματα για τα μέλη της FIFA, στην προεκλογική του εκστρατεία, είπε ότι ένα μεγαλύτερο τουρνουά θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου σε νέες περιοχές.
Μετά τις εκλογές της το Φεβρουάριο, η FIFA έχει αλλάξει σχεδόν όλους τους επικεφαλής, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου που διαπραγματεύτηκε το συμβόλαιο με την Wanda. “Συναντήσαμε διαφορετικούς ανθρώπους μέσα σε διάστημα λίγων ημερών,” δήλωσε ο Γουάνγκ.

Η Wanda έχει επίσης το 20% των μετοχών της Ατλέτικο Μαδρίτης. Όπως είπε ο Γουάνγκ, η επένδυση αυτή έγινε, προκειμένου νέοι Κινέζοι ποδοσφαιριστές να εκπαιδευτούν με την ομάδα και να αποκτήσουν εμπειρίες. “Οι ομάδες δεν φέρνουν χρήματα, καίνε τα χρήματα,” είπε. “Αυτός είναι ο λόγος που με ήθελαν να είμαι ο κύριος μέτοχος, νούμερο ένα. Είπα όχι, ήθελα απλώς να είμαι το νούμερο δύο”